11+1 ερωτήσεις για αναδρομικά, κληρονόμους, δώρα και προθεσμίες

Στο τέλος Φεβρουαρίου οι αυξήσεις σε ασφαλισμένους με 30 και άνω έτη ασφάλισης με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Αμέσως μετά η αναπροσαρμογή για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ - a.mavrouli@realnews.gr

Με τις συντάξεις Μαρτίου του 2021, που θα καταβληθούν στο τέλος Φεβρουαρίου, αναμένεται να λάβουν τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται για τις κύριες συντάξεις τους πάνω από 190.000 συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης αναμένεται να ενεργοποιήσει τη «νέα σύνταξη» με βάση τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια εργασίας, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021, καταβάλλοντας ταυτόχρονα αναδρομικά 18 μηνών από την 1 η Οκτωβρίου 2019 και μετά.

Οι νέοι συντελεστές θα ισχύσουν για όλους τόσο γι' αυτούς που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί όσο και για εκείνους που θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον φέρνοντας αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους που ξεκινά από 0,56% για εκείνους που έχουν 30 έτη και φτάνει το ανώτατο στο 7,21% για εκείνους που έχουν 40 έτη ασφάλισης.

Αμέσως μετά και έως το τέλος Μαρτίου, αναμένεται να δρομολογηθούν η αύξηση των αποδοχών και η καταβολή των αναδρομικών ποσών τουλάχιστον 13 μηνών -από τον Μάρτιο του 2020- σε 30.000 συνταξιούχους που εργάζονται. Το συνταξιοδοτικό εισόδημά τους από κύριες και επικουρικές καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%. Από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο κατά 30%, ωστόσο ο νέος «κόφτης» δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είναι αδύνατο να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που είχαν οριστεί, καθώς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σημαντικός αριθμός υπαλλήλων απουσιάζει από τα καθήκοντά του.

Η «R», με τη βοήθεια του δικηγόρου Διονύση Ρίζου, απαντά σε 12 σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τα αναδρομικά ποσά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι και οι κληρονόμοι, ενώ ανοιχτό παραμένει το αν το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφασίσει την καταβολή των κομμένων δώρων των 800 ευρώ για το διάστημα των 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016). Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί εντός Ιανουαρίου.

1. Έχουν λάβει όλοι οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται για το διάστημα των 11 μηνών (Ιούνιος 2015- Μάιος 2016);

Το σύνολο των συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά έχει ήδη πληρωθεί. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται οι κληρονόμοι που μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι δικαιούχοι αμφισβητούν το ποσό που έλαβαν. Με βάση την εκκαθάριση που υπάρχει αναρτημένη στην ατομική σελίδα του e-ΕΦΚΑ, μπορεί κάποιος να υποβάλει αίτηση αμφισβήτησης.

2. Ποιοι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά ποσά για μεγαλύτερο διάστημα; Πότε θα τα λάβουν;

Με βάση τη δομή των διατάξεων που έφερε η κυβέρνηση, κανείς συνταξιούχος που δεν έχει προσφύγει δικαστικά έως τον Οκτώβριο του 2020 δεν δικαιούται ποσόν πέραν του 11μήνου. Όσοι έχουν προσφύγει δικαστικά έχουν πιθανότητες να δικαιωθούν, κάτι που σημαίνει ότι, εφόσον το δικαστήριο τους δικαιώσει, θα μπορούν να λάβουν επιπλέον ποσά πέραν των 11 μηνών, με βάση την εκάστοτε δικαστική απόφαση.

Πέραν των επιπλέον μηνών σε εκκρεμότητα, στις εν λόγω δικαστικές διεκδικήσεις είναι και τα δώρα και τα επιδόματα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η πληρωμή των εν λόγω ποσών θα γίνεται με την εκτέλεση της κάθε δικαστικής απόφασης ξεχωριστά.

3. Μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κάποιος συνταξιούχος που δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα, προκειμένου να διεκδικήσει επιπλέον χρήματα;

Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω διεκδικήσεις με βάση τις αντισυνταγματικές κρατήσεις των Ν. 4093/12 και 4051/12 δεν μπορεί πλέον να αφορά τις κύριες συντάξεις. Αντίθετα, μετά τον επανυπολογισμό των επικουρικών από τον Ιούλιο του 2020 και έπειτα, αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να διεκδικήσει τις εν λόγω κρατήσεις επί της επικουρικής του σύνταξης. Περαιτέρω οι συνταξιούχοι του Δημοσίου μπορούν να διεκδικήσουν την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου, που έχει κριθεί αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, συνεχίζει όμως να παρακρατείται κανονικά.

4. Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν οι κληρονόμοι; Μέχρι πότε μπορούν να υποβάλουν αίτηση;

Οι κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις έως τις 17/12/2020. Εφόσον έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς, πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης και πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών), θα πρέπει να τα επισυνάψουν επιτόπου στην αίτηση. Σε περίπτωση που δεν έχουν τα εν λόγω δικαιολογητικά και θα χρειαστεί περίοδος να τα προσκομίσουν, μπορούν να τα επισυνάψουν έως τις 28/2/2021.

5. Τι ποσά αναδρομικών διεκδικούν οι κληρονόμοι;

Οι κληρονόμοι διεκδικούν αναδρομικά ποσά για τις συντάξεις θανόντων ανάλογα με το ταμείο από το οποίο προέρχονταν τα οποία ξεκινούν από 600 ευρώ και φτάνουν στα 11.000 ευρώ. Συγκεκριμένα:

 Συνταξιούχοι του Δημοσίου: Το μέγιστο ποσό φτάνει στα 11.254 ευρώ και το μέσο ποσό στα 990 ευρώ.

 Συνταξιούχοι του ΙΚΑ: Εως 5.839 ευρώ και το μέσο ποσό στα 623 ευρώ.

 Συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ: Εως 7.778 ευρώ και το μέσο ποσό στα 1.992 ευρώ.

 Συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ: Εως 4.010 ευρώ και το μέσο ποσό στα 908 ευρώ.

 Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ: Εως 10.284 ευρώ και το μέσο ποσό στα 647 ευρώ.

 Συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΟΤΕ: Εως 7.167 ευρώ και το μέσο ποσό στα 1.438 ευρώ.

 Συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ: Εως 6.895 ευρώ και το μέσο ποσό στα 1.881 ευρώ.

 Συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΔΕΗ: Εως 7.109 ευρώ και το μέσο ποσό στα 1.915 ευρώ.

 Συνταξιούχοι του ΟΓΑ: Εως 1.726 ευρώ και το μέσο ποσό στα 242 ευρώ.

 Συνταξιούχοι του ΝΑΤ: Εως 6.054 ευρώ και το μέσο ποσό στα 1.153 ευρώ.

6. Τι αναδρομικά ποσά διεκδικούν όσοι έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και από πότε;

Οι συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 12/5/2016 και έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης διεκδικούν προσαύξηση στην ανταποδοτική σύνταξή τους που ξενικά από 0,56% γι' αυτούς που έχουν 30 έτη και φτάνει το ανώτατο στο 7,21% για εκείνους που έχουν 40 έτη ασφάλισης.

Τα ποσά αυτά θα χορηγηθούν σε συνταξιούχους για την περίοδο από την 1η/10/2019 έως σήμερα. Το σημαντικό γι' αυτή την ομάδα συνταξιούχων είναι ότι η προσαύξηση στη σύνταξη θα είναι μόνιμη. Δηλαδή θα εξακολουθήσουν εφεξής να λαμβάνουν το εν λόγω ποσό στη μηνιαία σύνταξή τους.

7. Υπάρχουν συνταξιούχοι που θα έχουν μόνο λογιστική αύξηση στη σύνταξή τους;

Περίπου 500.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τον Μάιο του 2016, θα έχουν σε μεγάλο βαθμό μόνο λογιστική επίπτωση στη σύνταξή τους καθώς η δικαιούμενη αύξηση θα απορροφηθεί από την προσωπική διαφορά. Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει προσωπική διαφορά, δηλαδή η σύνταξη που παίρνει είναι υψηλότερη από αυτή που δικαιούται μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Με την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης η προσωπική διαφορά θα μειωθεί, όμως όχι τόσο ώστε να καλύψει το υπερβάλλον ποσό που ήδη καταβάλλεται. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα καταφέρει να λάβει αύξηση στο εισόδημά της μετά το 2023.

8. Ποια είναι η διαδικασία που θα τηρηθεί για την επιστροφή των συγκεκριμένων αναδρομικών;

Η αποπληρωμή των αναδρομικών για περίπου 190.000 συνταξιούχους με βάση όσα προβλέπει ο νόμος θα ολοκληρωθεί ως εξής:

 Περίπου 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι (αποχώρηση πριν από τις 12 Μαΐου 2016) με μικρή θετική προσωπική διαφορά κατά μέσο όρο περίπου 30 ευρώ. Μετά τον συμψηφισμό της προσωπικής διαφοράς θα λάβουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024. Για παράδειγμα, αν η συνολική αύξηση είναι 100 ευρώ, η αύξηση για το 2020 θα είναι 20 ευρώ και τα αναδρομικά περίπου 250 ευρώ.

 Περίπου 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι με αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά). Δικαιούνται νέα μεσοσταθμική αύξηση της τάξης των 40-50 ευρώ σε πέντε ετήσιες δόσεις έως το 2024. Για παράδειγμα, αν η συνολική αύξηση είναι 100 ευρώ, η αύξηση για το 2020 θα είναι 20 ευρώ και τα αναδρομικά περίπου 250 ευρώ.

 Περίπου 40.000 νέοι συνταξιούχοι (από 13 Μαΐου 2016 και μετά) χωρίς προσωπική διαφορά. Δικαιούνται άμεση αύξηση εφάπαξ στην καταβαλλόμενη σύνταξη, που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ και αναδρομικά τουλάχιστον 600 ευρώ.

9. Υπάρχει πιθανότητα να δικαιωθούν οι συνταξιούχοι για το διάστημα των 11 μηνών (Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016) και να λάβουν και τα κομμένα δώρα των 800 ευρώ για τις κύριες συντάξεις;

Χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να δικαιωθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και να λάβουν όλοι τα κομμένα δώρα των 800 ευρώ για το διάστημα των 11 μηνών. Θα είναι παράλογο, ενώ δικαιώθηκαν και κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές για το συγκεκριμένο διάστημα, να μην πάρουν και το μερίδιο των δώρων που τους αναλογεί. Ακόμη θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν η αρχική απόφαση του ΣτΕ αφορά και τις επικουρικές συντάξεις. Σε περίπτωση που δεν συμπεριλαμβάνονται οι επικουρικές αναδρομικά 11μήνου διεκδικούν οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.000 ευρώ, ενώ στο σύνολο των συνταξιούχων θα πρέπει να δοθούν και τα δώρα των επικουρικών συντάξεων (δύο επιπλέον επικουρικές συντάξεις).

Η διεκδίκηση αυτή θα παραμείνει εντός των τειχών των δικαστικών αιθουσών και ανά ατομική διεκδίκηση. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θεωρεί ότι το θέμα έχει λυθεί και δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια χορήγηση ποσών που θα αφορούν τα δώρα και τα επιδόματα, ενώ στις σχετικές διατάξεις για το 11μηνο αναφέρεται ρητά ότι τέτοιου είδους διεκδικήσεις θεωρούνται πλέον αποσβεσθείσες.

10. Έχει ολοκληρωθεί η διεκδίκηση αναδρομικών για τις επικουρικές συντάξεις;

Η διεκδίκηση στις επικουρικές συντάξεις πλέον έχει ενταχθεί σε νέο κύκλο, καθώς από τον Ιούλιο του 2020 και έπειτα οι κρατήσεις των Ν. 4093/12 και 4051/12 επαναφέρθηκαν στις επικουρικές μετά την κατάργηση της διάταξης επανυπολογισμού των επικουρικών του νόμου Κατρούγκαλου. Ετσι, όποιος δικαιούχος επικουρικής σύνταξης το επιθυμεί μπορεί να διεκδικήσει την άρση αυτών των περικοπών με αντίστοιχη δικαστική προσφυγή.

11. Τι δικαιούνται να λάβουν οι συνταξιούχοι που εργάζονται;

Αναδρομικά από τη σύνταξη Μαρτίου 2020 μετρά το νέο μειωμένο «πέναλτι» 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται και εμπίπτουν στην περικοπή του 60% της σύνταξής τους με τον νόμο Κατρούγκαλου. Ευνοημένοι από το νέο μέτρο είναι περίπου 30.000 συνταξιούχοι που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου 2016 ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ίδια ημερομηνία και συνεχίζουν να εργάζονται. Οι συνταξιούχοι δικαιούνται αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους και αναδρομικά ποσά από το Μάρτιο του 2019.

12. Τι θα συμβεί με τους παλαιούς συνταξιούχους που εργάζονται;

Οι παλαιοί απασχολούμενοι συνταξιούχοι θα δουν την αναπροσαρμογή από την 1η/3/2021 και, λόγω της αλλαγής πολλοί εξ αυτών μπορεί να δουν ίσως και περικοπή στην καταβαλλόμενη σύνταξή τους.

ΠΗΓΗ : "  Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Φθιώτιδας (apostratoifthiotidas.blogspot.com)     "