Δημοσίευση

Το να γράφουμε μηνύματα στο κινητό μας, το να κάνουμε σκρολ σε σελίδες στο διαδίκτυο, το να ελέγχουμε την αλληλογραφία μας στο smartphone αλλάζει τον τρόπο που αλληλεπιδρούν τα δάχτυλα με τον εγκέφαλό μας και μεταβάλλει τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου μυαλού.

Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, οι οποίοι συνέκριναν την εγκεφαλική δραστηριότητα ανάμεσα σε χρήστες smartphone με οθόνες αφής και σε χρήστες που έχουν πιο παλιά μοντέλα τηλεφώνων. 62 ηλεκτρόδια τοποθετήθηκαν στο ειδικό καπέλο που φορούσαν όσοι πήραν μέρος στο πείραμα του πανεπιστημίου. Αυτό που καταγραφόταν ήταν πώς ο εγκέφαλος επεξεργαζόταν το άγγιγμα από τον αντίχειρα, το δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν smartphone με οθόνες αφής παρουσίαζαν μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα, σε σχέση με όσους χρησιμοποιούσαν τηλέφωνα με πληκτρολόγιο.
Ο Άρκο Γκος, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης επισημαίνει: «Ο εγκέφαλος όσων χρησιμοποιούν smartphone επεξεργάζεται διαφορετικά το άγγιγμα, την αφή σε σχέση με τον εγκέφαλο όσων κάνουν χρήση τηλεφώνων που δεν έχουν οθόνες αφής. Αν όμως παρατηρήσουμε καλύτερα τα δεδομένα που έχουμε, αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι η πρόσφατη χρήση που οι άνθρωποι κάνουν στα κινητά τους αντανακλάται στον τρόπο που ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται την πληροφορία που έρχεται από τα δάχτυλά τους.
Άρα οι καθημερινές διακυμάνσεις που συμβαίνουν στη ζωή μας, ουσιαστικά αποτυπώνονται στον εγκέφαλό μας, στον τρόπο που αυτός επεξεργάζεται την πληροφορία που έρχεται από τα δάχτυλά μας. Ο Άρκο Γκος υποστηρίζει μάλιστα ότι η χρήση που κάνουμε στο smartphone μας είναι ο ιδανικός τρόπος για να εξερευνήσουμε την καθημερινή πλαστικότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι οι χρήστες smartphone ξεπερνούν τους δύο δισεκατομμύρια παγκοσμίως, καταλαβαίνουμε ότι παρουσιάζεται ένα πεδίο δόξης λαμπρό για τους επιστήμονες, να διαπιστώσουν πως λειτουργεί και αντιδρά ο ανθρώπινος εγκέφαλος. πηγή: euronews.com
ΠΗΓΗ : " pentapostagma,    "