ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Η πολιτική των εποικισμών δημιουργεί πρόβλημα στο Ισραήλ

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma.gr   "

η-πολιτική-των-εποικισμών-δημιουργεί-πρόβλημα-στο-ισραήλΌχι ότι θα πτοηθούν, αλλά οι εποικισμοί προκαλούν προβλήματα και… πονοκεφάλους στην εξωτερική πολιτική του εβραϊκού κράτους, του οποίου η σημασία για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα έχει μεγιστοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από όλες τις απόψεις.
Παρότι οι εποικισμοί αφορούν πολύ μικρό μέρος των κατεχομένων εδαφών (σύμφωνα με πηγές μεταξύ 5-10%), αποτελούν ένα εργαλείο πίεσης στα χέρια πολλών χωρών, δυτικών και μη. Τελευταίο παράδειγμα η Βρετανία και η Ρουμανία.
Η Βρετανία προειδοποίησε την επιχειρηματική της κοινότητα να αποφεύγει να κάνει δουλειές που να σχετίζονται με τους εποικισμούς, καθότι κάτι τέτοιο θα τις εξέθετε σε κινδύνους από δυνητικά μελλοντικά νομικά μέτρα, αφού είναι «παράνομοι από απόψεως διεθνούς δικαίου». Αυτό που ενόχλησε τους Ισραηλινούς, είναι ότι για την ανακοίνωση ενημερώθηκαν μερικές μόνο ώρες προτού δοθεί στη δημοσιότητα.
Είναι πραγματικά ολίγον αστείο να ακούει κανείς τη βρετανική διπλωματία να αναφέρεται στο διεθνές δίκαιο, το οποίο και αξιοποιεί κατά περίπτωση, αναλόγως των συμφερόντων της χώρας, όμως αυτό καθαυτό το γεγονός είναι ταυτόχρονα και απόδειξη των προβλημάτων που προκαλεί στην ισραηλινή διπλωματία. Χαρακτηριστικό είναι, ότι και σε αυτή την περίπτωση η βρετανική διπλωματία στην ανακοίνωση – προειδοποίησή της, βάζει μπροστά της Ευρωπαϊκή Ένωση!
Η βρετανική θέση βέβαια είναι σαφής και ως νόμιμα σύνορα του Ισραήλ θεωρούνται αυτά που προηγήθηκαν του Πολέμου των Έξι Ημερών του 1967. Άρα, εξαιρούνται η Δυτική Όχθη, η Ιερουσαλήμ, τα Υψίπεδα του Γκολάν και η Λωρίδα της Γάζας. Ταυτόχρονα βέβαια, το Λονδίνο τονίζει την επιθυμία του για την ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων και την προώθηση της ειρνευτικής διαδικασίας…
Οι διμερείς σχέσεις βέβαια Βρετανίας – Ισραήλ είναι πολύ κακές για πλειάδα θεμάτων που φυσικά άπτονται των συμφερόντων της πρώην κοσμοκράτειρας Βρετανίας, η οποία παρά τη γεωπολιτική της συρρίκνωση, εξακολουθεί να έχει δυσανάλογο προς το γεωπολιτικό μέγεθος που αντιπροσωπεύει από μόνη της «αέρα»στις διεθνείς της σχέσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ρουμανία, η νέα κυβέρνηση της οποίας ξεκαθάρισε στο Ισραήλ ότι δεν επιθυμεί άτομα ρουμανικής εθνικότητας που έχουν βρεθεί στο Ισραήλ για δουλειά, να απασχολούνται στα κατασκευαστικά έργα στους εποικισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου