ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Πλησιάζει η Ουκρανική καταιγίδα στα Βαλκάνια;

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma    " 

Posted: Οκτωβρίου 4, 2014 at 2:00 μμ, Last Updated: 
transnistria-moldova
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Μολδαβία,  Ρουμανία και  Ουκρανία συμμάχησαν έναντι της Ρωσίας

Στο Κίεβο συναντήθηκε χθες ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας και οι ομόλογοι του, από την Ρουμανία και την Μολδαβία. Η επίσημη ατζέντα ήταν η διασυνοριακή συνεργασία. Ωστόσο, σύμφωνα με  στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, ο λόγος για την συνάντηση τους ήταν, η επιθυμία για την δημιουργία ενός «συστήματος περιφερειακής ασφάλειας», ανέφερε η εφημερίδα Independent.
Το θέμα της συζήτησης στο Κίεβο των τριών πρωθυπουργών,  εμφανίσθηκε και στα λόγια του Ρώσου αντιπρόεδρου της κυβέρνησης  Dmitry Rogozin, στα μέσα ενημέρωσης: «Για άλλη μια φορά θέλω να πω σε όλους εκείνους που σκέφτονται διαφορετικά από ό, τι πρέπει για την  Υπερδνειστερία, να μην προσπαθήσουν να κάνουν «τίποτα» στα σύνορα, για να μην κλιμακωθεί η κατάσταση, διότι εκεί υπάρχουν και ζουν  πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός είπε ότι η Ρωσία, χωρίς αμφιβολία, θα προστατεύσει τους πολίτες  της, έτσι ώστε «να μην προσπαθήσουν   κάποιοι να ελέγξουν την κατάσταση από έξω, δοκιμάζοντας  την υπομονή μας, αλλά και την  δύναμή μας».
Στις  αρχές Μαρτίου, ο τότε Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας Yevhen Marchuk εξέφρασε την πρόβλεψή του ότι : «Για την  Ρωσία είναι πολύ απαραίτητη μια  ζώνη ασφαλείας στην αντιπαλότητα της με το ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα. Η Νότια Οσετία, η Αμπχαζία, τώρα η Κριμαία, και η  Υπερδνειστερία, αποτελούν εν δυνάμει ρωσικές στρατιωτικές βάσεις». Με αυτή τη λογική, το Κίεβο διαβλέπει  την δημιουργία της Νέας Ρωσίας (νοβορασίγια) ως το ρωσικό σχέδιο δημιουργίας ενός  χερσαίου διαδρόμου στην  Κριμαία.
Στην  Μολδαβία και την Ρουμανία, δεν είναι ικανοποιημένες με την κατάσταση αυτή. Στα τέλη Αυγούστου, όταν το Κίεβο έθεσε «συναγερμό» σχετικά με πιθανή  εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μπασέσκου δήλωσε ότι : «η Ρουμανία καταδικάζει την υποστήριξη που παρέχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία προς τους αυτονομιστές, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Αναλύοντας τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία, θα ήθελα να τονίσω ότι ο σκοπός του Πούτιν, είναι η δημιουργία «χάους στην   ανατολική Ουκρανία, με σκοπό να μπουν εμπόδια, στην επικύρωση από την Ουκρανία της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ και την προσέγγισή της με το ΝΑΤΟ».

Μέχρι σήμερα, η συμφωνία αυτή δεν έχει επικυρωθεί , ούτε τίθεται θέμα ένταξης στο ΝΑΤΟ, ακόμη και μετά την εκεχειρία στην περιοχή της Νέας Ρωσίας. Παρά το γεγονός ότι η κατάπαυση του πυρός δεν επιβάλλεται  στην πραγματικότητα, ωστόσο, η ένταση των συγκρούσεων δεν μειώνεται, και τα δυο μέρη προσπαθούν να επεκτείνουν τη ζώνη ελέγχου τους.
«Η διακοπή των συγκρούσεων  δεν είναι κάτι αδύνατο, αλλά φαίνεται ότι ένας  μεγάλης κλίμακας πόλεμος, είναι πιθανός όπως δήλωσε και  πρόσφατα, και ο  αναπληρωτής επικεφαλής του Ινστιτούτου Gorshenina (Κίεβο) Alex Leshenko
Ένας άλλος ουκρανός εμπειρογνώμονας, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία του , έχει διαφορετική άποψη: «Βλέπουμε ότι η Ρωσία δεν είχε εγκαταλείψει την υποστήριξη σε αυτές τις οντότητες. Οι κοινότητες αυτές, δεν χρειάζονται την Μόσχα, αλλά  για αυτήν αποτελούν ένα σημαντικό εφαλτήριο για περαιτέρω επέκταση προς νότο. Τα προβλήματα διαβίωσης ειδικά τον χειμώνα στην Κριμαία, πιέζουν για μια  έγκαιρη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου» .
Συμφωνεί και ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Sergei Zgurets: «Η σημερινή εκεχειρία υπό όρους αποτελεί  μια προσωρινή ανάπαυλα. Απλά μια παύση πριν από την «θύελλα» , η οποία μπορεί να έρθει  σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο ή ίσως αργότερα. Όμως, η κατάσταση θα παραμείνει έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ειδικά με τον σκοπό , τον οποίο έθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος και ο οποίος δεν  έχει επιτευχθεί».
Μέσα σε όλα αυτά η  Ουκρανία, η Ρουμανία και η Μολδαβία αποφάσισαν να «συντονίσουν» τα αμυντικά σχέδια τους  σε περίπτωση κινδύνου. Ο ειδικός επί θεμάτων στην Υπερδνειστερία, Vitaly Kulik, σχολίασε την χθεσινή συνάντηση, λέγοντας ότι,  «από τη δική μου άποψη, πρόκειται για τη δημιουργία μίας νέας  περιφερειακής αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Η αναζήτηση για απαντήσεις σε ερωτήσεις δεν αφορούν μόνο την Ουκρανία, αλλά και την Μολδαβία και την Ρουμανία στο πλαίσιο των πρόσφατων γεγονότων. Η επίλυση προβλημάτων είναι η καλύτερη και πιο αποτελεσματική κοινή προσπάθεια».
Ο Kulik τόνισε ότι η διακοπή των σχέσεων  μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, διήρκεσε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Γιούσενκο, μεταξύ των δύο χωρών προέκυψαν πλήθος παρεξηγήσεων, ακόμη και  εμπόλεμων καταστάσεων.
Οι σχέσεις με την Μολδαβία έχασαν την δυναμική τους από  τα μέσα του περασμένου έτους. Αλλά τώρα η χώρα προσβλέπει στην ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία. Δεν είναι μόνο η  αντιμετώπιση του «σεναρίου Νοβορόσια», αλλά και η κατάσταση σε Κριμαία και Υπερδνειστερία.
«Αυτό απαιτεί να εγκαταλείψουμε το παλιό ανταγωνισμό  σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας και της ασφάλειας  και να προχωρήσουμε σε μια πραγματική συμμαχία  »,  είπε ο εμπειρογνώμονας.
Ο ίδιος δεν απέκλεισε ότι μπορεί να εμφανιστεί η κοινή πρωτοβουλία των 3 ​​χωρών σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης κά.
Καθώς διαφαίνεται λοιπόν  η φωτιά της Ουκρανίας κατέρχεται τα Βαλκάνια . Η χώρα μας παρά τα οικονομικά προβλήματα αποτελεί νησίδα σταθερότητας στην ταραγμένη αυτή περιοχή.
Αλλά δυστυχώς η κατάσταση αρχίζει να «μυρίζει μπαρούτι». Η Ρουμανία εμπλέκεται ήδη με την κατάσταση στην Ουκρανία, η Σερβία έχει γίνει το «μήλο της έριδος» μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, τα  Σκόπια βρίσκονται σε αναβρασμό λόγω των αλβανόφωνων, η Αλβανία ελέγχεται κατά μέρος από την Τουρκία που επιθυμεί μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία στην περιοχή.
Κάποιοι ακόμα στο εξωτερικό μόλις σήμερα μιλούν π.χ. ότι η συνθήκη της Λωζάννης έχει διάρκεια 100 χρόνων και το 2023 θα λήξει.
Δηλαδή διαφαίνεται μια  γεωπολιτική κατάσταση δίπλα μας , η οποία μόνο «ανώμαλη» μπορεί να χαρακτηριστεί.  Όλοι αυτοί οι «πόθοι », από εχθρούς και φίλους πλησιάζουν την «πόρτα μας» , και εμείς σκεπτόμαστε το ΦΠΑ και την επιβολή του ΕΝΦΙΑ.
Απαιτείται, εκτός από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και οι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της χώρας , να ενσκήψουν στην επερχόμενη «καταιγίδα στα βαλκάνια» και να σχεδιάσουν προσεκτικά τις κινήσεις μας πριν είναι πολύ αργά.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου