ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Αλλαξε ο «χάρτης» εθνικοτήτων των λαθρομεταναστών



ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ( ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣτΕ ! )
Αλλαξε ο «χάρτης» εθνικοτήτων των λαθρομεταναστών
    Δραστικά έχουν μεταβληθεί οι χώρες καταγωγής των αλλοδαπών που φτάνουν τους τελευταίους τρεις μήνες στα ελληνικά νησιά.

    Η πλειονότητα των αφίξεων στο Ανατολικό Αιγαίο είναι πλέον λαθρομετανάστες από την Αλγερία, το Κονγκό, το Μαρόκο, το Καμερούν, το Μπανγκλαντές, τη Νιγηρία την Αιθιοπία και το Πακιστάν, γεγονός που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣεπιβάλλει τη δημιουργία κλειστών κέντρων στο πρότυπο της λειτουργίας της Αμυγδαλέζας. Στο συγκεκριμένο χώρο εδώ και λίγους μήνες λειτουργεί κλειστό τμήμα για την προσωρινή φιλοξενία όσων έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες προέλευσης μέσω των προγραμμάτων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Οι συνθήκες περιγράφονται ως καλές –πάντα σύμφωνα με την αστυνομία–, καθώς φιλοξενούνται οικογένειες.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού, τον Νοέμβριο του 2016 συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στα νησιά 1.736 άτομα, εκ των οποίων οι 626 από τη Συρία, oι 236 από το Αφγανιστάν, οι 220 από το Ιράκ αλλά και 158 από την Αλγερία113 από το Κονγκό67 από το Πακιστάν64 από την Παλαιστίνη69 από το Ιράν36  από το Μαρόκο41 από το Καμερούν28 από το Μπανγκλαντές12 από τη Νιγηρία16 από την Αιθιοπία και 6 από τη Σιέρα Λεόνε. Τον Δεκέμβριο 2016 συνελήφθησαν συνολικά 1.541 άτομα, εκ των οποίων οι 259 Σύροι και οι 240 από την Αλγερία, οι 272 από το Πακιστάν και οι 163 από το Κονγκό.
Συνολικά στοιχεία
    Τη βασική μεταβολή στην προέλευση των λαθρομεταναστευτικών ροών που δέχεται η Ελλάδα δείχνουν τα συνολικά στοιχεία: τον Νοέμβριο του 2016 έως και τις 16 Φεβρουαρίου παρά τις κακές καιρικές συνθήκες και το κρύο στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έφτασαν από την Τουρκία 4.793 άτομα, ανάμεσα στους οποίους 598 από την Αλγερία, 421 από το Κονγκό, 386 από το Πακιστάν, 119 από το Μαρόκο, 104 από το Καμερούν, 68 από το Μπανγκλαντές, 45 από τη Νιγηρία και 22 από τη Σιέρα Λεόνε.
    Οι περισσότεροι από τους νεοαφιχθέντες καταθέτουν αίτημα ασύλου, αν και γνωρίζουν ότι δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο.
    Χαρακτηριστικά, τον Ιανουάριο του 2017 καταγράφηκαν 1.053 αιτήσεις ασύλου στη Λέσβο, 388 στη Χίο, 232 στη Σάμο, στη Λέρο 64 και στην Κω 113. Συνολικά τον Ιανουάριο έφτασαν στο Ανατολικό Αιγαίο 638 άτομα από το Πακιστάν, 106 από το Μπανγκλαντές, 84 την Αλγερία και 592 άτομα από άλλες χώρες (εκτός των Συρίας, Αφγανιστάν, Ιράκ).
    Ταυτόχρονα όμως είναι αρκετοί και όσοι είτε οι αιτήσεις τους κρίνονται ως απαράδεκτες (σ.σ.: αυτό σημαίνει ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας μπορούν να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία, που κρίνεται ως ασφαλής χώρα γι’ αυτούς) είτε οι ίδιοι αποφασίζουν να επιστρέψουν στη χώρα τους οικειοθελώς, αντιλαμβανόμενοι ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετικές από ό,τι περίμεναν. Ηδη την προηγούμενη εβδομάδα κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. με εκπροσώπους της Europol, του Frontex και του Ελληνικού Οργανισμού Μετανάστευσης επισκέφτηκε την Κω, όπου το 95% των λαθρομεταναστών που παραμένουν στο νησί είναι πακιστανικής καταγωγής, προκειμένου να ενημερώσουν τις τοπικές αρχές για το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών μέσω ΔΟΜ. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, για εκείνους που θα αποφασίσουν να επιστρέψουν οικειοθελώς προβλέπεται χρηματική αποζημίωση 1.000 ευρώ ανά άτομο, ενώ το αντίστοιχο ποσό για όσους βρίσκονται στην ενδοχώρα περιορίζεται στα 500 ευρώ
    Η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος αλλά και το γεγονός ότι στα νησιά φτάνουν πλέον περισσότεροι λαθρομετανάστες από ό,τι πρόσφυγες, οι οποίοι εμφανίζουν συχνά παραβατική συμπεριφορά σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., καθιστούν αναγκαία τη λειτουργία κλειστών κέντρων στα νησιά που υποδέχονται τις ροές.  
    «Οποιος θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών επιβάλλεται να παραιτηθεί από το αίτημα ασύλου που έχει καταθέσει. Στη συνέχεια και έως ότου οργανωθεί το ταξίδι της επιστροφής πρέπει να φυλάσσεται σε κλειστό χώρο, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Εως τώρα όσοι εντάσσονταν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταφέρονταν σε κλειστά κέντρα σε άλλα σημεία αλλά το κόστος είναι μεγάλο», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.   
Αναρτήθηκε από Ανδρεας στις 3:00 π.μ. 
Αντιδράσεις: 

ΠΗΓΗ : " http://roykoymoykoy.blogspot.gr   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου