ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας στον Εσπερινό του Πολιούχου της Πόλεως Ναυπλίου

 

Αρχιερατικός Εσπερινός από τον Μητροπολίτη Αργολίδας για τον Πολιούχο Ναυπλίου Άγιο Αναστάσιο (βίντεο)

Μητροπολίτης Αργολίδας

Την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου η πόλη του Ναυπλίου τιμά τον πολιούχο της Άγιο Αναστάσιο. 


Την παραμονή της εορτής Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, τελέστηκε στον προσκυνηματικό ναό του Αγίου Αναστασίου Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου.


Τον θείο λόγο κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Αργολίδας π. Πέτρος Αθανασόπουλος.


Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στο προαύλιο χώρο του Ναού του Αγίου Αναστασίου πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της θαυματουργής εικόνας του Αγίου . Η εικόνα μεταφέρθηκε πάνω σε άμαξα και προηγήθηκε μικρή πομπή στην πόλη. 


Μετά το πέρας του εσπερινού ο εφημέριος του ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Οικονόμου ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αργολίδας ,τους Ιερείς και τους πιστούς που συμμετείχαν στον εορτασμό του Αγίου. Κατά τον εσπερινό έψαλλε ο πρωτοψάλτης και αντιδήμαρχος Ναυπλίου Κωνσταντίνος Ρούτουλας.


Τον Εσπερινό παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο Δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ναυπλίου Ιορδάνης Δαμιανός κα.  


Ο Άγιος Αναστάσιος ο Ναυπλιεύς ήταν Χριστιανός Νεομάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έζησε στο Ναύπλιο όπου και μαρτύρησε για την Χριστιανική πίστη του, στις 1 Φεβρουαρίου του 1655. Την ίδια ημερομηνία τιμάται κάθε χρόνο η μνήμη του, έπειτα από Βασιλικό Διάταγμα της 14 Νοεμβρίου 1935.


Ο Αναστάσιος εργαζόταν σαν ζωγράφος στην πόλη του Ναυπλίου. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν αναγκάστηκε για ηθικούς λόγους να διαλύσει τον αρραβώνα του με μια κοπέλα, οι συγγενείς της για να τον εκδικηθούν του έκαναν μάγια


Κατά τη διάρκεια της επίρροιάς τους, ο Αναστάσιος απώλεσε τη λογική του, γυρνώντας εδώ κι εκεί, οπότε κάποιοι τούρκοι επωφελήθηκαν και τον υποχρέωσαν να αλλαξοπιστήσει. Ωστόσο, όταν μετά από λίγες ημέρες συνήλθε, πέταξε από το κεφάλι του το λευκό σαρίκι που φορούσε και παρουσία πλήθους στην Αγορά, αναφώνησε: "Εγώ χριστιανός ήμουν, και χριστιανός είμαι, και χριστιανός θέλω να είμαι"


Αμέσως, οδηγήθηκε στον δικαστή που επιχείρησε να τον μεταπείσει, αλλά ο Αναστάσιος διεκήρυξε με περισσότερη θέρμη την πίστη του, λέγοντας: "Δεν αρνούμαι εγώ τον κύριόν μου, Ιησούν Χριστόν, τον αληθινόν Θεόν, αλλά πιστεύω και προσκυνώ αυτόν, ως ποιητήν, και σωτήρα μου, την δε ειδικήν σας πίστιν, ουδέ ποσώς χρειάζομαι, αλλ' αποστρέφομαι, και εσάς, και τον προφήτην σας" Κατόπιν αυτού, ο δικαστής διέταξε τη θανάτωσή του. 


Ο Αναστάσιος οδηγήθηκε στον τόπο του μαρτυρίου του, δίπλα σε μια ελιά, όπου οι δήμιοί του τον κατακρεούργησαν. Σήμερα, στο σημείο υπάρχει μνημείο του, δίπλα στον Ιερό Ναό που είναι αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου.


ΠΗΓΗ :  ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου