ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. για εφάπαξ.




ΑΦΟΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ τ.ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΛΕΩΝ
 
Το ΤΕΑΠΑΣΑ με ανακοίνωσή του με θέμα: «Ρύθμιση θεμάτων παροχών του Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Τ.Π.ΑΣ.) και του Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων της Αστυνομίας Πόλεων (Τ.Π.Υ.Α.Π.) του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.) ως προς τον καθορισμό του ύψους και του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος και τον προσδιορισμό των εισφορών των ασφαλισμένων μετόχων αυτών.»  
Την 20/2/2014 δημοσιεύθηκε ο Νόμος 4239/2014 (ΦΕΚ Α΄-43) στο άρθρο 9 του οποίου ορίζεται ότι: 
1). Το προτελευταίο εδάφιο του άρθρου 95 του ν. 3655/2008 (Α΄ 58), που προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 4142/2013 (Α΄ 83), αντικαθίσταται ως εξής:.....>>
«Το ύψος, ο τρόπος υπολογισμού και οι προϋποθέσεις χορήγησης των πάσης φύσεως παροχών του ΤΕΑΠΑΣΑ, καθώς και ο προσδιορισμός των σχετικών εισφορών που βαρύνουν τους μετόχους ασφαλισμένους αυτού, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ύστερα από αναλογιστική μελέτη και πρόταση του Δ.Σ. του Ταμείου.» 
2). Στο άρθρο 103 του Ν. 3655/2008 προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής: 
«5. Μέτοχοι του Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών (Τ.Π.Α.Σ) και του Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων (Τ.Π.Υ.Α.Π) που συμπλήρωσαν χρόνο ασφάλισης τριάντα πέντε (35) ετών στους Τομείς αυτούς μπορούν να ζητήσουν τη χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος και πριν την έξοδό τους από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας οπότε ο μέτοχος ασφαλισμένος μπορεί να ζητήσει τη διακοπή της ασφαλιστικής σχέσης ή τη διατήρησή της, μέχρι την έξοδό του από το Σώμα. Στην πρώτη περίπτωση διαγράφεται από μέτοχος, παύει η υποχρέωσή του για καταβολή εισφοράς και εξομοιώνεται με τους εξελθόντες οριστικά. Στη δεύτερη περίπτωση το ποσό που χορηγήθηκε στο μέτοχο ασφαλισμένο συμψηφίζεται, υπολογιζόμενο εντόκως, με το εφάπαξ βοήθημα που προσδιορίζεται με την οριστική απόφαση χορήγησης της παροχής μετά την έξοδό του από το Σώμα. Αν μέτοχος ασφαλισμένος που έλαβε εφάπαξ βοήθημα κριθεί ως μη δικαιούμενος συντάξεως ή μετά τον ανωτέρω συμψηφισμό προκύπτει επιστροφή ποσού, ο μέτοχος ασφαλισμένος καλείται να αποδώσει το κατά περίπτωση ποσό στο Ταμείο εντός διμήνου. Αν δεν αποδοθεί το ποσό αναζητείται και αποδίδεται στο Ταμείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ. Σε μέτοχο που διετέλεσε δημόσιος υπόλογος ή διαχειριστής δεν μπορεί να χορηγηθεί εφάπαξ βοήθημα αν αυτός έχει καταλογισθεί με οποιοδήποτε ποσό (έλλειμμα) ή δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της διαχείρισής του. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη καθορίζεται η διαδικασία και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.» 
Γνωρίζεται ότι επίκειται η κατ’ εξουσιοδότηση του Νόμου 4239/2014 έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει τη διαδικασία και κάθε σχετικό θέμα αναφορικά με την εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του εν λόγω Νόμου." ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου