ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

16/04/2014
Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανακοινωσή της, εκφράζει την ικανοποίησή της για την έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ νέας οδηγίας, σχετικά με τη διασφάλιση της καλύτερης εφαρμογής, σε εθνικό επίπεδο, του δικαιώματος των πολιτών της ΕΕ να εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος.

Σημειώνεται, ότι η νέα οδηγία, η οποία προτάθηκε μόλις στις 26 Απριλίου 2013 (IP/13/372), αποσκοπεί στην άρση των υφιστάμενων εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, όπως η έλλειψη ευαισθητοποίησης στους κανόνες της ΕΕ μεταξύ των εργοδοτών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διακινούμενοι πολίτες για να βρουν πληροφορίες και βοήθεια στα κράτη μέλη υποδοχής.
Προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια αυτά και να αποφεύγονται οι διακρίσεις, σύμφωνα με την οδηγία τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν:

1)υποστήριξη και νομική βοήθεια στους διακινούμενους εργαζομένους της ΕΕ για την εφαρμογή των δικαιωμάτων τους, από έναν ή περισσότερους φορείς σε εθνικό επίπεδο
2)αποτελεσματική νομική προστασία των δικαιωμάτων (όπως για παράδειγμα προστασία από τη θυματοποίηση των διακινούμενων εργαζομένων της ΕΕ που επιδιώκουν να εφαρμόσουν τα δικαιώματά τους) και
3)εύκολα προσιτές πληροφορίες σε περισσότερες από μία γλώσσες της ΕΕ σχετικά με τα δικαιώματα των διακινούμενων εργαζομένων της ΕΕ και των ατόμων που αναζητούν εργασία.

Από τους κανόνες αυτούς θα επωφεληθούν οι διακινούμενοι εργαζόμενοι αλλά και οι εργοδότες, οι οποίοι θα ενημερώνονται καλύτερα όταν προσλαμβάνουν άτομα από άλλη χώρα της ΕΕ.
Προθεσμία εφαρμογής
Τα κράτη μέλη έχουν τώρα δύο χρόνια προθεσμία για να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο.

Κατοχυρωμένα δικαιώματα
Το δικαίωμα των πολιτών της ΕΕ να εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, με δικαιώματα ίσα με αυτά που έχουν οι υπήκοοι της χώρας που μεταβαίνουν είναι κατοχυρωμένα.

Συγκεκριμένα, το δικαίωμα των πολιτών της ΕΕ να εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ μέλος θεσπίζεται στο άρθρο 45 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) και περιλαμβάνει το δικαίωμά τους να μην υφίστανται διακρίσεις εξαιτίαςιθαγένειας όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση, την αμοιβή και τους άλλους όρους εργασίας. Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 492/2011 προβλέπει λεπτομερώς τα δικαιώματα που απορρέουν από την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομέ νων και καθορίζει συγκεκριμένους τομείς στους οποίους απαγορεύονται οι διακρίσεις λόγω ιθαγένειας, ιδίως όσον αφορά τα ακόλουθα:

-πρόσβαση στην απασχόληση
-όροι εργασίας
-κοινωνικά και φορολογικά πλεονεκτήματα
-πρόσβαση στην κατάρτιση
-συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις
-στέγαση και
-πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά.
Σήμερα, τα 3,3 % του εργατικού δυναμικού της ΕΕ, δηλαδή 8 εκατομμύρια άτομα, ζουν και εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος. Άλλα 1,2 εκατομμύρια άτομα ζουν σε χώρα της ΕΕ, αλλά εργάζονται σε άλλη. Όμως οι άνθρωποι που εργάζονται ή επιθυμούν να εργαστούν σε άλλη χώρα συχνά δεν διαθέτουν τις αναγκαίες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιωματά τους.
Blog:marina anastas.kourbela

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου