Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσα χρόνια ζωής «χάνουμε» από τις καταχρήσεις; Περίπου 120 με 130 χρόνια. Έτσι είναι φτιαγμένο το ανθρώπινο σώμα. Όμως πεθαίνει πολύ νωρίτερα λόγω καταχρήσεων, ανάμεσα στις οποίες είναι και η έκθεση στον ήλιο.

Τα παραπάνω επισήμανε ο καθηγητής Δερματολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτριος Ιωαννίδης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την 4η Μαΐου – Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος.
«Το ανθρώπινο σώμα είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να αντέχει 120-130 χρόνια ζωής. Το 1% περίπου των ανθρώπινων γονιδίων τροποποιεί τη λειτουργία του όσο γηράσκει ο οργανισμός (150-200 γονίδια). Τα χαρακτηριστικά της μακροβιότητας είναι τα χαμηλά λιπίδια, η έλλειψη καπνιστικής συνήθειας, το χαμηλό σωματικό βάρος- μείωση θερμίδων κατά 20% αυξάνει κατά 20% το προσδόκιμο ζωής- η ήπια άσκηση (όχι καταπόνηση) και η διατήρηση υγιούς δέρματος» επισήμανε ο κ. Ιωαννίδης.
Όσο κι αν λανσάρεται η ομορφιά του ηλιοκαμένου δέρματος, τόνισε επίσης ο κ. Ιωαννίδης, η φωτογήρανση που προκαλεί η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και ο κίνδυνος του καρκίνου του δέρματος, ιδίως μιας επιθετικής του μορφής, του μελανώματος, αποτελούν μια οδυνηρή πραγματικότητα. Οι καρκίνοι του δέρματος εμφανίζονται σε κάποιο ποσοστό ανθρώπων και αυξάνονται παρά τη χρήση αντηλιακών, η φωτογήρανση όμως αναπτύσσεται σε διαφορετικό βαθμό σε όλους τους ανθρώπους και σε όλη την επιφάνεια τους δέρματος που εκτίθεται στον ήλιο. Και όσοι, φοβούμενοι την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, επιλέγουν το σολάριουμ, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό τους προστατεύει μόνο από τα εγκαύματα και όχι από την υπεριώδη ακτινοβολία και επειδή 20 συνεδρίες των 10 λεπτών αντιστοιχούν σε έκθεση 3,5 ωρών στον ήλιο, το μεσημέρι μιας καλοκαιρινής ημέρας, θα πρέπει να το περιορίσουν.
Να σημειωθεί ότι σε όλη την Ελλάδα από τις 4-8 Μαΐου στο πλαίσιο της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος θα πραγματοποιούνται δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε νοσοκομεία και δερματολόγους (πληροφορίες για τους γιατρούς και τα νοσοκομεία όπου μπορούν να γίνονται οι δωρεάν εξετάσεις στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας http: //www.edae.gr).
huffingtonpost.gr