Με τελικό προορισμό την Θεσσαλονίκη αναχώρησε πριν από λίγο το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από το λιμάνι της Κω. Έπειτα από επίσημη ενημέρωση από τις λιμενικές αρχές του νησιού το πλοίο θα πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο δρομολόγιο, με ενδιάμεσους σταθμούς σε Κάλυμνο και Λέρο.

Από το βράδυ της Τρίτης προέκυψε μεγάλη σύγχυση με τη διαδρομή του πλοίου, καθώς οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν να οδηγείται στο λιμάνι του Πειραιά. Μέχρι και νωρίς σήμερα δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό, με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει τον τελικό του προορισμό.
Το πλοίο είχε εντολή να αναχωρήσει αρχικά για τον Πειραιά, ωστόσο θα «δέσει» στη Θεσσαλονίκη, αφού σταματήσει σε Κάλυμνο και Λέρο, απ” όπου θα παραλάβει άλλους 1.000 μετανάστες. Η επιλογή της Θεσσαλονίκης, δείχνει να μην είναι διόλου τυχαία, καθώς, κατά πληροφορίες, επιλέχτηκε για να φύγουν οι μετανάστες προς τα Σκόπια.
Εν τω μεταξύ, νέες καραβιές με παράνομους μετανάστες από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου φτάνουν και σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά. Νωρίς το πρωί κατέφτασε πλοίο με 500 μετανάστες, ενώ αργότερα έδεσε άλλο ένα πλοίο με 1.500. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες δεν έχουν συγγενείς ή φίλους να φιλοξενηθούν και οδηγούνται στο κέντρο της Αθήνας παίρνοντας τον ηλεκτρικό. Κάποιοι κοιμούνται στα παγκάκια και σε παρκάκια, μετατρέποντας την Ομόνοια και άλλες πλατείες σε υπαίθριους χώρους φιλοξενίας.
Η κατάσταση στα νησιά είναι εκρηκτική, αφού η έλλειψη κέντρων πρώτης υποδοχής σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Οι άνθρωποι αυτοί αναζητώντας καταφύγιο, τροφή και εργασία έρχονται στην Αθήνα. Έτσι σχηματίζουν μικρές μικρές ομάδες και κάνουν την εμφάνισή τους στις πλατείες Ομόνοιας και Βικτορίας και τις πέριξ περιοχές.