ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Εκατομμύρια νεκροί από το αλκοόλ

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

14/05/2014
ΦΩΤΟ: ΠΟΥ
Η Ρωσία, οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης και η Πορτογαλία ήταν το 2012 «πρωταθλήτριες» στο αλκοόλ, το οποίο σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), την ίδια χρονιά στοίχισε τη ζωή πάνω από 3 εκατ. ανθρώπων. 

Ο ΠΟΥ ζήτησε από τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα κατά της κατανάλωσης αλκοόλ, το οποίο προκαλεί ετησίως το θάνατο σε 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους, έναντι 2,5 εκατομμυρίων το 2005. 
Τα αίτια ποικίλουν  από βίαια εγκλήματα που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αλλά και την εμφάνιση καρκίνου, ενώ η κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών σκοτώνει περισσότερους άνδρες, απ΄ότι γυναίκες.
Μολυσματικές ασθένειες, τροχαία δυστυχήματα, τραυματισμοί, ανθρωποκτονίες, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης... το 5,9% των θανάτων στον κόσμο (7,6% μεταξύ των ανδρών και 4% μεταξύ των γυναικών) συνδέεται με την κατάχρηση αλκοόλ ετησίως. 
Παρά το γεγονός ότι οι πλούσιες χώρες (στην Αμερική και την Ευρώπη) παραμένουν οι μεγαλύτεροι καταναλωτές οινοπνευματωδών ποτών, η κατανάλωση αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κυρίως στην Ινδία και την Κίνα, ενώ παρέμεινε σταθερή στις χώρες της Αμερικής, της Ευρώπης και της Αφρικής. 
Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, το 2010, οι μεγαλύτεροι καταναλωτές οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο ήταν η Ρωσία, οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης και η Πορτογαλία, οι οποίες ακολουθούνταν από τις χώρες της ΕΕ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική.
Το 2012, η παγκόσμια κατανάλωση αντιστοιχούσε σε 6,2 λίτρα καθαρού αλκοόλ ανά άτομο ηλικίας άνω των 15 ετών.
Τέλος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 48% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πιει ποτέ οινοπνευματώδη ποτά και η αποχή αυτή είναι πιο συχνή μεταξύ των γυναικών παρά μεταξύ των ανδρών.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου