Η ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα ειδικών από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στον κόλπο της Κοιλάδας στην Ερμιονίδα  στη Πελοπόννησο, ενώ έψαχναν για ενδείξεις για το αρχαιότερο χωριό στην Ευρώπη. Ενώ είχαν την ελπίδα να βρουν ίχνη που χρονολογούνται πριν τουλάχιστον 8.000 χρόνια, η εύρεση της αρχαίας πόλης δεν είναι λιγότερο σημαντική.

Θέα του Αργολικού από το Terra Submersa
Η έρευνα, που ξεκίνησε από το 2014 στην θαλάσσια περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι με την αποστολή Terra Submersa και το ηλιακό σκάφος Planet Solar, διεξάγεται υπό την διεύθυνση της Προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Δρ Αγγελικής Γ. Σίμωσι και του Διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής καθηγητή Karl Reber, με υπεύθυνους επί τόπου την καταδυόμενη αρχαιολόγο της ΕΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα και τον λέκτορα ελληνικής προϊστορίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης Julien Beck.

Η αρχαία ελληνική πόλη βρέθηκε στον κόλπο της Κοιλάδας στην Ερμιονίδα, στην Πελοπόννησο
Αρχαίες οχυρώσεις
Οι ερευνητές εντόπισαν μια σειρά από τεράστια πεταλόσχημα θεμέλια δίπλα σε μια γραμμή από τοίχη, τα οποία πιστεύεται ότι ήταν πύργοι άμυνας της πόλης. Ωστόσο, οι κατασκευές είναι μοναδικές και κανείς ποτέ δεν τα έχει ξαναδεί στην Εποχή του Χαλκού στην οποία ανήκουν τα ερείπια. Ο καθηγητής Julien Beck του Πανεπιστημίου της Γενεύης, δήλωσε ότι τα θεμέλια είναι «μαζική φύσεως, άγνωστης στην Ελλάδα μέχρι τώρα».
«Η σημασία της ανακάλυψης μας οφείλεται εν μέρει στο μεγάλο μέγεθος. Πρέπει να υπήρχε μια τούβλινη υπερκατασκευή πάνω από το λίθινο θεμέλιο. Οι πιθανότητες να εντοπίσουμε αυτά τα τοίχη κάτω από το νερό είναι εξαιρετικά λίγες. Το πλήρες μέγεθος της εγκατάστασης δεν είναι ακόμη γνωστό. Δεν ξέρουμε γιατί περιβάλλεται από οχυρωματικά έργα», πρόσθεσε ο Beck.