ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Ακόμα και στην Ουγκάντα, η Ορθοδοξία προχωρά

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ κ. ΙΩΝΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ


30 Σεπ 2015 0:50:19

Ακόμα και στην Ουγκάντα, η Ορθοδοξία προχωρά

Προχωρούν τα πράγματα, προς το καλύτερο, ακόμα και στην Ουγκάντα της Αφρικής. Προοδεύει και η ορθόδοξη ιεραποστολή, όπως μεταφέρει μέσω της «Ε», ο μητροπολίτης Ουγκάντα κ. Ιωνάς, που βρέθηκε χθες στη Λάρισα. Μάλιστα, τα επόμενα 1- 2 χρόνια, σχεδιάζεται η δημιουργία του πρώτου ορθόδοξου πανεπιστημίου! Σημαντικό γεγονός είναι και η αλλαγή θρησκεύματος σε χωριό της Ουγκάντα. Όλοι οι κάτοικοι, μετά από κατάλληλη κατήχηση, από μουσουλμάνοι έγιναν χριστιανοί και βαπτίστηκαν. Πρώτος- πρώτος ο... ιμάμης, που πείστηκε πρώτα και έπεισε όλους τους υπόλοιπους!

Φιλοξενούμενος από τον ιεραποστολικό σύλλογο «Πορεία Αγάπης», συνάντησε το Δ.Σ. του συλλόγου, που εδρεύει στη Λάρισα (Κωλέττη 5-Τηλ.610319) και ενημέρωσε για την πορεία του έργου στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Ουγκάντα. Η «Πορεία Αγάπης» συνδέεται με τον μητροπολίτη Ιωνά από πολλά έτη, μέλη της οποίας κατ’ επανάληψη επισκέφθηκαν τη Μητρόπολή του και συνεχίζουν μια σταθερή και άριστη συνεργασία σε θέματα Ορθοδόξου Ιεραποστολής στη χώρα αυτή και κυρίως σε προγράμματα εκπαίδευσης και υγείας. Με ικανοποίηση ο σύλλογος, πληροφορήθηκε για την πρόοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ουγκάντα και ιδιαιτέρως στο πρόγραμμα και εκπαίδευσης και στην ανάπτυξη του Γυμνασίου των Ελλήνων Αστυνομικών (έργο της ομοσπονδίας αστυνομικών Π.Ο.ΑΣ.Υ),προ 10ετίας περίπου. Σήμερα λειτουργεί ως Εκπαιδευτήριο της ι.μ. Ουγκάντα, με 500 μαθητές και οικοτροφείο μαθητών.
Ο κ. Ιωνάς περιέγραψε την προσπάθεια στο θέμα της εκπαίδευσης, της οργάνωσης της μητροπόλεως σε θέματα πνευματικού περιεχομένου (στελέχωση ενοριών), ειδίκευση στελεχών σε θέματα γεωργοκτηνοτροφίας, υγείας, καλλιέργειας της γης κλπ, ώστε να καταστεί οικονομικά αυτόνομη. Ειδικά σε θέματα εκπαίδευσης αναφέρθηκε στην αρχική και αποτελεσματική προσπάθεια του κ. Ιωνά (ως αρχιμανδρίτη τότε στην ι.μ. Κένυας) με τον νυν Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, που ξεκίνησαν πειραματικά (πιλοτικά) τη λειτουργίας εκπαιδευτικής μονάδας και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλη την Κένυα και την Ορθόδοξη Ιεραποστολή γενικότερα στην Αφρική και αλλού. Η «Πορεία Αγάπης» συνεχίζει την καλή συνεργασία με τον κ. Ιωνά και τους συνεργάτες ιερείς (π. Ιωάννη KIBOUKAS KAI π. Αντώνιο MUTIABA),που λειτουργούν πρότυπες μονάδες εκπαιδευτικές αλλά και μονάδα γεωργίας και κτηνοτροφίας! Έτσι συμβάλλουν τα μέγιστα στην αυτονομία του Ορθοδόξου Ιεραποστολικού τους έργου.
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η φωτογραφία προφίλ του χρήστη ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ
smountzouris@gmail.com  "    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου