Αν οι άνθρωποι μπορούν πλέον να κυκλοφορούν παντού επικοινωνώντας με… κάθε σημείο του πλανήτη, μέσω ενός κινητού τηλεφώνου, το οφείλουν στην έμπνευση του Μάρτιν Κούπερ.

Ο Αμερικανός επιστήμονας πιστώνεται τη δημιουργία του πρώτου τηλεφώνου που επέτρεπε στον άνθρωπο να κινηθεί ελεύθερα όπου ήθελε, έχοντας τη συσκευή στο χέρι του. Η εφεύρεσή του έμεινε, εννοείται στην ιστορία. Οπως και ο τρόπος που την εγκαινίασε.
Στις αρχές του ’60, ο Κούπερ εργαζόταν στη Motorola. «Τότε, αν ήθελες τηλέφωνο, έπρεπε να το πάρεις από την AΤ&T. Και δεν μπορούσες να το αγοράσεις, αλλά το νοίκιαζες», θυμάται μιλώντας στο Bloomberg. Εκείνη την εποχή η AΤ&T είχε ανακοινώσει ότι θα απελευθερώσει τον κόσμο από τα καλώδια, παρουσιάζοντας το σύστημα για τα τηλέφωνα αυτοκινήτου.
«Τότε μου ήρθε η ιδέα ότι έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που θα είναι πραγματικά φορητό, στο χέρι του ανθρώπου. Σταματήσαμε να κάνουμε τα πάντα στην εταιρεία και δουλέψαμε πάνω σε αυτό».
Η ομάδα του Κούπερ άρχισε να το σχεδιάζει το Νοέμβριο του 1972. Τρεις μήνες αργότερα, είχαν στα χέρια τους ένα λειτουργικό πρωτότυπο.
Ηρθε λοιπόν η ώρα της παρουσίασης. Στις 3 Απριλίου του 1973, η Motorola θα έδινε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη. Ομως, νωρίτερα, ο Κούπερ και οι συνεργάτες του προσεγγίστηκαν από δημοσιογράφους.
«Σκέφτηκα »γιατί να μην το δοκιμάσω κανονικά;». Και κανονικά σημαίνει να περπατήσω στο δρόμο, όπως και έκανα». Θυμάται ο Κούπερ, που παραδέχεται ότι ήθελε να εντυπωσιάσει τους δημοσιογράφους.
Ποιον πήρε λοιπόν τηλέφωνο; Τον επικεφαλής της AT&T. «Το σήκωσε και του είπα ποιος είμαι. Του είπα »σε καλώ από κινητό τηλέφωνο. Κανονικό κινητό, προσωπική φορητή συσκευή». Από την άλλη άκρη της γραμμής υπήρξε σιωπή», διηγείται ο Κούπερ.
Βέβαια, όπως παραδέχεται ο Αμερικανός, η μεγάλη του αγωνία δεν ήταν αν θα το… σήκωνε ο αντίπαλός του για να την πειράξει. «Δεν ξέραμε καν αν θα γινόταν μία ιστορική πρώτη κλήση. Ανησυχούσαμε για το αν θα δούλευε το κινητό όταν θα το ανοίγαμε. Αλλά ευτυχώς, λειτούργησε».