ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

ΠΣΕ: Αρνητικά πρόσημα στις αρχές του 2014 για τις εξαγωγές

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

11/03/2014
Ποδαρικό με αρνητικό πρόσημο για πρώτη φορά την τελευταία 4ετία έκαναν το 2014 οι ελληνικές εξαγωγές, καθώς συνεχίστηκαν οι πιέσεις στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, οι οποίες είχαν οδηγήσει και σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα (-0,2%) τη συνολική αξία των εξαγωγών και για το 2013.

Ωστόσο, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός του περιορισμού της έντασης των πιέσεων, όπως επίσης και οι πρώτες εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών για τη φετινή χρονιά.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των εκτιμήσεων της μηνός της ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο Ιανουαρίου η συνολική αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 4,3% (στα 2,12 δις ευρώ, έναντι 2,22 δις ευρώ του Ιανουαρίου του 2013). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αντίστοιχη μείωση προκύπτει (-4,3%) και εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών.
Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει συνολική αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 4,6% μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ ακόμη πιο ενθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, που κάνει λόγο για αύξηση της τάξης του 6,6%. Η αναγωγή του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, επί των συγκεκριμένων εκτιμήσεων δείχνει ότι οι εξαγωγές προϊόντων αναμένεται να αυξηθούν κατά 2-3%, σε επίπεδο έτους.
Η νέα υποχώρηση του Ιανουαρίου, έθεσε την αφετηρία υπολογισμού πορείας των εξαγωγών σε επίπεδο 12μήνου από το -1,6% (ήτοι σε σχέση με την περίοδο Φεβρουάριος 2012- Ιανουάριος 2013).
Σε ότι αφορά τη μείωση των εξαγωγών τον περασμένο Δεκέμβριο κατά 4,3%, αυτή αποδίδεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες (-9,1%), την ώρα που οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ εμφανίστηκαν ενισχυμένες σε ποσοστό 1,9%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες μειώθηκαν κατά 8,8%% και στις χώρες της ΕΕ κατά 1,7%.
Μετά τις σχετικές αυτές μεταβολές, το ποσοστό της συνολικής αξίας των εξαγωγών που αντιστοιχεί στα κράτη-μέλη της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 46,4% (έναντι 53,6% των Τρίτων Χωρών), ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει η αναλογία 65,6% υπέρ των χωρών της ΕΕ, έναντι 34,4% προς Τρίτες Χώρες.
Με άλλα λόγια, καταγράφεται στις αρχές του έτους μία στροφή των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ, έναντι αποστολών προς Τρίτες Χώρες.
Θετική αντίδραση σε πολλούς κλάδους
Στοιχεία που προσθέτουν αισιοδοξία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών τους προσεχείς μήνες, προκύπτουν από την εξέταση επιμέρους κλάδων εξαγωγικών δραστηριότητας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι κλάδοι εμφανίζουν θετικά πρόσημα, με κυριότερους πρωταγωνιστές τα Τρόφιμα (+4,6%), τις Πρώτες Ύλες (+6,8%), τα Χημικά Προϊόντα (+10,3%), τα Διάφορα Βιομηχανικά Προϊόντα (+18,3%) και τα Εμπιστευτικά Προϊόντα (+137,5%). Θετική είναι και η έστω και οριακή άνοδος των εξαγωγών των Βιομηχανικών Προϊόντων (+0,8%), καθώς ο κλάδος δέχονταν ισχυρές πιέσεις το προηγούμενο διάστημα.
Στον αντίποδα, υποχώρησαν οι εξαγωγές Ποτών-Καπνού (-8%), Ελαιολάδου (-76,6%), λόγω της μειωμένης τρέχουσας εσοδείας, Πετρελαιοειδών (-3,8%) και Μηχανημάτων (-6%), που απευθύνονται κυρίως σε Τρίτες Χώρες.
Νέα μεγάλη μείωση των εισαγωγών
Μεγαλύτερη ένταση και πιέσεις καταγράφονται στο εισαγωγικό εμπόριο, με τη συνολική αξία των εισαγωγών να μειώνεται περαιτέρω τον περασμένο Ιανουάριο κατά 9,4% (-3,3% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών). Σε επίπεδο 12μήνου (Φεβρουάριος 2013-Ιανουάριος 2014) προκύπτει μείωση της τάξης του 6,5%.

ΠΗΓΗ :  "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου