ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ιαπωνία: Η χώρα που θα οδηγήσει τον πλανήτη στη νέα μεγάλη οικονομική κρίση;

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma.gr   " 

Posted: March 19, 2014 at 1:20 pm, Last Updated: March 19, 2014 at 10:21 am
Ιαπωνία-Η-χώρα-που-θα-οδηγήσει-τον-πλανήτη-στη-νέα-μεγάλη-οικονομική-κρίση;Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζεται σαφώς από την πρόοδο των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. Στο σημείο που βρισκόμαστε, ποια ισχυρή οικονομική δύναμη μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη «αγκάθι» στην πορεία για την παγκόσμια οικονομική επάνοδο;
Αν και η Κίνα και οι χώρες της Νότιας Ευρώπης μοιάζουν με προφανείς απαντήσεις στο ανωτέρω ερώτημα, εντούτοις η Ιαπωνία ενδέχεται να είναι η χώρα που θα φέρει για άλλη μια φορά την παγκόσμια οικονομία σε καθοδική πορεία..

Αν και η Ιαπωνία φαίνεται να μην προσελκύει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, συνεχίζει να αποτελεί τη τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν που ισούται με αυτό των χωρών της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας μαζί.
Οι βιομηχανίες της συνεχίζουν να είναι άμεσα ανταγωνιστικές με αυτές των Η.Π.Α, της Ευρώπης και της Κορέας. Επίσης, ενώ παράλληλα το περιφερειακό της αντίκτυπο επαρκεί για να πυροδοτήσει οικονομικές κρίσεις σε ολόκληρη την Ασιατική ήπειρο (σ.σ. pentapostagma.gr– όπως συνέβη το έτος 1997).
Ένα ακόμη στοιχείο που θα επιτελέσει πολύ σημαντικό ρόλο είναι ότι η αγορά ομολόγων της Ιαπωνικής κυβέρνησης αποτελεί μία τεράστια οικονομική φούσκα η οποία αν «σκάσει» θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί αυτό το σενάριο είναι να επιτύχει το «ριζοσπαστικό» οικονομικό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού ShinzoAbe.
Η νέα στροφή στο οικονομικό πρόγραμμα του ShinzoAbeήρθε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν αποφασίστηκε από την κυβέρνηση να επιβάλλει σημαντική αύξηση της φορολογίας προς τους πολίτες , μέτρο που θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Το οικονομικό πρόγραμμα του Abe προσπάθησε να ακυρώσει την «στασιμότητα» της οικονομικής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων βασιζόμενο σε τρείς βασικούς άξονες – στη νομισματική επέκταση, δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας και στις δομικές μεταρρυθμίσεις.     
Όμως, έως τον περασμένο Οκτώβριο οι δύο από τρεις άξονες μέτρων οικονομικής πολιτικής είχαν παρεκκλίνει εντελώς εκτός πορείας. Οι δομικές μεταρρυθμίσεις στη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, στην πολιτική ανταγωνισμού και στη ρύθμιση των συντάξεων είχαν ήδη εγκαταλειφθεί ή στην καλύτερη περίπτωση αναβληθεί για το καλοκαίρι που πλησιάζει..
Αν και ο άξονας των δομικών μεταρρυθμίσεων της Ιαπωνίας απέτυχε, με προβλέψεις ιδιωτικών φορέων να κάνουν λόγο για μόλις 0,8 τοις εκατό μεγέθυνση της οικονομίας για το τρέχον έτος αναφοράς, υπάρχουν ελπίδες ότι τα μέτρα της κυβέρνησης Abeθα υλοποιηθούν τελικώς στο σύνολό τους. Πάντως, ο άξονας των νεοφιλελεύθερων μέτρων του Abeδεν αφήνει πολλά περιθώρια για ελπίδες οικονομικής μεγέθυνσης, παρά μόνο για την προστασία των κεκτημένων των ήδη προνομιούχων, ενώ είναι ορατή η απειλή ενός νέου εγχώριου και διεθνούς «μπούμερανγκ».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου