ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Σε απόσταση αναπνοής από την τελική συμφωνία

Ρεαλιστική η επιστροφή στις αγορές

18/03/2014
Σε θρίλερ με πολλά κωμικοτραγικά στοιχεία εξελίχθηκε τελικά η τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς η συζήτηση έχει περιοριστεί σε ζητήματα ήσσονος ουσιαστικά σημασία, την ώρα που η χώρα πρέπει να επικεντρωθεί σε θέματα ανάπτυξης και επενδύσεων.

Σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή των Ι. Στουρνάρα και Χρ. Σταϊκούρα, εξετάστηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις, με τον υπουργό Οικονομικών να επισημαίνει, σε δήλωσή του, την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, χωρίς όμως να θέλει να δεσμευτεί για το πότε αυτές θα καταλήξουν οριστικά.
Οι πιέσεις συνεχίστηκαν και χθες, με την κυβέρνηση να εμμένει στη θέση της ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων το 2015, καθώς και ότι στο μέλλον η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων δεν συνδέεται με απολύσεις, με το δεύτερο κύμα των 12.500 διαθεσίμων έως το τέλος Μαρτίου να «κλείνει» με τη διαδημοτική κινητικότητα.
«Κοντά σε συμφωνία» βρέθηκε και το υπουργείο Εργασίας, καθώς όλα έδειχναν χθες πως η τρόικα υποχωρεί στο θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.

Στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, προωθείται μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες και των εισφορών που πληρώνει ο εργαζόμενος κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Η μείωση θα ενεργοποιηθεί από τον Ιούλιο.
Παράλληλα, θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξει πρόσθετη μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα από το 2016 ώστε να επιτευχθεί και ο μνημονιακός στόχος για μείωση μόνο των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.
Οι δύο ποσοστιαίες μονάδες (από τις 3,9 μονάδες συνολικά) θα προκύψουν από την κατάργηση του σκέλους που καταβάλλει σήμερα εργοδότης και εργαζόμενος στον ΟΑΕΔ.
Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, εκτός απροόπτου δεν θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση και τον κυρίαρχο ρόλο θα αναλάβει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, καθώς ήδη έχει υπάρξει σχετική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
 Αναμένεται να διευκρινιστεί μόνο το αν θα υπάρξει περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων μόνο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που βρίσκονται υπό αναδιάρθρωση
Οι τριετίες θα διατηρηθούν ως έχουν για τους εργαζόμενους. Ωστόσο δεν αποκλείεται η τελική συμφωνία να προβλέπει παρεμβάσεις για τους μακροχρόνια ανέργους.
«Σημαντικό» το πλεόνασμα
«Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού είναι σημαντική. Μειώνει την πιθανότητα ενός τρίτου προγράμματος και καθιστά λιγότερο αναγκαία νέα δάνεια από τον EFSF. Είναι επίσης προϋπόθεση για μία ελάφρυνση του χρέους», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank για την Ευρωζώνη Mark Wall, σε συνέντευξη στο naftemporiki.gr.
Ερωτηθείς πόσο ρεαλιστική είναι η επιστροφή του ελληνικού δημοσίου στις αγορές εντός του 2014 αναφέρει ότι «η επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά κρατικών ομολόγων δεν είναι μη ρεαλιστική. Οι αγορές φοβούνται λιγότερο από πριν το ρίσκο, αυξάνοντας ευρύτερα την όρεξη κινδύνου».
«Άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας είχαν επιτυχημένες επισκέψεις στις αγορές αυτήν τη χρονιά. Η παγκόσμια οικονομική ρευστότητα παραμένει υψηλή, οδηγώντας σε αναζήτηση απόδοσης. Το πρωτογενές πλεόνασμα και η υπόσχεση ανακούφισης του χρέους βοηθά τα ελληνικά μεγέθη. Η αγορά είναι αρκετά ευφυής ώστε να κρατήσει την απλή ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους σε απόσταση ασφαλείας. Ο καθορισμός των τιμών για τους στόχους του δημόσιου χρέους -120% του ΑΕΠ το 2020- αλλάζει.
Η επέκταση της ωρίμανσης του χρέους του επίσημου τομέα θα βελτιώσει την ελκυστικότητα της Ελλάδας σε ιδιώτες αγοραστές χρέους. Μια επιτυχημένη επιστροφή στην αγορά θεωρητικά θα καταστήσει ευκολότερο για τράπεζες και εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα. Η πρόσβαση του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση θα μπορούσε να βελτιωθεί, ενισχύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει την αντιστάθμιση της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης για την κυβέρνηση», ανέφερε.

ΠΗΓΗ : "    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου