ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Κίνδυνος για ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα προ των πυλών!


Posted: Μαρτίου 22, 2015 at 2:30 μμ, Last Updated: 
cosco
Η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση που δεν οδηγεί πουθενά και το βαρύ κλίμα στις αγορές φαίνεται ότι εντείνουν τον κίνδυνο για μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα σημαντικά είδη πρώτης ανάγκης εντός του επόμενου μήνα.

Βαρύ φαίνεται να είναι το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν οι Ελληνες από την πίεση των δανειστών και τη διαπραγμάτευση που έχει οδηγήσει στο κλείσιμο της κάνουλας και την παροχή ρευστού με το σταγονόμετρο από την ΕΚΤ και τους εταίρους.
Σύμφωνα με αυτά που δηλώνουν γνωστοί επιχειρηματίες και εκπρόσωποι της αγοράς, η χώρα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος εάν συνεχιστεί αυτός ο στραγγαλισμός στον οποίο υποβάλλεται η αγορά, εντός των επόμενων 30 ημερών να υπάρξουν μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα σημαντικά είδη πρώτης ανάγκης.
Οπως αναφέρει εκπρόσωπος μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ «η κατάσταση μέχρι στιγμής είναι ελεγχόμενη λόγω καλής διαχείρισης του στοκ. Παρά ταύτα έχουμε ήδη μπει σε διαδικασία alert καθώς προμηθευτές μάς ενημερώνουν πως δύσκολα θα ανταποκρίνονται εντός των επόμενων ημερών λόγω έλλειψης πρόσβασης σε διεθνείς πρώτες ύλες. Κι αυτό διότι όλες οι ξένες επιχειρήσεις απαιτούν πλέον πληρωμές προκαταβολών ενώ πολλές πλέον πολυεθνικές δεν δέχονται καν τις ελάχιστες εγγυητικές που οι ελληνικές τράπεζες παρέχουν». Αυτή τη στιγμή πολλές είναι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που καταστρώνουν σχέδια για το πώς θα ανταποκριθούν στη ζήτηση καθώς διαφαίνεται πρόβλημα σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.
Οριακό το Πάσχα
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας) Γιώργος Καββαθάς, επιβεβαιώνοντας τις παραπάνω πληροφορίες προδιαγράφει μια πολύ αρνητική περίοδο και πηγαίνει ένα βήμα παραπάνω: «Ηδη καταγράφονται προβλήματα στις εισαγωγές μαλακού αλευριού, στις εισαγωγές ζάχαρης, ενώ πολύ σύντομα, ίσως και σε 30 περίπου ημέρες, να υπάρξουν ελλείψεις στις εισαγωγές βόειου κρέατος (σ.σ.: η χώρα εισάγει το 95% της συνολικής κατανάλωσης) και χοιρινού (σ.σ.: οι εισαγωγές είναι 65%). Χρειάζονται πλέον ριζικές λύσεις αν δεν θέλουμε ακριβώς μετά τα το Πάσχα να έχουμε περαιτέρω ελλείψεις», τονίζει.
Στο ίδιο πλαίσιο δεν είναι καθόλου τυχαία η συνάντηση βιομηχάνων και προμηθευτών του ΕΣΒΕΠ (Ελληνικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Επώνυμων Προϊόντων) την προηγούμενη Τετάρτη το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». Εκεί εκδηλώθηκε έντονα η ανησυχία για το μέλλον της αγοράς και τις ελλείψεις που σύντομα θα προκύψουν αν συνεχιστεί η συγκεκριμένη πορεία αστάθειας, ασάφειας και αναμονής. Οπως δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος του ΕΣΒΕΠ, βιομήχανος της εταιρείας Τρία Αλφα και ο άνθρωπος που συγκάλεσε αυτή τη σύσκεψη, Νίκος Καραγεωργίου, «η άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών να ασφαλίσουν πιστώσεις προς Ελλάδα είναι δεδομένη. Ετσι απαιτούνται προεμβάσματα ή, στην καλύτερη περίπτωση, χρήματα έναντι φορτωτικών. Η συνέχεια πάντως είναι άγνωστη. Ενα τσακ μόνο μπορεί να λασκάρει τα πράγματα και να φέρει χαμόγελα. Αυτό το τσακ λέγεται “συμφωνία με τους εταίρους”».
Ερχεται κύμα ακρίβειας
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του ΕΒΕΑ και ιδιοκτήτης της εταιρείας Bright, Νίκος Βασιλείου, μιλάει για «ανήκεστο βλάβη» για τις ελληνικές επιχειρήσεις και για «διεθνώς αρνητικό κλίμα». «Πρόσφατα βρέθηκα στη διεθνή έκθεση Middle East Electricity στο Ντουμπάι. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την πορεία της χώρας, ενώ σε επαφές μας στη Σαουδική Αραβία μας ρωτούσαν: “Υπάρχετε ως χώρα ή οι εταίροι σας σκότωσαν;”». Ο κ. Βασιλείου αναφέρεται στο φαινόμενο πολλές ελληνικές εταιρείες λόγω μπλοκαρίσματος των εισαγωγών πρώτων υλών τους εξαιτίας του ρίσκου της χώρας να καταφεύγουν σε εισαγωγές μέσω θυγατρικών τους από άλλες χώρες κυρίως των Βαλκανίων ή της Ανατολικής Ευρώπης. «Προκειμένου να αποφύγουν την ασφυξία καταφεύγουν σε αυτή την πρακτική. Ομως, αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων είναι, εξαιτίας αυτής της αύξησης κόστους λόγω μεταφορικών, να υπάρξει κύμα ακρίβειας εκτός από τις δεδομένες ελλείψεις. Ανάλογο κύμα ακρίβειας θα υπάρξει και στα προϊόντα που έρχονται από την Ασία λόγω της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου, ενώ ήδη υπάρχει κύμα αναθεώρησης τιμοκαταλόγων κάθε εβδομάδα». Ο ίδιος αναφέρεται σε απαιτήσεις ακόμα και καλής εκτέλεσης έργου από τις ξένες προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Κύκλοι της αγοράς παράλληλα τονίζουν πως αυτή τη στιγμή μείζον είναι το πρόβλημα στις προμήθειες αλουμινίου, σιδήρου, πλαστικών, βαφών και χημικών, ενώ κινδυνεύουν δεκάδες μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις. Ηδη γνωστή βιομηχανία αλουμινίου, η οποία πρόσφατα απέσυρε την παρουσία της εκτός συνόρων στον χώρο του σιδήρου, αλλά και άλλες, αντιμετωπίζουν σημαντικά ζητήματα. Ο διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας χρωμάτων Βίβεχρωμ, Μάκης Προβατάς, μας δήλωσε πως η αγορά του κινείται μετεκλογικά με μείωση της τάξης του 30%, με αποτέλεσμα οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου να έχουν προβλήματα. «Η αγορά έχει στεγνώσει», λέει, ενώ και ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Ζησιμάτος δηλώνει πως «οι ξένοι προμηθευτές πρώτων υλών όχι μόνο δεν δίνουν εμπόρευμα αν δεν πάρουν προκαταβολές, αλλά ούτε καν τα τραπεζικά swift δεν τους πείθουν. Περιμένουν να δουν κανονικά τα χρήματα στους λογαριασμούς καθώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη». Ο ίδιος υποστηρίζει πως «η αρνητική δημοσιότητα εκ μέρους των Γερμανών δημιουργεί ζήτημα αξιοπιστίας και προβλέπει ελλείψεις λόγω των διεθνών συνθηκών πίεσης».
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εταιρειών ΕΛΙΝΟΪΛ και ΕΚΟ, η αγορά καυσίμων δεν αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή πρόβλημα επάρκειας, όμως το ζήτημα που έντονα έχει προκύψει είναι από την αδυναμία μεγάλων βιομηχανιών να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ως προς τις προμήθειες.
Ο άνθρωπος που κινεί εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές εξαγωγές μέσω δεκάδων ελληνικών συνεταιρισμών και της εταιρείας του, της Οικονομοτεχνικής, κ. Παντελής Σκαρλάτος, με κύριες αγορές ενδιαφέροντος τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Κίνα και τα Βαλκάνια, αναφερόμενος στο πρόβλημα βλέπει μείζονα κίνδυνο στις εισαγωγές αγαθών κυρίαρχα από την Ε.Ε. και ειδικότερα τη Γερμανία. Ξεκαθαρίζει επίσης πως «αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, οι ελλείψεις στα ράφια εντός των επόμενων ημερών είναι δεδομένες» και αναφερόμενος στη ροή πρώτων υλών ξεκαθαρίζει πως αυτές «γίνονται κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο». «Οπως πηγαίνει η κατάσταση ο τρόμος που ζήσαμε το 2010 δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που έρχεται. Κι αυτό διότι τότε δεν έφτασαν οι ελλείψεις στα τρόφιμα. Τώρα όλα μας οδηγούν εκεί», υπογραμμίζει συμπληρώνοντας πως «το πρόβλημα είναι ότι σε έκθεση κρασιών αυτή την εβδομάδα 20 Γερμανοί επιχειρηματίες μάς θεωρούσαν ξεγραμμένους ως χώρα».
Ωστόσο και εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας εκφράζουν φόβους για κάτι χειρότερο, ήτοι άμεσες ελλείψεις και σε φάρμακα. Οπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από πολύ καλά ενημερωμένες πηγές, τουλάχιστον δύο ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες βρίσκονται προ του φάσματος της πτώχευσης εξαιτίας των χρεών που το Ελληνικό Δημόσιο. Ηδη ομάδες φαρμάκων παραγγέλνονται με φειδώ και σύντομα τα λεγόμενα «ακριβά φάρμακα» (καρκίνου, σκλήρυνσης κατά πλάκας κ.ά.) θα εκλείψουν.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Φρουζής «πρωτοφανείς σε ένταση και αβεβαιότητα θα μπορούσε να αποκαλέσει κανείς τις συνθήκες ασφυξίας που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα, καθώς η παρατεταμένη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών έχει αποκλείσει τη χώρα από βασικές πηγές χρηματοδότησης. Το γεγονός αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στο χώρο των ιδιωτών παρόχων και προμηθευτών υγείας καθώς η Κυβέρνηση υπό το φόβο της πιθανότητας να στραγγίξουν τα δημόσια ταμεία, καθυστερεί τραγικά τις εξοφλήσεις». Και συμπληρώνει: « Τα χρέη του Δημοσίου προς τις εταιρείες μας ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ και πλέον οι αποπληρωμές γίνονται μετά από 12 μήνες. Όλο αυτό το σκηνικό ενίσχυσε και πάλι την εικόνα της Ελλάδας ως μιας αφερέγγυας χώρας, υψηλής αβεβαιότητας. Το γεγονός δεν έχει αντίκτυπο μόνο στις επενδύσεις αλλά και στις διασυνοριακές εταιρικές συναλλαγές, καθώς όταν το ρίσκο της xώρας αυξάνει, τόσο μειώνεται και η φερεγγυότητα των εταιρειών που εδρεύουν σ” αυτή. Πολλές εταιρείες ζητούν και πάλι όπως το 2012-2013 να προπληρώνονται τις εξαγωγές προς την Ελλάδα, ενώ και οι θυγατρικές πολυεθνικών αντιμετωπίζουν την έντονη καχυποψία των μητρικών, καθώς ούτε εξοφλούνται τις παλιές οφειλές αλλά ούτε παίρνουν κάποια διαβεβαίωση για το τι μέλλει γεννέσθαι».
Ας ελπίσουμε οι φόβοι αυτοί να μη γίνουν πραγματικότητα…


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/03/%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b5%ce%af%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%ce%b5-%cf%84%cf%81%cf%8c%cf%86%ce%b9%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9.html#ixzz3VFXvRpu2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου