ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014

Άλλη πόλη είχαν στόχο οι Αμερικάνοι και όχι το Ναγκασάκι. Συγκλονιστικό έγχρωμο φιλμ από τη μεταφορά και την ρίψη της ατομικής βόμβας.

ΠΗΓΗ : pentapostagma.gr

Το φιλμ δείχνει την τελική προετοιμασία και φόρτωση του «Fat Man» (βόμβα) στοαεροπλάνο «Bockscar», που έριξε τη βόμβα στο Ναγκασάκι, στις 9 Αυγούστου 1945.
Οι Αμερικανοί στρατιώτες βγάζουν τη βόμβα, με γόμωση από πλουτώνιο, από την αποθήκη και τη βάφουν με προσοχή. Γιατί άραγε, αν ήταν άβαφτη ποιος θα παρεξηγιόταν;

Στη συνέχεια, την τοποθετούν σε ένα τροχήλατο όχημα και τη μεταφέρουν σε μία κρύπτη στον διάδρομο προσγείωσης – απογείωσης, προκειμένου να μπει στο κύτος του αεροπλάνου.
Τα επόμενα πλάνα, δείχνουν την πτήση του B29 και την έκρηξη της βόμβας από ψηλά, με το φονικό μανιτάρι να ανεβαίνει γρήγορα από τη γη στον ουρανό, σε ύψος 18 χλμ.

Αρχικός στόχος ήταν η ιαπωνική πόλη Κοκούρα (Kokura), επειδή όμως το νησί Κιουσού, στο οποίο βρίσκεται η Κοκούρα, ήταν καλυμμένο από πυκνή ομίχλη, ο επικεφαλής της αποστολής, ταγματάρχης Σουέινι, στράφηκε στον «αναπληρωματικό» στόχο, το Ναγκασάκι.
Η έκρηξη ήταν ακόμη σφοδρότερη, αλλά λόγω της γεωγραφικής θέσης του Ναγκασάκι, τα αποτελέσματά της στο έδαφος ήταν λιγότερο καταστροφικά από αυτά της βόμβας στη Χιροσίμα, αν και οι συνέπειες της ραδιενέργειας ήταν εξίσου θανατηφόρες. Το φιλμ είναι βουβό και  προέρχεται από το Αμερικανικό Εθνικό Εργαστήριο Los Alamos . Ήταν διαβαθμισμένο ως απόρρητο, αλλά διέρρευσε στο διαδίκτυο.
Το φιλμ είναι χωρίς ήχο και δείχνει την έκρηξη από το παράθυρο συνοδευτικού αεροπλάνου. Αυτό που δεν βλέπουμε είναι το ολέθριο αποτέλεσμα.  Σαράντα χιλιάδες Ιάπωνες έχασαν ακαριαία τη ζωή τους και άλλες ογδόντα χιλιάδες τους επόμενους μήνες  στο Ναγκασάκι.

TO VIDEO ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ( ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου