ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Πολιτική κρίση στη Γαλλία – Παραιτήθηκε η κυβέρνηση μετά την κόντρα για την οικονομία

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma   " 

Posted: Αυγούστου 25, 2014 at 6:00 μμ, Last Updated: 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΗΜΑ - Αλυσιδωτές αντιδράσεις και πολιτική κρίση προκαλούν στην Γαλλία οι κακές δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις υπουργών που ασκούν έντονη κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης, προκαλώντας αμηχανία στα Ηλύσια. Μετά τους τριγμούς που προκλήθηκαν από τις επικρίσεις του υπουργού Οικονομίας, Αρνό Μοντμπούρ για τις κυβερνητικές επιλογές, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, υπέβαλε σήμερα το πρωί στον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, την παραίτηση της κυβέρνησής του και ανέλαβε να παρουσιάσει μέχρι αύριο τη νέα του ομάδα.
Ο πρόεδρος Ολάντ με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς
Ο πρόεδρος Ολάντ με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς 
Ο Ολάντ ζήτησε από τον Βαλς να σχηματίσει αύριο, μια νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τους «προσανατολισμούς που ο ίδιος (ο πρόεδρος) έχει προσδιορίσει για τη χώρα μας» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Η υποβολή της παραίτησης της κυβέρνησης έρχεται μια ημέρα αφού ο υπουργός Οικονομίας, Αρνό Μοντμπούρ, ζήτησε να υιοθετηθούν νέες οικονομικές πολιτικές και αμφισβήτησε αυτό που χαρακτήρισε «εμμονή» της Γερμανίας με τη δημοσιονομική λιτότητα, τονίζοντας ότι τα μέτρα λιτότητας στραγγαλίζουν την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας.
Ο Μοντμπούρ κατά την συνάντηση σοσιαλιστών στην ανατολική Γαλλία, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να υπάρξει μια «δίκαιη και υγιής αντίσταση» στις «υπερβολικές εμμονές των Γερμανών συντηρητικών».
Ο Αρνό Μοντμπούρ
Ο Αρνό Μοντμπούρ 
Επιπλέον, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Monde», ο υπουργός υποστήριξε: πρέπει «να υψώσουμε τον τόνο» έναντι της Γερμανίας που «έχει παγιδευτεί στην πολιτική της λιτότητας» και πρόσθεσε πως η Γαλλία, όπου η ανάπτυξη καθυστερεί να έρθει, δεν μπορεί πλέον «να άγεται και να φέρεται».
Ο πρωθυπουργός Βαλς, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο, μετά τις κακές επιδόσεις των σοσιαλιστών του Ολάντ στις δημοτικές εκλογές, κατηγόρησε τον Μοντμπούρ ότι περνά την «κίτρινη γραμμή»:
«Θεωρούμε πως παραβιάσθηκε μια κίτρινη γραμμή στο βαθμό που ένας υπουργός Οικονομίας δεν μπορεί να εκφράζεται με τέτοιους όρους για την οικονομική γραμμή της κυβέρνησης και για έναν ευρωπαίο εταίρο όπως η Γερμανία. Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δράσει» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, άνθρωπος του περιβάλλοντος του Βαλς.
Ο υπουργός Οικονομίας, δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για τα σχόλια που έκανε, ενώ αρνήθηκε ότι ευθύνεται για οποιαδήποτε «παραβίαση της κυβερνητικής αλληλεγγύης».
Πάντως, όπως γράφει η εφημερίδα Monde «ένα είναι σίγουρο: οι μέρες του Αρνό Μοντμπούρ στην κυβέρνηση είναι μετρημένες. Μια ώρα πριν την ανακοίνωση των Ηλυσίων, τη Δευτέρα το πρωί, όντας ακόμη υπουργός Οικονομίας, (ο Μοντμπούρ) δήλωνε στο μικρόφωνο του σταθμού Europe 1, ότι τίποτα δεν είχε αποφασιστεί για το μέλλον του ως υπουργό κι ότι παρότι δεν ένιωθε άνετα με τις οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης, δεν σκόπευε να αφήσει την κυβέρνηση σύντομα».
Ο Βαλς έχει αυτή την ώρα συναντήσεις με τους υπουργούς της παραιτηθείσας κυβέρνησης, ενώ ο Μοντμπούρ αναμένεται να κάνει δηλώσεις το απόγευμα, γύρω στις 17.00 (ώρα Ελλάδας), μετά την μετάβασή του στο πρωθυπουργικό μέγαρο, Ματινιόν.
Οι αναλύσεις στα γαλλικά μέσα δίνουν διαφορετικές εκδοχές για το ποιος ήταν εκείνος που είπε την τελική λέξη για την παραίτηση της κυβέρνησης. Η εφημερίδα Le Parisien, υποστηρίζει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος υποχώρησε στις πιέσεις του πρωθυπουργού που ζητούσε μια δραστική απάντηση, ωστόσο πηγή των Ηλυσίων αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η απόφαση ήταν αποτέλεσμα «απόλυτης συναίνεσης» μεταξύ Ολάντ και Βαλς, διαψεύδοντας ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την παραίτηση του ως μοχλό πίεσης.
Φιγιόν: Ο Ολάντ πληρώνει την αδράνεια του
Ο πρώην πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν, έγραψε στο blog του:
«Η παραίτηση της κυβέρνησης δείχνει την σύγχυση στην οποία βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απέναντι στις επιπτώσεις της αδράνειάς του. Επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ μιας ανεύθυνης αριστεράς που θέλει να προσθέτει συνεχώς, ολοένα και περισσότερες δημόσιες δαπάνες, παραβλέποντας την ανάγκη αναδιάρθρωσης των δημοσιονομικών και μιας τάσης παθητικότητας που του φαίνεται φυσιολογική, ελπίζοντας ότι με κάποιο μαγικό τρόπο θα υπάρξει εκ νέου ανάπτυξη».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο συνταγματολόγος, Ντομινίκ Ρουσό, υπογραμίζει: «η κρίση δεν τελείωσε, τώρα ξεκινά», σημειώνοντας ότι ο Γάλλος Πρόεδρος δεν θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο διάλυσης της βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου