ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

12 F-15E της USAF στην Κρήτη – Οι μαχητές του Αιγαίου παραδίδουν… μαθήματα

ΠΗΓΗ: "  pentapostagma.gr  " 

Οι μαχητές του ΑιγαίουΚΟΙΝΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ AIR-TO-AIR KAI AIR-TO-GROUND
Αμερικανικά αεροσκάφη F-15E έχουν προσγειωθεί στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Κρήτης και από σήμερα ξεκινούν συνεκπαίδευση τριών εβδομάδων με τους Έλληνες αεροπόρους. Επί της ουσίας, πρόκειται για… σεμινάρια που θα παραδώσουν στους Αμερικανούς και στη διεξαγωγή αποστολών air-to-air, air-to-ground και COMAO, οι Έλληνες χειριστές που είναι Νο1 στο είδος.

Το «ραντεβού» γι’ αυτή τη συνεκπαίδευση κλείσθηκε αμέσως μετά τη διεξαγωγή της άσκησης Blue Flag που διεξήχθη στην έρημο Negev της αεροπορικής βάσης Ovda του Ισραήλ.
Οι Αμερικανοί, όπως και οι Ισραηλινοί εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι οι Έλληνες πιλότοι της 340 Μοίρας με τα τέσσερα F-16 Block 52 plus και μόνο 40 άτομα τεχνικό προσωπικό κατάφεραν να βγάλουν όλες τις αποστολές με επιτυχία και χωρίς καμία ματαίωση. Ήταν οι μόνοι που το πέτυχαν.
Διέπρεψαν οι Έλληνες και η παρουσία τους στη Blue Flag έγινε μάθημα για… σεμινάριο. Οι Αμερικανοί άδραξαν την ευκαιρία (όχι ότι δεν γνώριζαν τις επιδόσεις των αεροπόρων μας) και προχώρησαν στην επίσημη κατάθεση αιτήματος συνεκπαίδευσης. Αυτή τη φορά στη θάλασσα του Αιγαίου και την Πελοπόννησο. Πιθανόν «παίξει» και η Στερεά Ελλάδα.
Στην αεροπορική βάση της 115 ΠΜ προσγειώθηκαν 12 F-15 Strike Eagle της 494 Μοίρας Μαχητικών της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ευρώπης (USAFE) (που εδρεύουν στη Μεγάλη Βρετανία) με 258 άτομα προσωπικό της Μοίρας διαφόρων ειδικοτήτων, κυρίως τεχνικούς.
Η συνεκπαίδευση θα ξεκινήσει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 4 Μαρτίου. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν όλοι οι τύποι μαχητικών αεροσκαφών απ’ όλες σχεδόν τις Πολεμικές Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας. Πιθανότατα θα λάβει μέρος και η 380 Μοίρα ΑΣΕΠΕ με τα ιπτάμενα ραντάρ EMB-145H.
Οι αποστολές που θα πραγματοποιηθούν είναι air-to-air, air-to-ground και COMAO με πεδίο το Αιγαίο, την Πελοπόννησο πιθανόν και ορισμένα σημεία της Στερεάς Ελλάδας λόγω της μορφολογίας του εδάφους.
Προς το τέλος της συνεκπαίδευσης θα εμπλακούν και πλοία του Στόλου, τα οποία θα πλέουν στο νότιο-νοτιοανατολικό Αιγαίο. Πληροφορίες αναφέρουν πώς το ΓΕΝ θα συνδυάσει την παρουσία των αμερικανικών αεροσκαφών και τη συνεκπαίδευση τους με την ΠΑ με κάποια αεροναυτική άσκηση στην περιοχή του Καστελόριζου για ευνόητους φυσικά λόγους.        
Υπάρχει ενδεχόμενο οι Αμερικανοί να στείλουν στη Σούδα και κάποιο ιπτάμενο τάνκερ, πιθανόν KC-135 προκειμένου γίνει εναέριος ανεφοδιασμός (Air Refueling) από ελληνικά και αμερικανικά αεροσκάφη, αφού οι πτήσεις αναμένεται να είναι σκληρές, όπως ξέρουν οι πιλότοι μας. Αυτό είναι το μόνο σημείο που οι Αμερικανοί έχουν να προσφέρουν στην ΠΑ.
Οι δε αεροπορικές αποστολές θα πραγματοποιηθούν όλες ημέρα και θα περιλαμβάνουν βολές με «αδρανή όπλα».
Έχει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνεκπαίδευση μεταξύ δύο Αεροποριών από τις καλύτερες, αν όχι οι καλύτερες, στο κόσμο. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι αυτή η συνεκπαίδευση θα γίνει στο μεγαλύτερο μέρος της, στο Αιγαίο. Μένει απλά να δούμε αν εκείνες τις ημέρες επιλέξουν και οι Τούρκοι να κάνουν παραβιάσεις στο Αιγαίο. 
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου