ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Κατασκευή υδατοδρομίου στον Αγίο Κοσμά με πτήσεις και προς Ναύπλιο - Πόρτο Χέλι


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 27.4.15 |  |  | 
 Το ενδεχόμενο κατασκευής υδατοδρομίου στην περιοχή του Αγίου Κοσμά που θα συνδέει την Αττική με όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις με στελέχη της αγοράς και το υδατοδρόμιο αυτό θα πάρει το «πράσινο φως» σε περίπτωση που τελικά δεν κατασκευαστεί στην περιοχή του ΣΕΦ.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η έναρξη τακτικών πτήσεων μετατίθεται για την ερχόμενη τουριστική περίοδο, καθώς μόνο ένα υδατοδρόμιο έχει πάρει σχετική άδεια, ενώ περίπου 40 περιοχές περιμένουν τις σχετικές εγκρίσεις!

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ στόχος είναι το μητροπολιτικό υδατοδρόμιο στον Αγιο Κοσμά να ενισχύσει την τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας αλλά και των παράκτιων πόλεων και νησιών της χώρας, ενώ προγραμματίζεται να εξυπηρετεί καθημερινά δρομολόγια μεταξύ του Αγίου Κοσμά και επιλεγμένων νησιών του Αιγαίου (κυρίως όσων δεν διαθέτουν χερσαίο αεροδρόμιο π.χ. Άνδρος, Ίος, Σχοινούσα, Πάτμος, Νίσυρος κ.λπ.) προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες μετακίνησης των κατοίκων των νησιών για λόγους ιατρικούς επαγγελματικούς, εμπορικούς, κ.λπ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ η λειτουργία των υδατοδρομίων που θα διαχειρίζονται οργανισμοί Λιμένων θα προσδώσει σημαντική υπεραξία στα μεγάλα λιμάνια της χώρας.

Μέχρι στιγμής με πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ έχει αδειοδοτηθεί το υδατοδρόμιο της Κέρκυρας. Στη διαδικασία αδειοδότησης βρίσκονται τα υδατοδρόμια σε Παξούς, Πάτρα, Λαύριο, Αγ. Μαρίνα (Ραφήνα), Ηράκλειο, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη και Βόλο.

Η λειτουργία 

Στα Αδειοδοτημένα Υδατοδρόμια που θα λειτουργήσουν στα μεγάλα λιμάνια της Ελλάδας θα επιτρέπεται, βάσει του Ν.4146/13, η πραγματοποίηση τακτικών και charter πτήσεων υδροπλάνων για μεταφορά επιβατών, φορτίων, ταχυδρομείου καθώς και μια σειρά ειδικών πτήσεων (Νοσοκομειακών, Έρευνας-Διάσωσης, Πυρόσβεσης, Γενικής αεροπορίας, Αεροπορικών εργασιών κ.λπ.)

Οι πτήσεις θα μπορούν να πραγματοποιούνται τόσο, προς κάθε άλλο αδειοδοτημένο Υδατοδρόμιο, όσο και προς χερσαία αεροδρόμια με τη χρήση αμφίβιων υδροπλάνων. Ακόμη και όσες περιοχές δεν διαθέτουν υδατοδρόμιο θα μπορούν να γίνουν πτήσεις με τη χρήση των υδάτινων πεδίων.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ τα «Υδροπλάνα με την ευελιξία τους μπορούν να γίνουν ο συνδετικός κρίκος, που λείπει από το υφιστάμενο συγκοινωνιακό δίκτυο, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιοτικότερη και ευκολότερη προσβασιμότητα των Τουριστών στους προορισμούς διακοπών τους».

Όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει για τις συνέργειες που θα έχουν τα υδροπλάνα με την κρουαζιέρα. «Η βιομηχανία της κρουαζιέρας παρουσιάζει ισχυρές ανοδικές τάσεις τα τελευταία χρόνια στην αγορά της Ελλάδας. Τα υδροπλάνα θα μπορούν να εξυπηρετούν με περιηγητικές πτήσεις (sightseeing) τους επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων παρέχοντάς τους ένα μοναδικό τρόπο να δουν και να κρατήσουν στη μνήμη τους τα αξιοθέατα του προορισμού τους», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Το υδατοδρόμιο του Αγίου Κοσμά 

Η εκτίμηση του πτητικού έργου από το υδατοδρόμιο του Αγίου Κοσμά μεταξύ άλλων προβλέπει:

Πτήσεις charter και Air taxi από και προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Περιηγητικές πτήσεις, σε συνέργεια με την κρουαζιέρα π.χ. Ά. Κοσμάς - Πόρος κ.λπ.

Πτήσεις προς παράκτιες περιοχές ειδικού τουριστικού ενδιαφέροντος (Πόρτο Χέλι, Ναύπλιο, Πύλος, Χαλκιδική), παράκτιες πόλεις και παραλίμνιες περιοχές.

Ειδικές πτήσεις με σκοπό την κάλυψη έκτακτων περιστατικών.

ΠΗΓΗ : " ww.argolikeseidhseis.gr   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου