ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΝΑΥΠΛΙΟ 25η Μαρτίου " ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ» ΝΑΥΠΛΙΟΥ "

΄Οσοι σήμερα διαβάσατε τις τελευταίες αναρτήσεις θα πρέπει να αναλογιστήκατε ότι αύριο είναι μία μεγάλη και διπλή εορτή,  ίσως κάτι να έχετε ξεχάσει αυτό το κάτι είναι η Ελληνική Σημαία. 

Σας υπενθυμίζω λοιπόν ότι θα πρέπει να βάλουμε την Σημαία μας στο μπαλκόνι και αύριο να πάμε να δούμε τα παιδιά που θα παρελάσουν. Δεν νομίζω ότι θα υπάρχει κάποιος που να μην έχει κάποιο γνωστό παιδί που θα παρελάσει: συγγενικό  - φιλικό  άτομο και έτσι θα γεμίσουμε τους χώρους αυτούς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτές τις ημέρες κάποιοι σκοτώθηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα εδώ και να λέμε είμαστε ΄Ελληνες. Θα σας πω κάτι προσωπικό αλλά ελεύθερα. Δεν μπορώ αυτήν την ημέρα να μην βρεθώ στο χώρο της παρέλασης είτε έχω κάποιο παιδί να δω είτε όχι  ίσως ακούγεται υπερβολικό.

 Στο δε Ναύπλιο επειδή υπάρχει και εκκλησία Ευαγγελίστρια έχει μία άλλη χάρη διότι είναι και το θρησκευτικό τελετουργικό.   


Όσοι θα έχουν προσκυνήσει θα έχουν απολαύσει μετά την πολύ ωραία θέα που έχει από τον προαύλιο χώρο. 






ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ
ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ
« Ε Υ Α Γ Γ Ε Λ Ι Σ Τ Ρ Ι Α Σ »
ΝΑΥΠΛΙΟΥ


     



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ» ΝΑΥΠΛΙΟΥ



Τρίτη 24 Μαρτίου 2015


 11:00  π.μ.     Ιερά Παράκληση  της Παναγίας.
19:00  μ.μ.     Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός.
20:30 μ.μ. Λιτάνευση της θαυματουργού ιεράς εικόνας της ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ,συνοδεία τιμητικού Στρατιωτικού αγήματος και παιανιζούσης της Φιλαρμονικής του Δήμου Ναυπλιέων.
10:30 μ.μ.  Ιερά Παράκληση  της Παναγίας και εν συνεχεία θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία.


Τετάρτη  25 Μαρτίου 2015
              

 07:00  π.μ.   Ακολουθία του Όρθρου.   
08:30  π.μ.   Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
19:00  μ.μ.    Μεθέορτος Αρχιερατικός Εσπερινός  
     
    


ΕΚ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΗΓΗ : "  http://evagelistrianafpliou.blogspot.gr    " 

Ευαγγελίστρια

Όπου και να κοιτάξεις από την πόλη του Ναυπλίου θα την δεις. Στέκεται εκεί, πάνω από την ιστορική συνοικία της Πρόνοιας, επιβλητική. H Ευαγγελίστρια πανέμορφα φωτισμένη την νύχτα, σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου, προστατεύει χρόνια την πόλη.
Ο ναός
Από τον τρόπο που είναι δομημένος ο ναός, έχοντας δίπλα του 2 μεγάλες αίθουσες (που σήμερα χρησιμοποιούνται ως πνευματικό κέντρο της ενορίας) υποθέτουμε ότι κάποτε ήταν μοναστήρι. Αφού πρέπει να ανακατασκευάστηκε τουλάχιστον 4 φορές, το 1975 ο ιερός ναός αναστηλώθηκε, χωρίς αλλαγές από την αρχική του μορφή και διατηρείται έτσι μέχρι σήμερα.
Βόρεια του ναού υπάρχει βαπτιστήριο, με σκοπό να βαπτίζονται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Νότια, μπορείς να δεις το παρεκκλήσι του Αγίου Φανουρίου όπου αξίζει να παρατηρήσεις την συλλογή ιστορικών αντικειμένων.
Ο μεγαλοπρεπής εορτασμός
Δύο μέρες πριν την 25η Μαρτίου, όπου γιορτάζεται πανηγυρικά η χάρη της, ο δρόμος προς την εκκλησία κλείνει. Από τον Αϊ Γιάννη - δίπλα από την Πυροσβεστική και από το σημείο όπου αρχίζουν τα σκαλιά για το Παλαμήδι – μπορείς να χαζέψεις χιλιάδες πράγματα από μικροπωλητές. Αξίζει τον κόπο να ανέβεις ως την εκκλησία περπατώντας. Οι δύο εικόνες της Παναγίας, η μεγαλοπρέπεια του ναού και του εορτασμού της, σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα στο προαύλιο της εκκλησίας, πραγματικά θα ομορφύνουν την ψυχή σου.
Η εικόνα της Παναγίας περιφέρεται στην συνοικία της Πρόνοιας, παραμονή της γιορτής, παρουσία του στρατού, τοπικών αρχόντων, όλων των εκπροσώπων της εκκλησίας και πλήθος κόσμου να ακολουθεί.
Η θέα
Πρέπει να πας για να το καταλάβεις. Να  σταθείς εκεί, στο πεζούλι του προαύλιου χώρου και να αφήσεις το μυαλό να ταξιδέψει. Όλη η πόλη, όλος ο Αργολικός κάμπος στα πόδια σου.
Πρόσβαση
Ανεβαίνοντας την 25ης Μαρτίου, στον δρόμο προς το Παλαμήδι και την Καραθώνα, στρίβεις δεξιά στον Λόφο Ευαγγελιστρίας. Μπορείς να φτάσεις με το αυτοκίνητο μέχρι την είσοδο του ναού ή εναλλακτικά μπορείς να ανέβεις τα ανακατασκευασμένα, επιβλητικά σκαλιά.
Αυτό το ήξερες;
Ο Ιερός ναός της Ευαγγελίστριας είναι γνωστός και για το φιλανθρωπικό του έργο.
Λόγω της θέσης και της μεγαλοπρέπειας του ναού, αν θέλεις να πραγματοποιήσεις κάποιο μυστήριο, πρέπει να δεσμεύσεις την ημερομηνία, πολύ νωρίτερα.
Ο ναός διατηρεί το δικό του blog, όπου μπορείς να ενημερώνεσαι καθημερινά.
http://evagelistrianafpliou.blogspot.gr/
ΠΗΓΗ : "   discovernafplio.gr  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου