ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Έχουν σκάσει από το κακό τους οι Αλβανοί για τα πετρέλαια του Ιονίου

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma    " 

Posted: Οκτωβρίου 4, 2014 at 4:05 μμ, Last Updated: 

1 (10)
Εξόρυξη πετρελαίου  στο  Ιόνιο ξεκινά η Ελλάδα τονίζει ο αλβανικός τύπος

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται ότι, μέσα σε αυτό το μήνα, να δημοσιεύει στην Εφημερίδα της ΕΕ , την η ανακοίνωση του διαγωνισμού για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης, ενώ τον Οκτώβριο του 2015 αναμένεται να αρχίσουν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αυτές τις περιοχές, αναφέρει ο αλβανικός τύπος στο σύνολο του.

Η είδηση ανακοινώθηκε σε επιστημονικό συνέδριο στην Αθήνα, από την  Αλεξάνδρα Σντόκου, επικεφαλής του ελληνικού υπουργείου ενέργειας, όπου παρουσίασε τις διαδικασίες και το σχετικό διάγραμμα.
Μετά την υποβολή των προσφορών τον Απρίλιο του 2015, θα αξιολογηθούν τον Ιούλιο του ίδιου έτους και μέσα στο επόμενο  φθινόπωρο θα ξεκινήσει το έργο της εξερεύνησης των εταιριών που θα κερδίσουν το διαγωνισμό .
Στο  συνέδριο παρουσιάστηκαν τα πλεονεκτήματα των επενδύσεων στον τομέα της έρευνας σε όλη την ελληνική επικράτεια, οι ενθαρρυντικές ενδείξεις για την ύπαρξη των υδρογοναθράκων , πρόσφατα δεδομένα από σεισμικές έρευνες, το ανταγωνιστικό  και διάφανο  θεσμικό πλαίσιο , ο χαμηλός φόρος μόνο 25% και η στρατηγική της θέση της  Ελλάδος , η οποία θεωρείται από τους συμμετέχοντες ως ένα ασφαλές «λιμάνι» σε μια ταραγμένη περιοχή.
Ο έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα για την υποβολή προσφορών και παρουσίασε τα σημαντικότερα έργα ενέργειας που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, όπως του αγωγού TAP, του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, την  κατασκευή ενός νέου σταθμού για το φυσικό αέριο στη Βόρεια Ελλάδα.
Με τη σειρά του, ένας άλλος αξιωματούχος αρμόδιος για την πολιτική πετρελαίου σε αυτό το υπουργείο, παρουσίασε στοιχεία που τεκμηριώνουν την ομοιότητα των ελληνικών υπόγειων γεωλογικών αναλογιών  με εκείνες της Αλβανίας και της Ιταλίας, στις οποίες διεξάγονται σημαντικές ανακαλύψεις υδρογονανθράκων τα τελευταία χρόνια , καταλήγει ο αλβανικός τηλεοπτικός σταθμός  Top Channel.
Το καινοφανές και όψιμο ενδιαφέρων των άλλων γειτόνων για την ελληνική προσπάθεια εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, έχει να κάνει με τα  αλβανικά κεκτημένα στην περιοχή.  Άλλωστε εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία αναφορικά με τις εξελίξεις του τομέα στην Αλβανία, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ο υφυπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας της γειτονικής χώρας Dorian Ducka ανέφερε ότι η παραγωγή πετρελαίου από 3.500 τον. ετησίως το 2004 έφθασε σε 1,2 εκατ, πέρυσι και προβλέπεται να αυξηθεί σε 1,5 εκατ. το 2015.
Βέβαια η συμφωνία Ελλάδος –Αλβανίας του 2009 , καταγγέλθηκε και οι εισαγγελικές πηγές, κατηγόρησαν ανθρώπους για την υπογραφή της, και όλα αυτά με «τουρκικό δάκτυλο» .
Η όλη διαδικασία κινήθηκε ύστερα από σχετική καταγγελία του αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών, που ζήτησε την ποινική δίωξη των υπευθύνων για την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, το 2009.
Οι εισαγγελείς -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- προχώρησαν στη διερεύνηση της υπόθεσης μετά την παραχώρηση του σχετικού υλικού από το υπουργείο Εξωτερικών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την παραβίαση του Άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα της Αλβανίας.
Τώρα όμως που ήρθε η ώρα της εξόρυξης και τα «λεφτά είναι πολλά» που έλεγε και ο συγχωρεμένος ο καλογήρου τι θα πράξουν οι γείτονες; Πιθανό μια νέα συμφωνία μεταξύ δύο χωρών , με καλή πίστη να έδινε την δυνατότητα αποφυγής προστριβών και εντάσεων με αφορμή την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος. Σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια είναι ο  πρώην πρέσβης της Αλβανίας στον ΟΗΕ, Ξενοφών Κρισάφι- Ksenofon Krisafi, ο οποίος πιστεύει ότι δεν πρέπει να ‘διορθωθεί’ η  συμφωνία του 2009, αλλά να συζητηθεί μια νέα
Ο Ξενοφών Κρισάφι, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Επιτροπής για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων με την Ιταλία, σε συνέντευξή στην αλβανική εφημερίδα ‘Σέκουλι’, ισχυρίζεται ότι η Αλβανία και η Ελλάδα πρέπει να συζητήσουν εκ νέου για μια συμφωνία για τη θάλασσα.
Το ερώτημα όμως που πλανάται είναι θα αφήσει η Τουρκία ποτέ να έρθουν σε συμφωνία η Ελλάδα και η Αλβανία στο θέμα αυτό;   
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου