Δημοσίευση

Το εφιαλτικό σενάριο που έγινε ταινία και αποκάλυψε πως το παράνομο λογισμικό μπορεί να μας παρακολουθεί και να καταγράφει τα πάντα μέσω WEBCAM…


Οι κίνδυνοι που μας επιφυλάσσει η τεχνολογία έχουν απασχολήσει πολλές φορές τον κινηματογράφο. Δεκάδες ταινίες δείχνουν ένα κόσμο στο μέλλον, όπου οι μηχανές και τα ρομπότ αποκτούν νοημοσύνη, δρουν ανεξάρτητα και υποτάσσουν τον άνθρωπο. Όμως τι γίνεται στην περίπτωση που πίσω από τις μηχανές δεν κρύβεται μία τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ένας άλλος άνθρωπος που παρακολουθεί εν αγνοία μας την καθημερινότητά μας μέσω διαδικτυακής κάμερας; Σε αυτό το ερώτημα απαντά η μικρού μήκους ταινία «Webcam», που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το 2012 και έκανε θραύση. Τον Ιανουάριο του 2015 έκανε πρεμιέρα και η μεγάλου μήκους κινηματογραφική μεταφορά της ταινίας, με τίτλο «Ratter»….
Η υπόθεση είναι απλή. Ένας άγνωστος παρακολουθεί τη ζωή μίας νεαρής κοπέλας μέσω ενός ιού, που του επιτρέπει να χειρίζεται τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το κινητό της. Ο χάκερ μπορεί να ανοίγει την κάμερα του υπολογιστή της και να την παρακολουθεί ενώ ντύνεται, κοιμάται, κάνει μπάνιο, μιλάει στο τηλέφωνο ή συναντά τον φίλο της στο δωμάτιό της. Μπορεί να φαντάζει σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά η ταινία βασίζεται στην πραγματικότητα….

Ο τίτλος της μεγάλου μήκους ταινίας, «Ratter», προέρχεται από την ονομασία του προγράμματος «RAT», δηλαδή Remote Access Trojan Πρόκειται για ένα πρόγραμμα – ιό, που επιτρέπει στον χάκερ να εισβάλει σε έναν υπολογιστή και να τον χειριστεί σαν να ήταν δικός του, αλλά χωρίς να χρειάζεται να έρθει σε επαφή με το μηχάνημα. Οι χάκερ διεισδύουν κυρίως σε τραπεζικά συστήματα, μεγάλες ιστοσελίδες online καταστημάτων, κυβερνητικά συστήματα ή πολυεθνικών επιχειρήσεων. Στόχος τους συνήθως είναι ο πλουτισμός και να τρομοκρατήσουν ή να παρακολουθήσουν ιδιώτες. Αυτό δείχνει ότι εάν ήθελαν, θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν και τις προσωπικές στιγμές κάθε ανθρώπου που βρίσκεται μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που διαθέτει webcam. Το λαμπάκι της κάμερας που κινητοποίησε τον σκηνοθέτη Αφορμή για την ταινία ήταν μία φίλη του σεναριογράφου και σκηνοθέτη, Μπράντεν Κρέιμερ, που παρατήρησε ότι το λαμπάκι της κάμερας του υπολογιστή της άνοιγε και έκλεινε από μόνο του. Η κοπέλα ανέφερε το περιστατικό στον Κρέιμερ, ο οποίος κατευθείαν σκέφτηκε ότι κάποιος θα μπορούσε να την παρακολουθεί, χωρίς καν να ξέρει ότι κάτι τέτοιο ήταν δυνατό. Ερεύνησε το θέμα περαιτέρω και τότε έμαθε ότι υπάρχει πράγματι λογισμικό που επιτρέπει σε ένα χάκερ να παρακολουθεί τους χρήστες υπολογιστών εξ’ αποστάσεως….
Πολλοί χάκερ έχουν συλληφθεί,σύμφωνα με τη mixanitouxronou.gr, επειδή έκαναν χρήση του λογισμικού RAT Τον Νοέμβριο του 2014 έκλεισε η ιστοσελίδα «Insecam» που φιλοξενούσε υλικό τραβηγμένο από 500 διαφορετικές κάμερες σε όλο τον κόσμο. Πολλά από τα βίντεο προέρχονταν από κάμερες ασφαλείας, μερικά από webcam προσωπικών υπολογιστών, αλλά υπήρχαν ακόμα βίντεο από συστήματα ενδοεπικοινωνίας για βρέφη. Την ιστοσελίδα έκλεισε ο ίδιος ο διαχειριστής της, λέγοντας: «Δεν θέλω να είμαι πια ο κακός της ιστορίας»

ΠΗΓΗ : " pentapostagma   "