ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

«Χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΟΥΡΙΡ»
27/01/2014
Το γεγονός πως το 2013 αποτέλεσε για τον τουρισμό στην Ελλάδα μια χρονιά-ρεκόρ, προβάλλει σε δημοσίευμά της η αυστριακή εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας «Κουρίρ».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα, ο ελληνικός τουρισμός αντιπροσωπεύει το 16% του ΑΕΠ, τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά την προηγούμενη χρονιά κατά 15% και ανήλθαν μέχρι τέλη Νοεμβρίου σε 10,83 δισ. ευρώ, ο των τουριστών έφθασε τα 17,6 εκατ. ευρώ, ενώ για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια υπήρξε πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Παράλληλα, στο δημοσίευμα ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ εξηγεί διεξοδικά τις εξελίξεις, τις προοπτικές και τους στόχους του ελληνικού τουρισμού, κάνοντας ειδικές αναφορές στους Αυστριακούς επισκέπτες στην Ελλάδα.
Οι Αυστριακοί είναι ιδιαίτερα πιστοί επισκέπτες της Ελλάδας με πολύπλευρα ενδιαφέροντα, οι αυστριακές αερογραμμές Austrian Airlines έχουν πτήσεις προς 21 ελληνικούς προορισμούς η αεροπορική εταιρεία Niki προς 19 προορισμούς, ανάμεσα στους οποίους πολλά μικρότερα νησιά, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι μπορούν να βρουν ελκυστική και τη χειμερινή Ελλάδα.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, όσον αφορά στον χειμερινό τουρισμό, δεν είναι και τόσο γνωστό ότι η Ελλάδα διαθέτει 20 χιονοδρομικά κέντρα, με το πλέον δημοφιλές από αυτά, τον Παρνασσό, να απέχει μόλις 150 χιλιόμετρα από την Αθήνα και καμιά δεκαριά χιλιόμετρα από τους αρχαίους Δελφούς, έχοντας μάλιστα και το ηχηρό όνομα «Όρος των Μουσών» και προσφέροντας όλες τις δυνατότητες για σκιέρ σε 2.300 μέτρα υψόμετρο, μαζί με νυκτερινή ζωή στην Αράχοβα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, καθώς το 70% των επισκεπτών καταφθάνει στο διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου και για τον λόγο αυτό ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ θέτει νέα κέντρα βάρους : θρησκευτικό τουρισμό για ορθόδοξους πιστούς από τη Ρωσία, πακέτα θεραπειών για ιατρικό τουρισμό από γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, όπως επίσης πρωτότυπες τοποθεσίες εκδηλώσεων για μεγάλα συνέδρια, ενώ ευπρόσδεκτοι είναι τώρα ξένοι επενδυτές -- κάτι που δεν συνέβαινε πάντα.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι, όπως όλη Ελλάδα έτσι και ο τουρισμός της πέρασαν ταραγμένες περιόδους αλλά υπήρξε ευτυχής κατάληξη, με το 2013 να είναι χρονιά ρεκόρ με 17,6 εκατ. επισκέπτες, που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 13%. Επίσης, όπως επιβεβαιώνουν οι ταξιδιωτικοί επιχειρηματίες το 2014 θα είναι ακόμη καλύτερο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή η επιτυχία είναι απολύτως απαραίτητη, καθώς οι εικασίες για χρεοκοπία και η ειδησεογραφία για διαδηλώσεις και απεργίες είχαν αποθαρρύνει πολλούς επισκέπτες το 2012, αλλά αυτά έχουν περάσει και η ελληνική προεδρία στην ΕΕ μπορεί να μη φέρει μαζικά επισκέπτες στη χώρα, ωστόσο θα υπάρχει θετικές αναφορές στα Μέσα Ενημέρωσης.
Γερμανία και Βρετανία είναι οι δύο χώρες, που με δύο εκατ. η καθεμιά, έχουν τους περισσότερους τουρίστες στην Ελλάδα, ενώ από την Αυστρία υπήρξε το 2013 μια αύξηση κατά 26%, με τα ελληνικά αεροδρόμια να καταγράφουν συνολικά 324.000 αφίξεις Αυστριακών επισκεπτών.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Κουρίρ» καταλήγει αναφέροντας πως το 2014 η ελληνική οικονομία αναμένει μια μικρή ανάπτυξη της τάξης του 0,6 ο/ο, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, ενώ όπως τονίζει ο γγ του ΕΟΤ, ο τουρισμός δημιουργεί 950.000 θέσεις εργασίας, κάτι που είναι το πλέον σημαντικό, τη στιγμή που η ανεργία βρίσκεται στο 27,4%.
 
ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου