Η απόφαση για την  ανάπτυξη  πενήντα Αμερικανών αξιωματικών των Καταδρομών  στην Συρία, με σκοπό την παροχή  συμβουλών αποτέλεσε σημείο κόντρας ΗΠΑ-Ρωσίας.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ  την Παρασκευή ότι θα αναπτύξει χερσαία στρατεύματα στην Συρία για να βοηθήσει τις συμμαχικές δυνάμεις να αγωνιστούν κατά του  ισλαμικού  κράτους, ήρθε η άμεση ρωσική αντίδραση, αναφέρει δημοσίευμα του δυτικού τύπου.
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι η τελευταία κίνηση από την κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «πόλεμο μέσω αντιπροσώπων» στην Μέση Ανατολή . Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η τρέχουσα κατάσταση επτείνει  την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.
Η παρατήρηση της Ρωσίας ήρθε μετά την ανακοίνωση του Λευκού  Οίκου  δια μέσω του εκπροσώπου  του,  Josh Earnest, ο οποίος  ανακοίνωσε σε συνέντευξη την Παρασκευή το απόγευμα η είδηση ​​ότι 50 Αμερικανοί κομάντος θα μεταβούν στην Συρία για να βοηθήσουν την συριακή αντιπολίτευση στην καταπολέμηση των μαχητών του  ISIS στην χώρα. Πολλοί θεωρούν την απόφαση αυτή για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Συρία ως  μια σημαντική αναδίπλωση  των προηγούμενων θέσεων, στις οποίες δεν γινόταν καν λόγος από τον Μ. Ομπάμα για χερσαία εμπλοκή των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση αυτή «μονομερώς και χωρίς καμία αναφορά στην ηγεσία της Συρίας,» ανέφερε στο BBC ο  Λάβροφ. «Είμαι πεπεισμένος ότι ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Ρωσία, φυσικά, θέλουν κάθε είδους αδιαφάνεια σε ένα λεγόμενο πόλεμο δια αντιπροσώπων . Αλλά για μένα είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή καθιστά το έργο της συνεργασίας μεταξύ των δύο στρατών ακόμη πιο σημαντική. » Πρόκειται  προφανώς για μια διπλωματική προειδοποίηση εκ μέρους της Μόσχας για τα επερχόμενα γεγονότα…
Παρά το γεγονός ότι η  υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχικές δυνάμεις διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον  του ISIS στην Συρία, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν πρόσφατα την  εκπαίδευση στην χώρα και επέλεξαν να παρέχουν εξοπλισμό και όπλα στους αντάρτες της αποκαλούμενης μετριοπαθούς αντιπολίτευσης .
Ωστόσο, σύμφωνα με  Αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο την Παρασκευή , ‘‘η συμμετοχή της Ρωσίας στην Συρία και στην  Ουκρανία έχει αναγκάσει τις ΗΠΑ να επικεντρωθούν  εκ νέου με νέες δράσεις  στην Συρία , και να αλλάξουν  τις προοπτικές  για να δούμε την Ρωσία ως αντίπαλος και όχι ως σύμμαχο‘‘.
Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, η Μόσχα δια μέσου του Σεργκέι Λαβρώφ ,έδωσε το στίγμα των προθέσεων της για την αμερικανική παρουσία στην Συρία. Οι Ρώσοι θεωρούν την Συρία χώρα που ανήκει στην δική τους σφαίρα επιρροής, ενώ οι Αμερικανοί όχι. Απο την άλλη πλευρά ο Αμερικανός Πρόεδρος θέλει να πράξει κάτι στον πόλεμο εναντίον  του ISIS, μετά τις ρωσικές επιτυχίες. Η παρουσία Αμερικανών και Ρώσων στρατιωτικών στην Συρία περιπλέκει επικίνδυνα την ‘‘επόμενη ημέρα‘‘ στην χώρα οδηγώντας την κόντρα των δύο υπερδυνάμεων στα άκρα.