ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου: «Κλείδωσαν» οι 6 δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Τελευταία Ενημέρωση: Tuesday, 26 August 2014 09:23 | Από .


«Συνεπείς με τα συμφωνηθέντα με την τρόικα οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ», είπε ο Χαρδούβελης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου


Σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου: «Κλείδωσαν» οι 6 δόσεις του ΕΝΦΙΑ
Σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου: «Κλείδωσαν» οι 6 δόσεις του ΕΝΦΙΑ
Σε έξι δόσεις θα καταβληθεί, τελικά, ο ΕΝΦΙΑ, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση που έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.


Η απόφαση ελήφθη σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Γκίκα Χαρδούβελη και του Χρήστου Σταϊκούρα.

Η σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου συνεχίζεται αυτή την ώρα, ωστόσο, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι αποχώρησε ο κ. Χαρδούβελης ο οποίος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, είπε ότι οι αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ θα είναι συνεπείς με αυτά που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Ο υπουργός προσέθεσε ότι βασικό θέμα της συνάντησης είναι ο ΕΝΦΙΑ και πως επί τάπητος βρίσκονται επίσης το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, οι απολύσεις στο Δημόσιο και φορολογικά ζητήματα, καθώς εντείνεται η συζήτηση γύρω από τις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Επίσης, στο επίκεντρο βρίσκεται η προετοιμασία για το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης που έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει την 1η Σεπτεμβρίου.

Η επόμενη διαπραγμάτευση με την Τρόικα αναμένεται να απασχολήσει το απόγευμα και τη σύσκεψη των υπουργών που θα ταξιδέψουν στη γαλλική πρωτεύουσα την επόμενη εβδομάδα.

Τα τέσσερα μεγάλα ραντεβού
Τέσσερα χρονικά ορόσημα θα προηγηθούν της νέας μεγάλης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, η οποία, με τα έως τώρα δεδομένα, προσδιορίζεται για το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και χωρίς, προς το παρόν, να έχει ορισθεί χρονοδιάγραμμα λήξης των διαπραγματεύσεων.

Με βάση τον προγραμματισμό, οι τέσσερις κομβικές ημερομηνίες έχουν ως εξής:

- Το προσεχές Σάββατο θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με νέο δεδομένο την πρόσφατη παραίτηση της κυβέρνησης στη Γαλλία.

- Στις 2- 4 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει μια πρώτη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής της τρόικας, στο Παρίσι, κατά την οποία αναμένεται να «ανοίξουν» όλα τα «καυτά» ζητήματα (πχ φοροελαφρύνσεις, χρέος, κλπ). Στη γαλλική πρωτεύουσα, θα μεταβεί η πολιτική ηγεσία των βασικών υπουργείων που εμπλέκονται με το Μνημόνιο, υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων αυτών, συνεργάτες του πρωθυπουργού και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

- Μια ημέρα μετά, θα συνεδριάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Euro Working Group, όπου αναμένεται να συζητηθεί το «ελληνικό θέμα».

- Στις 12 Σεπτεμβρίου, τέλος, θα συνεδριάσει το Eurogroup, στο οποίο αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την έλευση των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. Στη συγκεκριμένη αξιολόγηση θα τεθούν επί τάπητος οι υπάρχουσες μνημονιακές εκκρεμότητες, αλλά και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για ασφαλιστικό, εργασιακά, δημοσιονομικό κενό, νέο προϋπολογισμό, απελευθέρωση αγορών κλπ. Με την τρόικα να «δηλώνει», σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ότι οι οποιεσδήποτε φοροελαφρύνσεις θα πρέπει να «αντισταθμίζονται» με ισοδύναμα μέτρα. Από ελληνικής πλευράς, το βασικό «όπλο» αναμένεται να είναι εκ νέου, η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και η υπέρβαση στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα. Εξάλλου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κυβέρνησης, τοποθετούνται οι δύο συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σημειώνεται, ότι μια σαφή ένδειξη για τις κυβερνητικές κινήσεις, αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του, στις 6 Σεπτεμβρίου, στην 79η ΔΕΘ.


ΠΗΓΗ : " http://gr.msn.com    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου