ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Κόπηκαν τα δύο κεφάλια της οικονομικής Λερναίας Ύδρας

Εύσημα από τον ευρωπαϊκό Τύπο

20/02/2014

Το ελληνικό χρέος, αλλά και η σημαντική βελτίωση των ελληνικών οικονομικών στοιχείων παραμένουν στο επίκεντρο των συζητήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς χθες ανακοινώθηκε πως για πρώτη φορά από το 1948, η χώρα μας παρουσίασε το 2013 πλεόνασμα ύψους 1,2 δις ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών - εξέλιξη που αντανακλά, κατά κύριο λόγο, τη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,4 δις ευρώ και ακολούθως την αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 3 δις ευρώ και υπηρεσιών κατά 1,7 δις ευρώ, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων.

Με το θέμα ασχολήθηκαν στις ηλεκτρονικές τους σελίδες και οι αυστριακές εφημερίδες «Ντερ Στάνταρντ» και «Βίνερ Τσάιτουνγκ», υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα πέτυχε για πρώτη φορά εδώ και 65 χρόνια ένα πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».
Τα δημοσιεύματα παραπέμπουν σε δηλώσεις εκπροσώπου της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με τον οποίο οι μεγαλύτεροι συντελεστές της επίτευξης του πλεονάσματος υπήρξαν τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό και οι περιορισμένες δαπάνες καταναλωτών στο εσωτερικό.
Ο εκπρόσωπος της ΤτΕ ανέφερε πως τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν το 2013 σε 12 δις ευρώ, που σημαίνει αύξηση κατά 15% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ σημαντικά συνέβαλε στο πλεόνασμα η μείωση των εισαγωγών και η αύξηση των εξαγωγών.
Το γεγονός σχολίασε και το υπουργείο των Οικονομικών, μιλώντας για έναρξη αναστροφής των παλαιών και επίμονων τάσεων ελλειμμάτων της ελληνικής οικονομίας και θετικό οιωνό για την εκπλήρωση των εκτιμήσεων για το 2014, ως το έτος επιστροφής της οικονομίας σε τροχιά υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το υπουργείο, «το πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη στον κρατικό προϋπολογισμό το 2013, εξαλείφουν πια τα δυο αίτια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δηλαδή τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».
Στο μεταξύ, υπέρ ενός συνδυασμού λύσεων με νέο «κούρεμα» και μείωση των επιτοκίων των ελληνικών δανείων με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, τάχθηκε ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ.
«Χρειαζόμαστε έναν συνδυασμό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματά της», δήλωσε ο κ. Φράτσερ σε συνέντευξή του προς την Saarbrücker Zeitung, προσθέτοντας ότι θεωρεί αδικαιολόγητους του φόβους ότι με αυτές τις λύσεις θα μπορούσαν να χαθούν χρήματα Γερμανών φορολογουμένων.
Αντιθέτως, όπως λέει, θα πρέπει να δοθεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα για να αποτραπεί ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορεί να συνεχίσει να ελέγχει τα βήματα προόδου της Ελλάδας και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κάποιο κόστος για τη Γερμανία.
«Ένα τρίτο πρόγραμμα δεν σημαίνει "δίνουμε λεφτά και κάντε τα ό,τι θέλετε"», διευκρινίζει. «Χρήματα θα δοθούν μόνον εάν η Ελλάδα υλοποιήσει και άλλες μεταρρυθμίσεις», καταλήγει ο κ. Φράτσερ.
«Κατορθώσαμε να αναστρέψουμε την πορεία της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε από την πλευρά του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι «τώρα μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία».
Ο υπουργός αναφέρθηκε στη συνολική βελτίωση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, τόσο στον τομέα των δημοσιονομικών, όσο και στην πραγματική οικονομία και το χρηματοδοτικό κενό.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που έχουν απομείνει και τις οποίες έχει αναλάβει, σημειώνοντας ότι «όλα βρίσκονται στο σωστό δρόμο».

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου