ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΣΕ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ

21/03/2014
Σε προκαταρκτική συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση κατέληξαν στις Βρυξέλλες Ecofin, Ευρωβουλή και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη σύσταση μίας νέας διεύθυνσης τραπεζικών εκκαθαρίσεων και ενός ταμείου που θα καλύπτει το κόστος.

Μετά από οι ολονύχτιες συζητήσεις, ξεπεράστηκαν τελικά οι διαφορές μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των χωρών της Ευρωζώνης για το νέο σχήμα, ολοκληρώνοντας τον δεύτερο πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης.
Βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις ήταν το χρονοδιάγραμμα κεφαλαιοποίησης και αμοιβαιοποίησης του Ταμείου Εκκαθάρισης των Τραπεζών (SRF). Το ζήτημα αυτό αποτελούσε μία από τις βασικές διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Βάσει της συμφωνίας, σε διάστημα οκτώ ετών θα ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτείται με υποχρεωτική εισφορά επί των τραπεζών, αντί για 10 έτη που ήταν η αρχική πρόταση.
Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα στις χώρες να μοιράζονται μέχρι και το 40% των πόρων του ταμείου που θα συσταθεί για να καλύψει το κόστος εκκαθάρισης από την πρώτη χρονιά.
Τον πρώτο λόγο στην επιλογή των τραπεζών που θα τίθενται υπό εκκαθάριση θα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα των υπουργών των χωρών να αποφασίζουν για τέτοια θέματα.
«Χαιρετίζω τη συμφωνία για τον Single Resolution Mechanism (SRM)», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, κάνοντας λόγο για ένα κρίσιμο βήμα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.
Πρόσθεσε ακόμη πως η συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση αποτελεί μέσο για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης και του χρηματοπιστωτικού κερματισμού που αποτέλεσαν εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε πως η συμφωνία συνιστά εξαιρετικά θετικό νέο για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία.
«Η Ελληνική Προεδρία κατέληξε σήμερα το πρωί σε προσωρινή συμφωνία με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Tραπεζών (SRM)», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Ecofin Γιάννης Στουρνάρας.
«Εκ μέρους της Προεδρίας, θα ήθελα να καλωσορίσω θερμά τη σημερινή συμφωνία σχετικά με αυτό το βασικό στοιχείο της τραπεζικής ένωσης της Ευρώπης. Ελπίζω ειλικρινά ότι θα ανοίξει τον δρόμο για την έγκριση από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εντός του χρονοδιαγράμματος που έχουμε θέσει ενόψει και των προσεχών ευρωεκλογών», τόνισς ο κ. Στουρνάρας, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κράτη - μέλη θα στηρίξουν τη συμφωνία.


ΠΗΓΗ  : ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου