ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΥΠΟΙΚ: ΕΞΑΛΕΙΦΘΗΚΑΝ ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΣΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

20/02/2014
Για εξάλειψη των μεγάλων δίδυμων ελλειμμάτων, των δύο αιτιών της οικονομικής κρίσης, κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή τα στοιχεία για το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το 2013 παρουσιάζει πλεόνασμα για πρώτη φορά έπειτα από πολλές δεκαετίες και όσο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
Το πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη στον κρατικό προϋπολογισμό το 2013, σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών εξαλείφουν πια τα δυο αίτια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δηλαδή τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Σηματοδοτείται έτσι η έναρξη αναστροφής των παλαιών και επίμονων τάσεων ελλειμμάτων της Ελληνικής οικονομίας και αποτελεί θετικό οιωνό για την εκπλήρωση των εκτιμήσεων για το 2014 ως το έτος επιστροφής της οικονομίας σε τροχιά υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα περίπου 1,2 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ. Το αντίστοιχο διάστημα του 2012 είχε παρουσιάσει έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ ή 2,4% του ΑΕΠ.
Όπως τονίζει το υπουργείο, είναι ιδιαίτερης αξίας για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας η παρατήρηση πως το πλεόνασμα οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στη σημαντική βελτίωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 12%.
Αναλυτικότερα, μειώθηκαν οι πληρωμές για εισαγωγές αγαθών κατά 11% αλλά υπήρξε και αύξηση των εισπράξεων από εξαγωγές αγαθών κατά 2%. Επίσης, αυξήθηκαν και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες κατά 18%.

ΠΗΓΗ :   "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου