ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη

ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

07/02/2014
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την αλλαγή του ρόλου του ΕΟΠΥΥ.
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ, 151 βουλευτές από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ψήφισαν υπέρ της μεταρρύθμισης του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ 119 βουλευτές της αντιπολίτευσης την καταψήφισαν κάνοντας λόγο για «ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση».

Απαντώντας στην έντονη κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και στις αιχμές για το περιεχόμενο των επιχειρούμενων μεταρρυθμίσεων, ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «το χειρότερο είδος πολιτικών καιροσκόπων» και ότι «ενσαρκώνει τις χειρότερες παραδόσεις ψηφοθηρίας και πολιτικού καιροσκοπισμού».
Την ίδια στιγμή ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν βουλευτής της ΝΔ κ. Νικήτας Κακλαμάνης αν και δήλωνε ότι θα ψηφίσει «τουλάχιστον επί της αρχής» το νομοσχέδιο, είπε στον κ. Γεωργιάδη: «Συμπάσχω μαζί σας, γιατί γνωρίζω ότι αν αυτό το νομοσχέδιο το φτιάχνατε κάτω από άλλες οικονομικές συνθήκες και αν δεν είχατε υποστεί το απίστευτο πολιτικό pressing του φοβερού διδύμου Στουρνάρα-Μητσοτάκη, θα ήταν διαφορετικό. Αρκετά κομμάτια του νομοσχεδίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αναγνωρίζω τις ειδικές συνθήκες που γίνεται», αλλά διευκρίνισε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο που δεν αρμόζει σε δημοκρατίες του δυτικού τύπου -για άλλες δημοκρατίες είναι και γι’ αυτό είναι και το οξύμωρον πώς δεν το στηρίζει η Αριστερά και το στηρίζει ένας λαϊκός δεξιός, τουλάχιστον επί της αρχής».
Από την πλευρά της, η Αξιωματική Αντιπολίτευση διεμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε την κυβέρνηση και τον υπουργό, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των γνωστών χρόνιων προβλημάτων της πρωτοβάθμιας φροντίδας που δημιούργησαν αλληλοδιάδοχα οι κυβερνητικοί εταίροι, να επιβάλλει μια ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση, να πιάσει δηλαδή τους μνημονιακούς στόχους σε διαθεσιμότητες και απολύσεις, να ισχυροποιήσει τους ιδιώτες παρόχους και να μετακυλήσει τα βάρη στους ασθενείς», όπως είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαρίας.
Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουρουμπλής κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας ότι δεν υπάρχει στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας του «κάτι που να συνδέεται με αυτά που περιγράφει ένας σύγχρονος υγειονομικός χάρτης, δηλαδή τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά κάθε περιφέρειας, την αξιολόγηση των δομών κλπ.».
Επιπλέον, υποστήριξε ότι «ο τρόπος που επιχειρείται η μεταρρύθμιση δεν οδηγεί πουθενά καθώς δεν μας παρουσιάσατε κανένα μοντέλο ούτε πληθυσμιακά κριτήρια και όλα είναι με υπουργικές αποφάσεις», και κάλεσε τον υπουργό Υγείας «αν πιστεύει στην μεταρρύθμιση που επιχειρεί να καταθέσει διάταξη που θα ορίζει σαφώς ότι τα προβλεπόμενα με υπουργικές αποφάσεις θα υλοποιηθούν μέσα σε συγκεκριμένο διάστημα».
Αντίθετα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ουσιαστική μεταρρύθμιση που ανοίγει νέα δεδομένα για τους πολίτες». Παρά τις επιμέρους διαφωνίες (π.χ. για το σύστημα αξιολόγησης των γιατρών του ΠΕΔΥ), ο βουλευτής εξήρε το νομοσχέδιο, τονίζοντας ιδιαίτερα την πτυχή των «σφαιρικών προϋπολογισμών ανά δήμο» η οποία, όπως τόνισε, δημιουργεί κίνητρα για την παρουσία γιατρών σε κάθε καλλικρατικό δήμο, χωρίς τη δυνατότητα μεταφοράς των σχετικών πιστώσεων σε άλλο μέρος. Πρότεινε επίσης, να συγκροτηθεί μια διακομματική επιτροπή, που θα παρακολουθεί και θα συμβάλλει στην καλύτερη δυνατή υλοποίηση της μεταρρύθμισης.
Η ΔΗΜΑΡ εξέφρασε την αντίθεσή της με την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση, διότι ακριβώς είναι υπέρ της μεταρρύθμισης και της ανασυγκρότησης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας.
Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενέταξε το νομοσχέδιο στη στρατηγική των «καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων» που δρομολογήθηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

ΠΗΓΗ : "  ΑΤΡΙΚΑ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου