ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Κονδύλια 25 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COSME

23/07/2014
Πρόσβαση σε περίπου 25 δισ. ευρώ, στις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δίνει η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Πιο αναλυτικά, αποφασίστηκε η χορήγηση κονδυλίων ύψους 1,3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του κοινοτικού προγράμματος «COSME» για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ, τα οποία θα επιτρέψουν να κινητοποιηθούν κονδύλια ύψους έως και 25 δισ. ευρώ μέσω της μόχλευσης που θα επιτευχθεί με τη βοήθεια χρηματοπιστωτικών οργανισμών.
Προβλέπεται ότι η παροχή χρηματοδότησης θα γίνει με μετοχικά και δανειακά κεφάλαια στις ΜμΕ, ενώ μετά τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας το ΕΤΕ θα προκηρύξει ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν επιλέξιμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες, οργανισμοί εγγύησης, ταμεία κλπ).
Στη συνέχεια, το ΕΤΕ θα επιλέξει ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που θα μπορούν να διοχετεύουν τη νέα διαθέσιμη χρηματοδότηση στις ευρωπαϊκές ΜμΕ.
Η Κομισιόν διευκρινίζει ότι για κάθε ευρώ που επενδύεται σε εγγυήσεις δανείων αντιστοιχούν 30 ευρώ χρηματοδότησης για ΜμΕ.
Αναμένεται ότι περίπου 330.000 ΜμΕ θα λάβουν δάνεια με τη στήριξη των εγγυήσεων του προγράμματος COSME, ενώ το συνολικό ποσό των δανείων υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 21 δισ. ευρώ.
Με βάση την εμπειρία από το προηγούμενο πρόγραμμα COSME, αναμένεται ότι το 90% των δικαιούχων θα απασχολεί δέκα ή λιγότερους εργαζομένους με μέσο εγγυημένο δάνειο ύψους περίπου 65.000 ευρώ.
Επίσης, ακόμη 4 δισ. ευρώ θα διατεθούν για ίδια κεφάλαια που θα βοηθήσουν τις ΜμΕ να αναπτυχθούν και να επεκταθούν.
Ο Επίτροπος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας, Ferdinando Nelli Feroci δήλωσε ότι «χάρη στο πρόγραμμα COSME, οι ευρωπαϊκές ΜμΕ θα διαθέτουν σύντομα πρόσβαση σε έως και 25 δισ. ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης με τη μορφή τόσο εγγυήσεων δανείων όσο και ιδίων κεφαλαίων. Η υπογραφή της συμφωνίας σήμερα αντανακλά τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει στην επιτυχία των ΜμΕ στην ΕΕ: οι τελευταίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της ΕΕ και αντιπροσωπεύουν το 85 % όλων των νέων θέσεων εργασίας».
Ο γενικός διευθυντής του ΕΤΕ Pier Luigi Gilibert δήλωσε ότι «μέσω του προγράμματος COSME το ΕΤΕ θα μπορέσει να στηρίξει ακόμη περισσότερες ΜΜΕ στην Ευρώπη τα επόμενα 7 έτη».


ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου