ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΙΟΒΕ: ΔΗΜΙΟΥΡΙΑ 35.000 ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

18/03/2014
Η αξιοποίηση της περιοχής του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού αναμένεται να συμβάλει στη σταδιακή δημιουργία 35.000 θέσεων εργασίας, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που διενήργησε για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Η μελέτη περιλαμβάνει αναλυτικά αποτελέσματα για τις επιδράσεις σε όλα τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη στην περίοδο 2014- 2025.
Στην εκτίμηση αυτή δεν συνυπολογίζονται οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου θα παρατηρηθεί σημαντική επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας, χάρη στη συνδυασμένη επίδραση της αυξημένης επενδυτικής ζήτησης και ιδιωτικής κατανάλωσης.
Ως αποτέλεσμα, στο τέλος της περιόδου εκτίμησης (2025) το ΑΕΠ θα είναι κατά 1,2% υψηλότερο από αυτό που θα ήταν αν δεν είχε παραχωρηθεί και αξιοποιηθεί η περιοχή.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ , η αξιοποίηση της περιοχής θα έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην εγχώρια οικονομίας, που θα συμβάλουν αποφασιστικά στη γενικότερη αναβάθμιση της αστικής περιοχής της Αττικής, δίνοντας παράλληλα μία σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι το επίπεδο της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς και το επίπεδο των συνολικών επενδύσεων θα είναι κατά 2,2% και 1,8%, αντίστοιχα, υψηλότερα στο τέλος της περιόδου.
Σε περίπτωση που δεν παραχωρηθεί η περιοχή του Ελληνικού, η αναγκαία ισοδύναμη δημοσιονομική πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοστεί για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, θα οδηγήσει σε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,3% τα δύο πρώτα χρόνια.
Την ίδια ώρα, η μη παραχώρηση της περιοχής θα έχει ως αποτέλεσμα μία απώλεια περίπου 14.500 θέσεων εργασίας την περίοδο 2014- 2015.
Επίσης, η αξιοποίηση της περιοχής εκτιμάται ότι θα συμβάλει και στη μόνιμη ενίσχυση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών με την εισροή κεφαλαίων κατά το στάδιο των κατασκευαστικών εργασιών αλλά και μακροχρόνια από τη μεταφορά εισοδημάτων (όπως, ενδεικτικά, από την προσέλκυση, ενδεχομένως, κατοίκων του εξωτερικού, ή έσοδα πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων κλπ).
Όπως υπογραμμίζει το ΙΟΒΕ: «Η εκκίνηση των εργασιών για την αξιοποίηση θα δώσει ένα ισχυρό σήμα στις διεθνείς αγορές, πως η Ελλάδα αλλάζει και είναι, πλέον, χώρα ανοικτή στις διεθνείς επενδύσεις και τη διεθνή επιχειρηματικότητα, ενισχύοντας περαιτέρω την εισροή πόρων».

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου