ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Κοντά σε συμφωνία για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Συνεχίζονται οι επαφές

02/10/2014
Με διαδοχικές συναντήσεις με τα επιτελικά στελέχη των υπουργείων που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις συνεχίζονται οι επαφές των εκπροσώπων των δανειστών μας.

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα για την πορεία των συναντήσεων είναι θετικά και αισιόδοξα για την 5η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Χθες, έγινε γνωστό ότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκεται πολύ κοντά στη συμφωνία με την τρόικα για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.
Όπως προέκυψε μετά την συνάντηση του Νίκου Δένδια με τους εκπροσώπους των δανειστών, η ακριβής έκφραση που χρησιμοποίησαν τα στελέχη της τρόικας κατά τη σύσκεψη ήταν ότι «η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ θετική».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων θα συναντηθούν και σήμερα για τις λεπτομέρειες, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, για το ίδιο ζήτημα, τις προσεχείς ημέρες.
Ακόμη, το θέμα των πλειστηριασμών δεν ήταν στη σημερινή ατζέντα, ωστόσο, όπως σχολίασε μετά τη συνάντηση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, «χρειάζεται πάντα να υπάρχει ένα καθεστώς εν ισχύ προστασίας της πρώτης κατοικίας».
Επίσης, όπως ξεκαθάρισε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, οι προσπάθειες που καταβάλλονται από το υπουργείο Εργασίας για τη διευκόλυνση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων δόσεων από τις επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και οι προσπάθειες που γίνονται από το υπουργείο Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο θα αποτελέσουν ενιαίο σύνολο μαζί με τη νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια.
Όπως σημείωσε το ίδιο στέλεχος, «η χώρα επείγεται να λάβει πρόνοια για το συγκεκριμένο θέμα». «Δεν είναι απλά μια ρύθμιση», όπως είπε, «είναι μια επιλογή στο πλαίσιο βοήθειας στην αγορά και αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων». Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ήδη συμφωνία με την τρόικα για την επίβλεψη της ορθής εφαρμογής της ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.
Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο λύνονται ακόμη τεχνικά ζητήματα, όπως ότι για να μετακινηθούν χρήματα από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο προς τις Τράπεζες, σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα και σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα πρέπει να φορολογηθούν, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά το κόστος χρήματος.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  "  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου