ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ενστάσεις για το ν/σ φόρου ακινήτων. ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "
20/12/2013
Ενστάσεις σχετικά με τη συνταγματικότητα βασικών διατάξεων του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων διατύπωσε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.
 
 
 

 
 
 
 
 
Το Επιστημονικό Συμβούλιο εκφράζει επιφυλάξεις ως προς τη συνταγματικότητα της εισαγωγής εισοδηματικών κριτηρίων στο φόρο που επιβάλλεται επί της περιουσίας.
Παραπέμπει σε αποφάσεις ευρωπαϊκών συνταγματικών δικαστηρίων της Γαλλίας και της Γερμανίας όπου αναφέρεται ότι η επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να θίγει τον πυρήνα του δικαιώματος της ιδιοκτησίας καθώς και ότι «ο φόρος πρέπει να καταβάλλεται ετησίως από τα εισοδήματα τα οποία προέρχονται κατά συνήθη χρήση από τη συγκεκριμένη περιουσία».
«Ο φόρος κατοχής της περιουσίας πρέπει να μπορεί να καταβάλλεται δια των εισοδημάτων που παράγει αυτή και συνεπώς για να είναι η φορολόγηση της περιουσίας συνταγματικώς ανεκτή ή πρέπει η κατοχή της να συνδέεται και με παραγωγή εισοδήματος», τονίζει το Επιστημονικό Συμβούλιο.
Ενστάσεις εκφράζει και για τις «εκπτώσεις» στον φόρο με βάση εισοδηματικά κριτήρια: «Η σύνδεση τυχόν απαλλαγών ή μειώσεων από τον φόρο με κριτήρια μη συνδεόμενα με το είδος και την αξία του αντικειμένου του φόρου (ακίνητη περιουσία) ή με την προσωπική φοροδοτική ικανότητα (ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα) ή με τη συνολική αξία της περιουσίας του δεν φαίνεται να βρίσκεται σε αρμονία με το άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος».
Επιπλέον, σημειώνει πως η προϋπόθεση που θέτει ο νόμος να μην έχει κάποιος ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο προκειμένου να δικαιούται εκπτώσεις έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον σκοπό της διάταξης που είναι η απαλλαγή προσώπων που βρίσκονται σε «οικονομική αδυναμία πληρωμής».
Οι παρατηρήσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αφορούν τη ρύθμιση (άρθρο 22 παράγραφος 6) που χαρακτηρίζει εκπιπτόμενες τις δαπάνες πραγματικών συναλλαγών υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαφέρουν από την «αγοραία» αξία τους.
Τη χαρακτηρίζει ως «προβληματική» και σημειώνει ότι «κατά την εφαρμογή της προτεινόμενης ρύθμισης θα προκύψει σειρά πρακτικών προβλημάτων ως προς το ζήτημα της απόδειξης της συνδρομής της συγκεκριμένης προϋπόθεσης, ειδικώς σε περιπτώσεις χορήγησης εκπτώσεων ή άλλων παροχών καθώς και στον κλάδο παροχής υπηρεσιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου