ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Σύγκρουση για τους πλειστηριασμούς

ΠΗΓΗ : pentapostagma.gr

σύγκρουση-για-τους-πλειστηριασμούςΣήμερα το βράδυ αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο που θέτει κριτήρια για την προστασία των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς. 

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που «παγώνει» τους πλειστηριασμούς μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014. Το βράδυ αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία. 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά την απόσυρση διατάξεων για φοροαπαλλαγές σε εξωχώριες εταιρείες. 

Για το επίμαχο θέμα των πλειστηριασμών οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου καθορίζουν τρία συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου οι δανειολήπτες να προστατεύονται από τον πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας τους. Πιο συγκεκριμένα η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 200.000 ευρώ, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα χωρίς τις κρατήσεις να φτάνει μέχρι τα 35.000 ευρώ και η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας το οφειλέτη να είναι μέχρι 270.000 ευρώ, ενώ οι τραπεζικές καταθέσεις να μη ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ. 

Το υπουργείο Ανάπτυξης υπολογίζει ότι περίπου το 90% των δανειοληπτών που βρίσκονται στο «κόκκινο» προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς και το νέο έτος. 

Όσοι, όμως, ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να είναι σε θέση να καταβάλλουν δτην ελάχιστη δόση που είναι ίση με το 10% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος τους όταν φτάνει έως τα 15.000 ευρώ και 20% για περισσότερα από 15.000 ευρώ. εάν για τρεις μήνες ο οφειλέτης δεν καταφέρει να δώσει τις δόσεις τότε αυτόματα αίρεται η προστασία από τους πλειστηριασμούς. 

Κάθε δανειολήπτης που θέλει να ενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρει τα πλήρη στοιχεία του, στοιχεία επικοινωνίας και περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να αποδεικνύεται ότι πληρούν τα κριτήρια αλλά και λεπτομερή αναγραφή των κινήσεων του λογαριασμού που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τους τελευταίους 24 μήνες.

Επιπλέον οι τράπεζες θα ζητούν: 
α. αντίγραφα τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί μετά την 1.1.2007 καθώς και τα φύλλα υπολογισμού αξίας ακινήτου για ακίνητα που αποκτήθηκαν έπειτα από αυτή την ημερομηνία, 

β. βεβαίωση συγκριτικών στοιχείων της αρμόδιας φορολογικής αρχής με αναφορά επί του ποσού του ακινήτου για ακίνητα εκτός του αντικειμενικού προσδιορισμού, 

γ. αντίγραφα τελευταίων δηλώσεων Ε1 και Ε9, 

δ. αποδεικτικό έγγραφο για το ύψος των καταθέσεων που διατηρούσαν πριν από την 20ή Νοεμβρίου 2013.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου