ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Νέα βοήθεια για την Κεφαλονιά

ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

07/02/2014
Γνωστά έγιναν τα άμεσα βήματα προκειμένου να προωθηθούν, χωρίς χρονοτριβή, τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά ορίστηκαν στη χθεσινή, πρώτη διυπουργική σύσκεψη για το συντονισμό της κρατικής μηχανής που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Στη σύσκεψη μετείχαν γενικοί γραμματείς και στελέχη από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τα θέματα που εξετάστηκαν και ορίστηκαν ως άμεσης προτεραιότητας ήταν: 
- Η επιδότηση κατά 80% του ποσού για τις επισκευές κτιρίων και κατά 20% με άτοκο δάνειο
- Η επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ τον μήνα
- Η επιδότηση οικοσκευής έως 6.000 ευρώ
- Η απαλλαγή από το φόρο ακινήτων για το 2014
- Η αποκατάσταση της λειτουργίας του λιμένος Ληξουρίου εντός δύο μηνών

- Επισκευές στον κύριο οδικό άξονα της Κεφαλονιάς
- Η τοποθέτηση 45 αιθουσών διδασκαλίας προκάτ, ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα σχολεία του νησιού
Επίσης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης:

- Προσδιορίσθηκαν επακριβώς τα ζητήματα που αφορούν στην αποκατάσταση των δημοσίων και ιδιωτικών υποδομών και υπηρεσιών στο νησί της Κεφαλονιάς.
- Καταρτίσθηκε ο Οδικός Χάρτης ενεργειών για την επίτευξη των στόχων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
- Ορίσθηκαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες που θα συμμετέχουν σε Ομάδες Εργασίας για την υλοποίηση του Οδικού Χάρτη.
- Συμφωνήθηκαν οι δράσεις για την υποστήριξη του τοπικού κλιμακίου υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο.
Παράλληλα, με 2 εκατ. ευρώ θα ενισχύσει η ΚΕΔΕ την Κεφαλονιά για την αποκατάστασης των ζημιών.
Με απόφαση του συλλογικού οργάνου των δήμων της χώρας, όλοι οι δήμοι θα συνεισφέρουν στην προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης.
Παράλληλα, η ΚΕΔΕ ανέφερε ότι θα αξιοποιήσει τα δίκτυα, τις διεθνείς επαφές και συμμετοχές σε όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα αναπτύξει πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί το τουριστικό ρεύμα προς το νησί, καθώς αποτελεί κρίσιμο παράγοντα εξισορρόπησης των οικονομικών δυσκολιών που προέκυψαν ως συνέπεια του εγκέλαδου.
Στο μεταξύ, συνελήφθη για διαρροή ψευδών ειδήσεων το άτομο το οποίο πριν από λίγες ημέρες είχε κάνει λόγο για επικείμενο καταστροφικό σεισμό στην Κεφαλονιά, που θα ισοπέδωνε το Ληξούρι και το Αργοστόλι, και προέτρεπε τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους.
Όλα άρχισαν μετά από καταγγελία κατοίκου του Αργοστολίου ότι δέχτηκε τηλεφώνημα για επικείμενο μεγάλο σεισμό σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα.
Την Κεφαλονιά επισκέφτηκε χθες ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συνομίλησε για πολύ ώρα με τον δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση.
Έπειτα, ο κ. Κουτσούμπας με το επιτελείο του, συνάντησαν, στο κέντρο επιχειρήσεων του συντονιστικού οργάνου, στο κτίριο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τον αντιπεριφερειάρχη και συντονιστή όλων των ενεργειών στο νησί, Σωτήρη Κουρή, ο οποίος του παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια τις ζημιές που έχει υποστεί η Κεφαλονιά στο οδικό δίκτυο, στα δημόσια κτίρια, στο λιμάνι, στο αεροδρόμιο, καθώς και τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να φιλοξενηθούν οι σεισμόπληκτοι του Ληξουρίου σε περιβάλλον με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Την ίδια ώρα, όπως διαβεβαίωσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζουν το ελληνικό αίτημα για υπαγωγή της σεισμόπληκτης Κεφαλονιάς σε πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης.
Η συζήτηση των δυο ανδρών πραγματοποιήθηκε παρουσία της Ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, στο περιθώριο ειδικής εκδήλωσης για τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αδριατική και το Ιόνιο (EUSAIR), η οποία συνδιοργανώνεται από την ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ακόμη, δόθηκε παράταση έως τις 20 Μαρτίου η προθεσμία για τους επενδυτές που εντάχθηκαν υπό προϋποθέσεις στο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου- Υπηρεσιών, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ένταξή τους σε αυτό. Επιπλέον, οι επενδύσεις στην Κεφαλονιά που έχουν καταταχθεί σε αυτήν την κατηγορία, λόγω του σεισμού εντάσσονται οριστικά στο πρόγραμμα, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.
Στο νησί οι Γιατροί του Κόσμου
Οι Γιατροί του Κόσμου σε συνεργασία με το Π.Μ.Σ. Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας που βρίσκονται από την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στο νησί της Κεφαλονιάς έχουν εγκαταστήσει προσωρινό ιατρείο στο Κλειστό Γυμναστήριο του Ληξουρίου και προσφέρουν κατά τις πρωινές ώρες πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Οι περισσότεροι πληγέντες από το σεισμό δεν έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, μένουν όμως σε αυτοκίνητα και σε πρόχειρες κατασκευές (πχ γκαράζ). Ενώ, αποφεύγουν τη διαμονή τους στις σκηνές του καταυλισμού λόγω ακαταλληλότητας του χώρου, καθώς οι σκηνές έχουν στηθεί σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου με γρασίδι στο έδαφος, χωρίς προστατευτικό υπόστρωμα για τη βροχή.
Η έλλειψη πόσιμου νερού παραμένει έντονη, καθώς ανεξάρτητα από την αποστολή μεγάλων ποσοτήτων εμφιαλωμένων νερών το δημόσιο σύστημα μεταφοράς νερού συνεχίζει να έχει μεγάλα προβλήματα. Έντονη είναι και η ανάγκη για παροχή ειδών προσωπικής υγιεινής και ανάλογων εγκαταστάσεων.
Σε επίπεδο ιατρικών αναγκών, απαιτείται η υποστήριξη και η κάλυψη της φαρμακευτικής αγωγής χρονίως πασχόντων.
Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014, θα μεταβεί στο νησί και η δεύτερη αποστολή των ΓτΚ που θα συνοδεύεται και από ψυχοκοινωνικό κλιμάκιο. 

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου