ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΤΑΡ. ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ 20% ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "
18/12/2013
Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική επενδυτική απόφαση που ελήφθη για την έναρξη κατασκευής του αγωγού TAP.
 
 

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της Κομισιόν σημειώνεται πως με την απόφαση αυτή επιβεβαιώνεται πως η Ευρώπη θα λαμβάνει 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το 2019.
Επίσης, υπογραμμίζεται πως «όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν έως τώρα συμπεριλαμβανομένης της επιλογής του αγωγού TAP για τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη υπόκυπταν σε αυτή την τελική επενδυτική απόφαση».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι η απόφαση της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ αποτελεί στρατηγική πύλη για ισχυρότερη ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και ουσιώδη εξέλιξη για τη διαφοροποίηση στην προμήθεια ενέργειας προς όφελος των ευρωπαίων καταναλωτών και των επιχειρήσεων.
Από την πλευρά του ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ τόνισε ότι με αυτόν τον αγωγό υπάρχει προσδοκία για την κάλυψη του 20% των αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο μακροπρόθεσμα.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο πρέσβη, στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ στο Μπακού, απόντος του πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών, ύστερα από βλάβη που καθήλωσε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.
Στην τελετή, κατά την οποία υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ των εταιρειών που απαρτίζουν την κοινοπραξία του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ στην Κασπία, για την έναρξη των εργασιών εξόρυξης του φυσικού αερίου και την κατασκευή του αγωγού TAP, παρέστησαν μαζί με ομολόγους τους ευρωπαϊκών χωρών, και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, Έντι Ράμα, και της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου