ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΔΝΤ: Οι πρόοδοι και οι κίνδυνοι

Ορκωμοσία μαζί με έκθεση

11/06/2014
Σημαντικά βήματα προς τα εμπρός έχουν γίνει για την εξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στην έκθεση, η οποία έρχεται μαζί με την έγκριση της δόσης των 3,41 δισ. ευρώ, τονίζεται ωστόσο ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των δεσμεύσεων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του έτους 2015.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ, έκανε λόγο για επιβεβαίωση της τεράστιας προόδου που έχει κάνει η ελληνική οικονομία.
Ακόμη, το υπουργείο εξέφρασε την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι «όπως και το 2013, οι προβλέψεις της θα επαληθευτούν και ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας για την εξασφάλιση των οικονομικών και δημοσιονομικών στόχων το 2015-16».
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα έχει βελτιωθεί και αυτό διαφάνηκε στην πρόσφατη επιτυχή έκδοση μεσοπρόθεσμων ομολόγων. Η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στην ανάπτυξη, μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης.
Το ΔΝΤ αναμένει ότι το ελληνικό χρέος να κορυφωθεί στο 174% του ΑΕΠ φέτος, πριν μειωθεί στο 128% το 2020 και στο 117% το 2022. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει να διαμορφωθεί στο 125% του ΑΕΠ το 2020 και σε περίπου 112% το 2022.
Ωστόσο, θα πρέπει να υπερκεραστούν σημαντικές προκλήσεις για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η οικονομία σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μονοπάτι, ενώ ο τραπεζικός κλάδος αντιμετωπίζει τους κινδύνους από τα προβληματικά δάνεια.
Το ΔΝΤ αναγνωρίζει την υπεραπόδοση της ελληνικής κυβέρνησης το 2013, δίνοντας εύσημα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 0,8% το 2013. Μάλιστα, εκτιμά ότι οι ελληνικές αρχές είναι σε πολύ καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του τρέχοντος έτους, καθώς εφαρμόζουν μια σειρά δεσμεύσεων σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτη επιτάχυνση της απελευθέρωσης της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών. 
Ωστόσο, στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, όπου η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά το παρελθόν, το πρόγραμμα υπολείπεται των στόχων, όπως αναφέρει το Ταμείο. Η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα της με στόχο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την αποφυγή νέων μέτρων λιτότητας.
Πάντως, το ΔΝΤ προειδοποίησε για τη μεταρρυθμιστική κόπωση που είχε στο μεταξύ ο κυβερνητικός συνασπισμός, εξαιτίας κυρίως της μειωμένης πλειοψηφίας μόλις δύο εδρών στη Βουλή. Η οριακή πλειοψηφία καθιστά δύσκολη την πρόοδο στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Επίσης, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει πολύ υψηλό, προσθέτοντας ότι η βοήθεια της ΕΕ είναι απαραίτητη για να καταστεί βιώσιμο.
Σχετικά με τις τράπεζες, οι ισολογισμοί τους παραμένουν εύθραυστοι, με πολύ υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και χαμηλή ποιότητα κεφαλαίων. Παρά το γεγονός ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει διατηρηθεί μέσα από τη σφοδρή δημοσιονομική κρίση με σημαντικές εισφορές δημοσίων κεφαλαίων και μαζική στήριξη της ρευστότητας, η απότομη μείωση του ΑΕΠ έχει προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση της ποιότητας των ισολογισμών. 
Υπό αυτά τα δεδομένα, το Ταμείο καλεί τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων για τη συγκράτηση της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και για τη βελτίωση των ισολογισμών τους, ενώ δεν αποκλείει να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.
Ακόμη, οι επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων εξακολουθουν να υπολείπονται των προσδοκιών. Ενδεικτικό του παραπάνω ήταν ότι για το 2013 τα έσοδα ήταν μόλις πάνω από 1 δισ. ευρώ, λιγότερο από το 1,6 δισ. ευρώ του ενδεικτικού στόχου (ο στόχος ήταν μειωμένο στην τέταρτη αναθεώρηση). Διάφοροι παράγοντες οδηγούν σε αυτές τις καθυστερήσεις, όπως οι εξής: η de facto έλλειψη ελέγχου του οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) πάνω από κάποια από τα περιουσιακά της στοιχεία, κενά στα νομικά εργαλεία για την πώληση των συμμετοχών μειοψηφίας, εμπόδια για την προετοιμασία των ακινήτων προς πώληση (εκκαθάριση τίτλων και χορήγηση αδειών), χρονοβόρες ρυθμιστικές διαδικασίες και η ανάγκη συνεχούς στήριξης από διάφορα υπουργεία, η οποία συχνά δεν είναι εξασφαλισμένη.
Η ανακοίνωση του υπουργείου
«Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που δημοσιεύτηκε σήμερα στο πλαίσιο της έγκρισης της δόσης των 3.5 δισ. €, επιβεβαιώνει την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η Ελληνική οικονομία με την επίτευξη πλεονασμάτων που θέτουν την βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη.
Η έκθεση επίσης συμπεριλαμβάνει τα κείμενα του αναθεωρημένου μνημονίου με τις δεσμεύσεις της χώρας, με ειδική έμφαση σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα βοηθήσουν την εξάλειψη της ανεργίας.
Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει:
  • Το 2014 η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και αύξηση της απασχόλησης.
  • Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με την βοήθεια του σαφώς βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα που επέτρεψε την πρόσφατη έξοδο στις αγορές, και που θα οδηγήσει στην όλο και αυξανόμενη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. 
  • Ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα, όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση και ότι θα εξεταστεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης η δυνατότητα περαιτέρω αύξησης δαπανών για ευπαθείς ομάδες και τόνωση της ανάπτυξης, πέραν των 525 εκ. € για το κοινωνικό μέρισμα που ήδη έχουν ήδη δρομολογηθεί. 
  • Από 1 Ιουλίου 2014 θα μειωθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για μισθωτούς εργαζόμενους κατά 3,9 μονάδες και ότι τον Ιούνιο 2015 θα εξεταστεί περαιτέρω μείωση για να τονωθεί η απασχόληση
  • Οι νέοι φορολογικοί κώδικες και ο ΕΝΦΙΑ θα εξεταστούν για την απόδοση τους και, όπως αναφέρεται ρητά, αν τα έσοδα συνεχίζουν να υπερβαίνουν τους στόχους, τότε η Κυβέρνηση θα εξετάσει την μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2015.
  • Θα ενισχυθεί εντός του 2014 το πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης με 50.000 επιπλέον θέσεις εργασίας και τον Σεπτέμβριο 2014 θα εφαρμοστεί πιλοτικά ένα νέο κοινωνικό επίδομα που θα εξασφαλίζει ότι όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο για να εντοπιστούν πιθανές στρεβλώσεις ή αδικίες που θα αντιμετωπιστούν με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο – πχ η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, ευθυγράμμιση των μη-μισθολογικών επιδομάτων σε Ευρωπαϊκά επίπεδα.
Θα εξεταστούν τα εμπόδια στον ανταγωνισμό σε νέους κλάδους (όχι εκείνους που έχουν ήδη αξιολογηθεί όπως το ψωμί και το γάλα) με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, με σκοπό να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, οδηγώντας στην δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από το 2015 και μετά.
Έως τα μέσα του 2015, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι απόλυτα καλυμμένες. Για το μετέπειτα διάστημα, το χρηματοδοτικό κενό προβλέπεται να καλυφθεί με repos, με φορείς της γενικής κυβέρνησης, με αποπληρωμή των υπολοίπων προνομιούχων μετοχών και, τέλος, μέσω του προγράμματος πρόσβασής μας στις αγορές.»
«Η Ελληνική Κυβέρνηση αναμένει ότι, όπως και το 2013, οι προβλέψεις της θα επαληθευτούν και ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας για την εξασφάλιση των οικονομικών και δημοσιονομικών στόχων το 2015-16.»
» Η ικανοποιητική πορεία του προϋπολογισμού με την σημαντική υπέρβαση στόχων, σε συνδυασμό με την σταδιακή αύξηση ρευστότητας έπειτα από την έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών στις αγορές, και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μηδενίσουν την όποια δημοσιονομική απόκλιση.»
» Αυτό που προέχει είναι η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους για την οποία έχουν δεσμευτεί οι εταίροι, σε συνδυασμό με την πιστή εφαρμογή των καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.


ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου