ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Αντίστροφη μέτρηση για Eurogroup και δόση

Εν αναμονή «δήλωσης επαρκούς προόδου»

05/03/2014
Με παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά φαίνεται ότι θα δοθεί μια πολιτική διέξοδος στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Ο κ. Σαμαράς αναμένει το τέλος των επιμέρους συζητήσεων των εκπροσώπων των δανειστών με τους επικεφαλής των επίμαχων υπουργείων, αλλά και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, προκειμένου να παρέμβει, ώστε την προσεχή Δευτέρα, στο Eurogroup, να υπάρξει πολιτική δήλωση που θα οδηγεί στην «απελευθέρωση» της δόσης.

Χθες, πραγματοποιήθηκε διευρυμένη διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο τις εκκρεμότητες προκειμένου να κλείσει η συμφωνία, ενώ παραμένουν οι διαφωνίες με την τρόικα όσον αφορά στην πλήρη εφαρμογή της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, που οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν αναγκαίο προαπαιτούμενο για να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.
Στο επίκεντρο των διαφωνιών παραμένουν η διάρκεια του φρέσκου γάλακτος, η κατάργηση της ενιαίας τιμής στα βιβλία και η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από άλλα σημεία εκτός των φαρμακείων.
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση αναμένει από την τρόικα «κατ' ελάχιστο μια δήλωση επαρκούς προόδου», καθώς «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν» και εάν δεν έχει εξασφαλισθεί η συγκεκριμένη δήλωση ή δεν έχει υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις έως την Κυριακή, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δοθεί η έγκριση για τη δόση μέσω τηλεδιάσκεψης (έκτακτο Eurogroup).
Το καλό σενάριο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει μια «επί της αρχής τεχνική συμφωνία», που δίνει το «πράσινο φως» στο Eurogroup της Δευτέρας να λάβει πολιτική απόφαση για την έγκριση της δόσης, η οποία στη συνέχεια θα εκταμιεύεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων.
Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014, τη δε Παρασκευή και το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα επικεντρωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.
Υπό συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει και το ύψος του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο η τρόικα συναρτά τόσο με το ύψος, όσο και με τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις
Οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας συνεχίστηκαν και χθες πυρετωδώς, ενώ με την τρόικα συναντήθηκε χθες και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, σε μια ακόμη προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές τους όσον αφορά στο ύψος των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες κατά την προσεχή τριετία.
Τις προηγούμενες μέρες τεχνικά κλιμάκια συναντήθηκαν ανταλλάσοντας στοιχεία αναφορικά με τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις των δύο πλευρών οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα ο «τελικός λογαριασμός να εμφανίζει σημαντικές αποκλίσεις.
Η πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος στηρίζεται στη διαγνωστική μελέτη της Black Rock καθώς και στον επανέλεγχο των ευρημάτων από τις εταιρείες Ernst & Young και Rohthchild.
Σύμφωνα με αυτές, τα πρόσθετα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες, σύμφωνα με το λεγόμενο σενάριο βάσης, ανέρχονται σε περίπου 6 δις ευρώ. Η παραδοχή αυτή λαμβάνει υπόψη της πρώτον τα 6 δις ευρώ τα οποία αποτελούν κεφαλαιακό περίσσευμα για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς είναι υποχρεωμένες να διατηρούν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9% αντί του 8% που ισχύει για τις υπόλοιπες της ΕΕ και δεύτερον, περίπου 1 δισ. ευρώ που θα προκύψει από συνέργειες και συγχωνεύσεις θυγατρικών στο εξωτερικό.
Πάντως, χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε χθες η συνάντηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών.
«Έγινε μια ανοικτή και ζωντανή συζήτηση» ανέφερε μετά τη συνάντηση ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, προσθέτοντας ότι τα θέματα που συζητούνται δεν έχουν κλείσει ενώ «στόχος και σκοπός μας είναι να βρεθούμε σε έναν κοινό δρόμο».
Το ίδιο στέλεχος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της διαπραγμάτευσης και ανέφερε ότι θα γίνει νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο επιμερισμός της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές) κατά 3,9%, και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.
Στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου από το ερχόμενο καλοκαίρι, υπάρχουν όμως αποκλίσεις απόψεων ως προς τον ακριβή επιμερισμό αυτού και ως προς την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταργηθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας του υπουργού Εργασίας, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πιστεύει ότι μετά τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας το θέμα μπορεί να διευθετηθεί χωρίς νομοθετική παρέμβαση.
Στο μεταξύ, σε γραπτή απάντησή του σε ερώτηση ένδεκα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας αναφέρει πως «η κυβέρνηση, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους Έλληνες πολίτες, εκτελεί το κυβερνητικό έργο σύμφωνα με τις επιταγές του κοινοτικού, του εγχώριου συνταγματικού, καθώς και του ισχύοντος νομοθετικού και κανονιστικού δικαίου».
Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές έκαναν αναφορά σε «παραβιάσεις του Συντάγματος μέσω της συνεργασίας και συναπόφασης κρατικών οργάνων με τους εκπροσώπους των δανειστών», με τον κ. Στουρνάρα να απαντά πως «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά και σε μόνιμη βάση από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας μας για τα θέματα που εμπίπτουν στο εκτελούμενο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
«Το μόνο που κάνει ο κ. Σαμαράς είναι να προσπαθεί να διασωθεί εκλογικά εκλιπαρώντας να του δοθεί λίγος χρόνος μέχρι τις ευρωεκλογές, την ίδια ώρα που ετοιμάζει νέο μνημόνιο λιτότητας με χιλιάδες απολύσεις και εκ νέου υποβάθμιση της Υγείας και της Παιδείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση. Και συνεχίζει: «Ο λαός μας έχει συνειδητοποιήσει πως πρέπει να τελειώνουμε με μία κυβέρνηση η οποία έχει αναγάγει την υποταγή στους δανειστές και την πολιτική του «ναι σε όλα» σε δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση».
Η ΔΗΜΑΡ
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να υπογραμμίσει στους δανειστές- εταίρους ότι η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» πρέπει να έχει και περιεχόμενο και υπόσταση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, για τη στάση της τρόικας στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Και προσθέτει ότι «οι αξιώσεις της τρόικας για καθορισμό του τρόπου διάθεσης του κοινωνικού μερίσματος από το πλεόνασμα του 2013, για υιοθέτηση όλων ανεξαιρέτως των προτάσεων του ΟΟΣΑ, για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και για πρόσθετες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες ελέγχου του προγράμματος προσαρμογής».
ΤΟ ΚΚΕ
«Οι απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ δεν είναι μόνο μνημονιακές υποχρεώσεις, είναι οι απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία τους, είναι η πολιτική της ΕΕ», επισημαίνει από την πλευρά του το ΚΚΕ με σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης- τρόικας.
«Συνεπώς, τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και κάθε άλλη κυβέρνηση, που αποδέχεται τους παραπάνω στόχους, θα υλοποιεί μέτρα που εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και εκτοπίζουν τους μικρούς επαγγελματίες και παραγωγούς για να στηρίξουν την καπιταλιστική ανάκαμψη και κερδοφορία» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου