ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Σκέψεις ν’ ανοίξουν του Αγίου Πνεύματος τα ξενοδοχεία – Πως θα «σωθεί» ο τουρισμός


Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα παρουσιαστεί το συνεκτικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό, ύστερα από τη χθεσινή παρουσίαση του γενικού πλαισίου και των κατευθυντηρίων γραμμών από την Κομισιόν. Το ενδιαφέρον ουσιαστικά στρέφεται στα
οικονομικά κίνητρα (π.χ. μείωση ΦΠΑ) και στις διμερείς συμφωνίες για ανταλλαγή τουριστών, με τις συζητήσεις να έχουν ωριμάσει για μια σειρά από χώρες όπως η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κύπρος και το Ισραήλ.

Στόχος είναι εκτός των άλλων οι συμφωνίες αυτές να λειτουργήσουν ως αντίβαρο για την πιθανή απώλεια τουριστών από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία κτλ.), οι οποίες προκρίνουν την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού ή τις οδικές μετακινήσεις που πρακτικά δεν αφορούν την Ελλάδα.
Την εξέλιξη αυτή είχε φωτογραφίσει, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την εισήγησή του στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών επτά χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία την πανδημία την προηγούμενη εβδομάδα. Έκανε συγκεκριμένα λόγο για συστηματική συνεργασία ανάμεσα σ’ αυτές τις χώρες και τη δημιουργία ασφαλών διαδρόμων που θα επιτρέψουν τη μετακίνηση ανθρώπων μεταξύ συγκεκριμένων χωρών, αλλά με συγκεκριμένους υγειονομικούς κανόνες και πρωτόκολλα. Ανάμεσα στις επτά χώρες συγκαταλέγονται, άλλωστε, η Αυστρία και το Ισραήλ.

Χαμόγελα για την Κομισιόν

Η Αθήνα αντιμετώπισε πάντως θετικά τις εξαγγελίες της Κομισιόν και στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ως ένα βαθμό απέδωσε η πίεση που άσκησε προσωπικά ο πρωθυπουργός για να υιοθετηθούν κάποιες από τις ελληνικές θέσεις. Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, επικοινώνησε ο ίδιος με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ είχε αναδείξει το ζήτημα της άμεσης επανεκκίνησης του τουρισμού στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής τον Απρίλιο.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως η Επιτροπή δεν έθεσε ως προϋπόθεση για τους επιβάτες των πτήσεων τη διενέργεια τεστ για τον κορονοϊό πριν την επιβίβαση, αφήνοντας το ζήτημα αυτό στη διακριτική ευχέρεια των χωρών που τυχόν θα συνάψουν διμερείς ή άλλες συμφωνίες.

Τουρισμός… made in Greece

Πάντως, σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, κερδίζει έδαφος η ιδέα ν’ ανοίξουν νωρίτερα τα εποχικά καταλύματα και συγκεκριμένα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ενώ οριστικά η εστίαση θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου και δεν θα έρθουν νωρίτερα οι σχετικές αποφάσεις.
Δεν απαιτούνται, βέβαια, ιδιαίτερες γνώσεις για να αντιληφθεί κάποιος ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα, αλλά «ακόμη και σ’ αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, η Ελλάδα είναι έτοιμη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Γνώμονας θα είναι σε κάθε περίπτωση η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και η στήριξη της απασχόλησης, ενώ αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες μεσογειακές χώρες που χτυπήθηκαν βαριά από τον ιό, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Ένα σημείο που θα δοκιμάσει, άλλωστε, στην πράξη τις συνθήκες που θα επικρατήσουν το καλοκαίρι είναι αυτό της λειτουργίας των όpγανωμένων παραλιών το Σαββατοκύριακο, λόγω του κύματος ζέστης που έρχεται από σήμερα στη χώρα. Οι ειδικοί έδωσαν το πράσινο φως κι η κυβέρνηση το αποφάσισε με το σκεπτικό πως το κλείσιμο των όpγανωμένων παραλιών θα οδηγούσε σε συνωστισμό στις ελεύθερες παραλίες λόγω της ζέστης.
Θα ισχύσουν, όμως, συγκεκριμένοι κανόνες, όπως η τοποθέτηση ομπρέλας σε μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους, καλύμματα μιας χρήσης και πετσέτες υποχρεωτικά στις ξαπλώστρες, λειτουργία των beach bar μόνο για take away και δίχως αλκοολούχα ποτά ή μουσική.

ΠΗΓΗ : "     " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου