ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

«Καμπανάκι» για τα αντιβακτηριακά σαπούνια

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma.gr    "

E05F07C00B9EC11EF16EF163D4B317CF
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αντιβακτηριακά σαπούνια είναι πιο αποτελεσματικά από τα συμβατικά, ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η οποία θέλει τώρα να αναγκάσει τους κατασκευαστές να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα, αλλά και την ασφάλεια των προϊόντων τους.
«Υποπτοι» αντιμικροβιακοί παράγοντες
Η FDA επικαλείται μάλιστα πρόσφατες έρευνες που δείχνουν ότι το triclosan και άλλοι αντιμικροβιακοί παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν το ορμονικό σύστημα και ευνοούν την εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων.
«Παρ’ότι οι καταναλωτές θεωρούν αυτά τα προϊόντα αποτελεσματικά ”εργαλεία” που βοηθούν στο να περιοριστεί η εξάπλωση μικροβίων, δεν υπάρχει σήμερα καμία ένδειξη ότι είναι αποτελεσματικότερα από το απλό σαπούνι με νερό στην πρόληψη ασθενειών» αναφέρει η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.
Συλλογή στοιχείων επί έναν χρόνο
Η FDA θα δέχεται νέα στοιχεία από παρασκευαστές και επιστήμονες για έναν χρόνο, πριν καταλήξει σε οριστική απόφαση. Εφόσον λάβει το «πράσινο φως» η πρόταση που παρουσίασε, οι παρασκευαστές θα είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν αποδείξεις για τους ισχυρισμούς τους, αλλιώς θα πρέπει να αποσύρουν τα προϊόντα τους ή να αλλάζουν τη σύστασή τους.
Η πρόταση, πάντως, δεν αφορά τα αντισηπτικά προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα.
Όπως επισήμανε η υπηρεσία, το 93% των αντιβακτηριακών προϊόντων σε υγρή ή στερεά μορφή περιέχει triclosan ή triclocarban.
Δοκιμές ασφάλειας έχουν δείξει ότι οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, οιστρογόνων και ορμονών του θυρεοειδή, ωστόσο όλα τα πειράματα έχουν πραγματοποιηθεί σε πειραματόζωα και η FDA αναγνωρίζει ότι τα αποτελέσματα ίσως δεν ισχύουν στον άνθρωπο.
πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
anti-neotaxites.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου