ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου

Στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου

    Την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου σηματοδοτεί η χθεσινή, πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Αμυνας των τριών χωρών στην Αθήνα. Οι τρεις υπουργοί Π. Καμμένος,Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και Χριστ. Φωκαΐδης συμφώνησαν στη δημιουργία μόνιμης επιτροπής η οποία θα προετοιμάζει τις τριμερείς υπουργικές συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση.   Επίσης, αποφασίστηκε η επέκταση της συνεργασίας σε επίπεδο επιχειρήσεων και ασκήσεων. Οι τρεις υπουργοί τόνισαν μάλιστα ότι το τριμερές σχήμα συνεργασίας είναι δυνατόν να διευρυνθεί και από όσες χώρες της περιοχής επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό. Η δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας αυτής αφορά πρωταρχικά την Αίγυπτο, αν και δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη επί τούτου, αλλά διατυπώνεται για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της Αγκύρας. Ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι «η αστάθεια που χαρακτηρίζει την Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα από κάθε κράτος. Απαιτείται συλλογική προσπάθεια και συνεργασία».

    Πυλώνα ασφαλείας και ευημερίας χαρακτήρισε την τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου ο κ. Λίμπερμαν, ο οποίος μίλησε για αντιμετώπιση προκλήσεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, το λαθρεμπόριο, την τρομοκρατία και την παράνομη διακίνηση ανθρώπων. «
Ο διαχωρισμός δεν είναι ανάμεσα σε Εβραίους, χριστιανούς και μουσουλμάνους, αλλά ανάμεσα στις μετριοπαθείς χώρες και στις ριζοσπαστικές χώρες», υπογράμμισε ο κ. Λίμπερμαν, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα από προχθές και έχει κάνει έναν γύρο συνομιλιών με τον Έλληνα ομόλογό του για τη διμερή διάσταση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ. «Οι 3 χώρες υπερασπίζονται όχι μόνο τα κοινά συμφέροντα, αλλά και τα συμφέροντα της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας, για σταθερότητα, ασφάλεια, ομαλότητα σε μια ταραγμένη περιοχή όπου υπάρχουν θέματα ασύμμετρων απειλών, θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας και ανθρωπιστικής κρίσης», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φωκαΐδης.
    Η τριμερής στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε ενώ στο Ισραήλ διεξάγεται μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς αεροπορικές ασκήσεις, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, η «Blue Flag 2017». Ενδεικτικό του ποιοτικού βάθους το οποίο έχουν προσεγγίσει οι σχέσεις Αθήνας-Ιερουσαλήμ είναι ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν θα πληρώσει κανένα τέλος συμμετοχής για την άσκηση όπως οι υπόλοιπες (ΗΠΑ, Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία και Ινδία). Η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) συμμετέχει στην άσκηση (η οποία θα διαρκέσει έως τις 16 Νοεμβρίου) με τέσσερα F-16 Block 52+ Advance της 335 Μοίρας από την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο. Συνολικά, η ελληνική αποστολή αποτελείται από περίπου 50 άτομα και το βασικό σενάριο της άσκησης εκτυλίσσεται στην έρημο Νεγκέβ, στα νότια του Ισραήλ.

Αντιδράσεις: 


ΠΗΓΗ: " http://roykoymoykoy.blogspot.gr   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου