ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Σε αναμμένα κάρβουνα οι Σκοπιανοί με την Αμφίπολη

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma    " 

Posted: Αυγούστου 26, 2014 at 11:00 πμ, Last Updated: 
σε-αναμμένα-κάρβουνα-οι-σκοπιανοί-με-την-αμφίπολη
 Ούτε σύσπαση δεν κάνει το πρόσωπο του πρωθυπουργού, όταν οι συνομιλητές του τού αναφέρουν τον εκνευρισμό που παρατηρείται στα γειτονικά Σκόπια με αφορμή τις ανασκαφικές εξελίξεις στην Αμφίπολη.

«Τα παρακολουθώ» περιορίζεται να πει ανέκφραστος, αλλά επιδεικνύει μια σπάνια αυτοσυγκράτηση όσον αφορά το να σχολιάσει οτιδήποτε πριν οι αρχαιολόγοι ανακαλύψουν τα μυστικά του τάφου. Η κυβέρνηση επιθυμεί στην παρούσα φάση να μείνει έξω από την πολιτική αντιπαράθεση το θέμα της Αμφίπολης, διεθνή και εσωτερική, και να περιοριστεί αυστηρά στο γεγονός ότι πρόκειται για παγκόσμιας σημασίας αρχαιολογικό γεγονός.
Σε επόμενη φάση και ανάλογα με τις εξελίξεις θα τεθεί και το ζήτημα ότι ο τάφος επιβεβαιώνει την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Οτι, δηλαδή, η Αρχαία Μακεδονία ήταν ένα ελληνικό βασίλειο, με ελληνική γλώσσα και πολιτισμό, ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και ελληνική συνείδηση, που ελάμβανε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του ελληνικού κόσμου.
Ωστόσο, απέναντι οι Σκοπιανοί ανησυχούν. Η κυβέρνηση Γκρούεφκσι, που δοκιμάζεται από την άρνηση της αντιπολίτευσης να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των τελευταία εκλογών -άρνηση που συνοδεύεται από μαζικές παραιτήσεις 40 βουλευτών της-, άγχεται δικαιολογημένα ότι τα ευρήματα της Αμφίπολης μπορεί να έχουν δύο συνέπειες:
Να καταρρεύσει το ιδεολόγημα της «μακεδονικής ταυτότητας» με συνέπειες στην εθνική συνοχή του ανομοιογενούς κρατιδίου. Να καταπέσει -συνεπακόλουθα- και το αίτημα για αναγνώριση «μακεδονικού έθνους – μακεδονικής γλώσσας» στις διαπραγματεύσεις για το όνομα.
Για τον λόγο αυτό, ο Σκοπιανός αρχαιολόγος Πάσκο Κούζμαν, προσωπικός φίλος και επιλογή του Γκρούεφσκι, μη μπορώντας να αμφισβητήσει την αξία του ταφικού μνημείου έδωσε ρεσιτάλ αλυτρωτισμού χαρακτηρίζοντας αμήχανα την Αμφίπολη «μακεδονική»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου