ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΟΝ MOODY’S ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΥΨΟΥΣ 1,24 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

02/06/2017
Πρόστιμα συνολικού ύψους 1,24 εκατ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή των χρηματοπιστωτικών αγορών στον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, για την αδυναμία του να εξηγήσει μία σειρά αξιολογήσεων του αξιόχρεου ευρωπαϊκών θεσμών, αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για το τρίτο πρόστιμο που έχει επιβάλει η Αρχή αυτή από την ανάληψη της εποπτείας των εταιρειών πιστοληπτικής αξιολόγησης, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Ο γερμανικός βραχίονας του Moody's τιμωρήθηκε με πρόστιμο 750.000 ευρώ και ο βρετανικός του βραχίονας με 490.000 ευρώ, για «παραβάσεις από αμέλεια» του κανονισμού για τις εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης, αναφορικά με 19 αξιολογήσεις που έκαναν από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2013.
Οι αξιολογήσεις αφορούσαν 9 υπερεθνικούς φορείς, μεταξύ των οποίων ήταν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η εποπτική Αρχή δήλωσε ότι ο Moody's δεν μπόρεσε να δώσει κατανοητές περιγραφές της μεθοδολογίας, στην οποία βάσισε τις αξιολογήσεις του. Ανέφερε, επίσης, ότι «δεδομένου του ρόλου των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και των αξιολογήσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και των συνεπειών που έχουν στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, είναι ανάγκη να υπάρχουν και να εφαρμόζονται υψηλότερα στάνταρντς διαφάνειας».
Ο Moody's έχει το δικαίωμα έφεσης, αλλά εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι «αυτή «παραδέχεται τις διαπιστώσεις της ESMA και είναι ευχαριστημένη που έκλεισε το θέμα». Ο οίκος τόνισε ότι οι επικρίσεις δεν αφορούν στην «ποιότητα των αξιολογήσεων μας ή της ίδιας της μεθοδολογίας για τους υπερεθνικούς φορείς» και πρόσθεσε ότι η ESMA «αναγνώρισε» ότι ο Moody's «έλαβε μέτρα το 2013 για να διασφαλίσει ότι δεν θα συνέβαιναν αντίστοιχες παραβάσεις στο μέλλον».

ΠΗΓΗ : "   http://www.elzoni.gr   "  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου