ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΔΝΤ πιέζει ΕΕ και ΕΕ πιέζει Αθήνα

Και όλοι μαζί παίζουν με τον χρόνο
27/01/2014
Σε νέες Συμπληγάδες αναμένεται να βρεθεί και σήμερα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, η χώρα μας.
Αν και επισήμως το «ελληνικό ζήτημα» δεν είναι στην ατζέντα, η επί μακρόν απουσία της τρόικας, σε συνδυασμό με τις αρνητικές δηλώσεις του προέδρου του ευρωπαϊκού οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθιστούν για άλλη μια φορά βαρύ το κλίμα.
Η Αθήνα, δια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αναμένεται να επιμείνει πως έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και πως οι εκκρεμότητες αποτελούν αντικείμενο ρύθμισης του προσεχούς διαστήματος.
Στην πραγματικότητα, η εμπλοκή δεν προέρχεται από δευτέρου επιπέδου καθυστερήσεις, αλλά επειδή εξακολουθεί υφιστάμενη η διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό.
Τα μηνύματα που εξακολουθούν να εκπέμπονται από το Ταμείο είναι πως οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευτεί να καλύψουν το χρηματοδοτικό αυτό κενό, κάτι που, σύμφωνα με το Καταστατικό του ΔΝΤ, είναι αναγκαίο για να συνεχιστεί η εκ μέρους του συμμετοχή στη χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ’ς, που επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο του ΔΝΤ, το Ταμείο δεν αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα, αρκεί να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.
«Εκτιμώ πως δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να υπογράψει η Ευρωζώνη τη διασφάλιση συνέχισης της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα», ανέφερε από την πλευρά του στο πρακτορείο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σημειώνοντας πως η Τρόικα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση της Ελλάδας πριν τα μέσα Μαΐου.
«Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να καθυστερεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε επείγουσα ανάγκη για κεφάλαια, καθώς έχει το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού και η κυβέρνηση μπορεί να χρηματοδοτήσει τις τρέχουσες ανάγκες της. Τα κεφάλαια θα χρειαστούν όταν η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει το χρέος της και το ραντεβού επ' αυτού πηγαίνει για τα μέσα Μαΐου», σχολίασε.
Ο αξιωματούχος, δήλωσε, τέλος, ότι δεν έχει γίνει ακόμα καμία συζήτηση σχετικά με ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, το οποίο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι μπορεί να είναι απαραίτητο αν η Ελλάδα δεν ανακτήσει πλήρως την πρόσβασή της στις αγορές έως το 2015.
Επί του θέματος, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο επιστροφής της χώρας στις αγορές πριν από τις ευρωεκλογές – κάτι που θα μετρήσει θετικά και ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα.
Δυσπιστία στο Νταβός
Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε αυτές τις μέρες το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, από όπου και το ρεπορτάζ του περασμένου Σαββάτου στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, υπό τον τίτλο «Θέμα ταμπού η Ελλάδα».
«Η χρεοκοπημένη χώρα του ευρώ θέλει να επιστρέψει φέτος στις αγορές, αλλά οι ισχυροί της πολιτικής και οικονομικής σκηνής στο Νταβός δεν το πιστεύουν και σχεδόν κανείς δεν θέλει να μιλά για αυτό», αναφέρεται σχετικά και προστίθεται ότι ο Μπάρι Άιχενγκριν, οικονομολόγος από το Μπέρκλεϊ απάντησε αινιγματικά στην ερώτηση για την προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές.
«Η χώρα έχει συχνά διαψεύσει ελπίδες. Ενδεχομένως η Αθήνα χρειάζεται απλώς χρόνο», απάντησε σηκώνοντας τους ώμους, σημειώνει ο δημοσιογράφος και επισημαίνει ότι η Ελλάδα αναφέρθηκε μόνο μια φορά σε μια πολλά υποσχόμενη ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων, παρά το γεγονός ότι ήταν η χώρα στην οποία εκδηλώθηκε η κρίση και υπήρχαν θέματα να συζητηθούν.
«Η οικονομία της χώρας θα παρουσιάσει επιτέλους ανάπτυξη και θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Ταυτόχρονα αυξάνεται η ανεργία και το χρέος. Πώς συμβιβάζονται αυτά με το γεγονός ότι η χώρα ανακοίνωσε την επιστροφή της στις αγορές στο τέλος του χρόνου;», ερωτά τον καθηγητή του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ, ο οποίος απαντά:
«Φοβάμαι πως δεν συμβιβάζονται. Ακόμη και με την υποστήριξη της ΕΚΤ, θα πρόκειται για μικρά ποσά, με μικρές περιόδους αποπληρωμής και θα είναι δύσκολο να βρεθούν επενδυτές. Κατά πόσο ισχύουν οι αισιόδοξες προβλέψεις, αυτό το γνωρίζουν μόνον οι Έλληνες».
Ο πρώην τραπεζίτης Άξελ Βέμπερ περιγράφει από την πλευρά του τις ευρωεκλογές ως την μεγαλύτερη πρόκληση εντός του 2014 μαζί με τα στρες-τεστ των τραπεζών και προβλέπει ότι τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα κερδίσουν μεγάλη δύναμη, γεγονός το οποίο θα δυσκολέψει την λήψη αποφάσεων στις Βρυξέλλες.
Στο επίκεντρο βρίσκονται, αναφέρει το ρεπορτάζ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, ακόμη και η Ελλάδα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ της ριζοσπαστικής αριστεράς καλλιεργεί μετά το ξέσπασμα της κρίσης συναισθήματα κατά των Βρυξελλών και του ευρώ και θα μπορούσε με μια εκλογική επιτυχία να ανατρέψει την κυβέρνηση Σαμαρά.
Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη στην πρόσφατη μελέτη της PricewaterhouseCoopers (PwC), σύμφωνα με την οποία στο τέλος του έτους το 40% των δανείων δεν θα εξυπηρετείται, για να επισημάνει ότι έτσι αυξάνεται η πίεση προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προσπαθεί να μεταδώσει θετική διάθεση.
«Με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, ελπίζει ότι θα καταφέρει να περιορίσει την δυσαρέσκεια των πολιτών. Την ίδια ώρα θέλει να εμφανίζεται ως σκληρός διαπραγματευτής με τις Βρυξέλλες. Ο κ. Σαμαράς έχει προειδοποιήσει τους εταίρους του ότι, αν δεν δώσουν μια ένδειξη ότι προτίθενται να βοηθήσουν στην μείωση του χρέους, είναι πιθανό αυτό να πληρωθεί στις κάλπες του Μαΐου», συνεχίζει το ρεπορτάζ και επισημαίνει ως πρόβλημα το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ των παραχωρήσεων και της αυστηρής στάσης προς τις χρεοκοπημένες χώρες, καθώς «οι μεγάλες υποσχέσεις μπορεί να στείλουν στην Δυτική Ευρώπη τους ψηφοφόρους στους ευρωσκεπτικιστές».
«Οι υποτιθέμενες καλές ειδήσεις από την Αθήνα είναι το ίδιο βολικές για τις χώρες-πιστωτές όσο και για τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η ανάπτυξη έρχεται, τα δάνεια θα αποπληρωθούν. Αυτή η είδηση ακούγεται ευχάριστα», καταλήγει το δημοσίευμα.
Θετικός ο Σουλτς
«Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, για πρώτη φορά υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στη «Μπιλντ», υπογραμμίζοντας ότι «η τρόικα δεν είναι πάνω από όλα» και ότι «είναι λάθος να εστιάζουμε μόνο στις περικοπές»
Ο κ. Σουλτς αρνείται πάντως ότι η Γερμανία λέει συχνά όχι στα αιτήματα των εταίρων της, όπως το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Δεν λέμε συχνά όχι. Από τα 700 δισεκατομμύρια των εγγυήσεων που προορίζονται για κράτη και τράπεζες, τα 400 προέρχονται από τη Γερμανία. Το γεγονός ότι οι Γερμανοί επιμένουν να γίνεται προσεκτική διαχείριση των χρημάτων, είναι εντελώς φυσιολογικό».
 
ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου