ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

«ΟΧΙ» ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
05/02/2014
Με την Ελβετίδα υπουργό Οικονομικών Λεβίνε Βίντμερ- Σλουμπφ συναντήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με σκοπό την προώθηση συμφωνίας για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία.

Παρά το γεγονός πως η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, όπως διαβεβαίωσαν οι δύο πλευρές, η ελβετική πλευρά επιμένει στην αρχική της στάση χαρακτηρίζοντας αδύνατη μια αναδρομική φορολόγηση.
Η Ελβετίδα υπουργός χαρακτήρισε παρωχημένο το μοντέλο παλιότερων συμφωνιών της Ελβετίας με άλλες χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία, περί αναδρομικής φορολόγησης καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες. Υποστήριξε μάλιστα πως η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί προς μία διαφορετική κατεύθυνση.
Ωστόσο, η κ. Σλουμπφ εμφανίστηκε θετική στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών από εδώ και στο εξής, πάντα μέσα στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών τις οποίες έχουν υπογράψει οι χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ και του G20.
Παράλληλα, η Ελβετίδα υπουργός δεν απάντησε για το ύψος των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία ενώ σε ερώτηση για το αν έχει διαπιστωθεί εκροή καταθέσεων από τη χώρα της προς άλλες χώρες δήλωσε ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο.
Ακόμη υποστήριξε ότι παρατηρείται η τάση αρκετοί καταθέτες, όπως Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί να γνωστοποιούν το ύψος των καταθέσεών τους.
«Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί μεγάλες θυσίες, ζητάμε τη συνδρομή της Ελβετίας ώστε οι Έλληνες που έχουν μη φορολογηθέντα χρήματα στην Ελβετία να φέρουν και αυτοί ένα μέρος του βάρους», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας.
Επίσης, επέμεινε στην άποψη ότι η συμφωνία φορολόγησης θα πρέπει να έχει αναδρομικό χαρακτήρα «με έναν τρόπο δίκαιο, προκειμένου να συμβάλουν επαρκώς στην εθνική προσπάθεια και οι πολίτες με μη φορολογημένες καταθέσεις στο εξωτερικό».
Όπως έγινε γνωστό, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, με την ελβετική πλευρά να βάζει στο τραπέζι έναν «οδικό χάρτη» με πολλές ασάφειες ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει στο βρετανικό μοντέλο.
 
ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου