ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Ο σίδηρος του κόκκινου κρέατος σχετίζεται με κίνδυνο για καρδιαγγειακά

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma   " 

Posted: May 13, 2014 at 6:00 pm, Last Updated: May 13, 2014 at 4:56 pm
ο-σίδηρος-του-κόκκινους-κρέατος-σχετίζεται-με-κίνδυνο-για-καρδιαγγειακάΣύμφωνα με μια νέα μετανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition, o τύπος σιδήρου που βρίσκουμε στο κόκκινο κρέας σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου.

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα ανέλυσαν 21 μελέτες που περιλάμβαναν πάνω από 292.000 ανθρώπους, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για έναν μέσο όρο 10 ετών.
Από τα ευρήματά τους φάνηκε μια συσχέτιση ανάμεσα στην πρόσληψη αιμικού σιδήρου που βρίσκουμε στο κόκκινο κρέας και την αύξηση κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, η οποία άγγιζε το 57 %.
Αντίθετα, η κατανάλωση μη-αιμικού σιδήρου που βρίσκουμε στα λαχανικά και στα όσπρια δεν συσχετίστηκε με κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι ο αιμικός σίδηρος απορροφάται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με τον μη-αιμικό. Μόλις απορροφηθεί μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης στην οξείδωση της LDL χοληστερόλης, μια διαδικασία που σχετίζεται με αρτηριοσκλήρυνση και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου