ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Το Κυπριακό για την οικονομία

ΜΕΛΕΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

18/03/2014
Την επίδραση της λύσης του κυπριακού ζητήματος μελέτησαν τρεις οικονομολόγοι.
Ο Άλεξ Αποστολίδης, ο Μουσταφά Μπεσίμ και η Φιόνα Μάλεν ερεύνησαν την οικονομική προοπτική και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου χωρίς διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος και μετά από μια συμφωνία με βάση το μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η μελέτη με τίτλο «Το μέρισμα από την ειρήνη στην Κύπρο» παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το κυπριακό τμήμα του PRIO (Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης του Όσλο) στις Βρυξέλλες.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, χωρίς λύση του Κυπριακού η απόδοση της οικονομίας και στις δύο κοινότητες θα έχει μεν θετικό πρόσημο, εφόσον εφαρμοστούν κατά γράμμα μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, δεν θα είναι ικανή να καλύψει, σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση, τα χρόνια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της οικονομίας και την εκτόξευση της ανεργίας.
Αντίθετα, η λύση του Κυπριακού θα έχει σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη και την ευημερία του νησιού.
Ολόκληροι τομείς, όπως ο κατασκευαστικός, που σήμερα έχουν δεχθεί πλήγμα από την κρίση, θα μπορέσουν να ανακάμψουν. Επιπλέον, επενδύσεις που σχετίζονται μόνο με τη λύση, όπως η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου και η πλήρης εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, θα δώσουν νέα πνοή στην οικονομία του νησιού.
Σε σχέση με αυτό, από την μελέτη προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής:

-Οι εδαφικές αναπροσαρμογές από τη λύση θα δημιουργήσουν ανάγκη για νέες κατοικίες με μεικτό εισόδημα που υπολογίζεται στα 1,3 δισ. ευρώ.
-Η ανοικοδόμηση της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, η αναβάθμιση του λιμανιού και τα υπόλοιπα έργα υποδομής που θα χρειαστούν θα φέρουν μεικτή επένδυση γύρω στα 5 δισ. ευρώ.
-Η κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Τουρκία, εφόσον πάντα υπάρξει λύση, θεωρείται εύλογη εξέλιξη που μπορεί να προσελκύσει επένδυση 3,2 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ :  "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου